szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolásával szavazni kíván - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az irodavezető közölte: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 ezer, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk. (Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak).

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben lesz voksolás, ebből alapvetően tíz szavazókör érintett az igazolással szavazásban, vagyis ebben a tíz szavazókörben szavaz az igazolással voksolók közel fele. Az iroda korábbi közlése szerint az érintett választókerületek (illetve ezek igazolással szavazásra kijelölt szavazóköre) a következők: a fővárosban (a III. kerületben) a 3. számú országgyűlési egyéni választókerület (oevk), (a IV. kerületben) a 6. oevk, (a VI. kerületben) a 8. oevk, (a VII. kerületben) a 10. oevk, (a X. kerületben) a 14. oevk, (a XIII. kerületben) a 19. oevk, (a XIV. kerületben) a 21. oevk, (a XVIII. kerületben) a 26. oevk, (a XIX. kerületben) a 28. oevk, valamint Miskolcon a 2. ovk. Virág Rudolf közölte: ebből a III. kerületben, a XIII. kerületben és a XIV. kerületben ezernél is több igazolással szavazó van.

Mint mondta, szórólapon tájékoztatják a választópolgárokat, akiknek a lakóhelye szerinti választókerületben második fordulót tartanak április 25-én. Ennek a szórólapnak a hátoldalán az OVI arról is tájékoztatja a választópolgárokat, melyik az az 57 egyéni választókerület, ahol lesz második forduló. A második fordulóban ugyanis csak ezekben a választókerületekben lehet szavazni, és csak akkor, ha az első fordulóban is (akár igazolással, akár anélkül) e választókerületek egyikében szavazott vagy szavazhatott volna a választópolgár.

A szórólapon az OVI felhívja a választók figyelmét arra is, hogy néhány kijelölt szavazókörben, ahol igazolással adhatják le voksukat a választók, várhatóan a második fordulóban is sokan szavaznak. Tájékoztatják az igazolással rendelkező választópolgárokat, hogy a szavazás gördülékenységét azzal segíthetik, ha a kijelölt szavazókör szerinti jegyzőnél előzetesen névjegyzékre vetetik magukat, vagy a szavazás napján korán keresik fel a szavazókört.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Igazolással szavazók: rendeletmódosítást kér az OVI

Rendeletmódosítás mellett kommunikációs és szervezési eszközökkel is próbálja gyorsítani az igazolással szavazást az országgyűlési képviselők választásának második fordulójában az Országos Választási Iroda (OVI). Virág Rudolf, az OVI vezetője a részletekről csütörtökön tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB).

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral