szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több intézkedéssel próbálja csökkenteni a sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az Országos Választási Iroda (OVI).

Az április 11-i első fordulóban a 3 174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 (többségében budapesti és 5 vidéki) nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak. A választás megszervezéséért felelős OVI az első fordulóban tapasztaltak miatt tájékoztatást kért a területi és helyi választási irodák vezetőitől, és ezek alapján összeállította, milyen szervezési intézkedéseket tart szükségesnek, hogy a második fordulóban ne kígyózzanak hosszú sorok azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Az OVI a múlt héten kezdeményezte a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosítását a szavazási adminisztráció felgyorsításáért, a rendelet múlt pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A módosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak (szszb) az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást. Eközben az szszb-nek végig működőképesnek kell maradnia. Javasolják azt is, hogy a névjegyzékre felvettek listáját csak a szavazás zárása után töltsék ki. Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők.

Az OVI emellett nagy hangsúlyt helyez a tájékoztatásra is: azokban az országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót tartanak, hirdetményeket tesznek közzé, és az ott élő választópolgárok postaládájába is értesítőt dobnak a második fordulóról.  Ennek az értesítőnek a hátoldalán − valamint a sajtóban − tájékoztatják a választókat arról, hogy mely 57 egyéni választókerületben lesz második forduló, és felhívják az igazolással szavazni kívánók figyelmét arra, hogy csak abban az esetben élhetnek a választás jogával, ha az első fordulóban olyan választókerületben szavaztak (igazolással vagy anélkül), ahol nem volt eredményes a választás. Információs telefonszámot is megadnak továbbá az értesítőn, amelyen a választók kérdéseikre választ kaphatnak.

Az OVI kéri: a választók ellenőrizzék, jogosultak-e szavazni a második fordulóban, hogy ne kelljen feleslegesen sorba állniuk. Arra kéri az igazolással szavazókat, hogy lehetőleg még a szavazás előtt jelentkezzenek annak a településnek a jegyzőjénél, ahová az igazolásuk szól, és előzetesen vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Ez megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság munkáját a szavazás napján, mivel csökkenti az adminisztrációt, a bizottság tagjainak kevesebb választó nevét, címét kell leírniuk. Azt is kérik az igazolással szavazóktól, hogy lehetőleg minél korábban menjenek el szavazni, hogy kevesebb embernek kelljen majd várakoznia a délutáni "csúcsban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elemezte a szavazási problémákat az OVB

A vasárnapi szavazási problémákat elemezte kedd délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), valamennyi megszólaló testületi tag lényegében a korábbi álláspontját fejtette ki; megismételték továbbá, hogy nem az OVB a felelős a történetekért. Az OVB tagjai vitáztak arról, hogyan lehetne elkerülni a hasonló jeleneteket, a választópolgárok többórás sorban állását a második fordulóban.

MTI Itthon

Hajnali 3 óráig tarthat a szavazás a XI. kerületben

Hétfő hajnal 3 óráig tarthat a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében igazolással történő voksolás a helyi választási bizottság egyik munkatársa szerint, aki az MTI tudósítójának vasárnap este fél tízkor azt mondta: még több százan várnak a voksolásra.

MTI Itthon

OVB: még hét helyszínen tart a voksolás

Még hét helyszínen, Budapest négy szavazókörében, Szegeden, Debrecenben és Pécsett nem fejeződött be a szavazás - jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság ülésén vasárnap este 20 óra 38 perckor.

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit