szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerűen, biztonságosan bonyolítsa le az országgyűlési képviselők választásának vasárnapi, második fordulóját - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője sajtótájékoztatón.

Virág Rudolf emlékeztetett arra: az április 11-i első fordulóban 119 egyéni és 146 területi listás mandátumot tudtak kiosztani, valamennyi egyéni választókerületi és területi választókerületi eredmény jogerőssé vált. 

A vasárnapi második fordulóban összesen 121 mandátum sorsa dől el. Ebből 57-et az egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A területei listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek "felcsúsztak" az országos listára, ahol egyébként "alapesetben" 58 mandátumot osztanak ki. Így az 57 egyéni mandátum mellett 64 kompenzációs mandátum dől el a második fordulóban. A második fordulóra az első fordulóban induló 810 egyéni jelöltből 167 maradt versenyben, 5 lépett vissza, így a szavazólapokon érvényesen szereplő jelöltek száma 4 választókerületben kettő, 53 választókerületben pedig három, ami - mint az irodavezető megjegyezte - a korábbiakhoz képest "visszafogottabb szám".

A második fordulóban 2502 ezer választópolgár szavazhat, vasárnap reggel 6 órától 19 óráig 3150 szavazókör lesz nyitva. Szavazni személyesen lehet, a választás érvényességének feltétele az, hogy a választásra jogosultak több mint negyede elmenjen voksolni az adott választókerületben, és az a jelölt nyeri az egyéni mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Virág Rudolf hangsúlyozta: azoknak, akiknek a választókerületében második fordulót tartanak, ugyanoda kell menniük szavazni, ahol az első fordulóban voksoltak. Az érintett választópolgároknak kézbesített szórólapokon feltüntetett telefonszámokon érdeklődhet az, aki nem tudja, hová kell mennie szavazni. A második fordulóban 18 705, igazolással szavazó választópolgár van, 9 szavazókörben 500-nál több ilyen szavazót várnak, ezek közül 3 szavazókörben ezernél is több, igazolással szavazó voksolhat. Az igazolással szavazók fele 10-12 (zömében budapesti, illetve egy miskolci) szavazókörben voksolhat.

A külképviseleti szavazásról az irodavezető elmondta: mind az 57 egyéni választókerület érintett a második fordulóban. 85 külképviseleten lesz voksolás (három külképviseleten nincs szavazás: Brazíliavárosban, ahol már az első fordulóban sem volt, Rijádban, valamint Vilniusban). A legtöbb választópolgárra Londonban (641), Brüsszelben (278), Dublinban (230) és New Yorkban (151) számítanak. A legkevesebb választót (egyet-egyet) Tuniszban, Iszlamabadban, Jekatyerinburgban, Mexikóvárosban, Szkopjéban, Bejrútban és Tiranában várják. A szavazás az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődik. 

Az OVI biztosította, hogy valamennyi külképviseleti szavazást törvényesen lebonyolíthassák. A légi forgalom korlátozása miatt megszervezték, hogy az európai kontinensen személygépkocsival "gyűjtsék be" az urnákat, és úgy tűnik, nincs akadálya annak, hogy a távol-keleti és az amerikai szavazatok is időben, csütörtök éjfélig megérkezzenek az Országos Választási Központba.

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és "bekeverése" után, a legkésőbb május elsején megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit és a legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye - mondta Virág Rudolf.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri