szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában is biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat a másolás ellen.

Az Állami Nyomdában ezen a héten szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták ki a választás második fordulójához szükséges - A/4-es méretű - szavazólapokat, amelyeken a jelöltek abc-rendben szerepelnek egymás után. Az 57 országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót kell tartani, általában 3 jelölt neve szerepel a szavazólapon, de van négy olyan választókerület, ahol csak kettőé. (Az urnákhoz valamivel több mint 2,5 millió választópolgárt várnak.)

Az 57 féle szavazólapból nem pontosan annyit nyomtattak, ahány választó van, hanem - az elrontott szavazatokra gondolva - néhány százalékkal többet, de a szavazatszámláló bizottságoknak szigorúan el kell számolniuk valamennyi fel nem használt cédulával.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-nyomattal. Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, valamint az országgyűlési képviselők választása feliratot mutatja. A korábbi választásokon több szavazatszámláló bizottság is használt uv-lámpát a szavazólapok ellenőrzésénél, volt olyan település, ahol a helyi vegyesbolt pénztárából hozták fel a pénzjegyellenőrző lámpát.

A szavazólap nem a választópolgár tulajdona, így azt nem szabad hazavinni, ennek ellenére az urnákból gyakran hiányzik több-kevesebb cédula. A boríték megkönnyíti a "gyűjtők" dolgát, hiszen nem lehet tudni, hogy az urnába dobott szavazat a borítékban vagy a választópolgár zsebében van-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba