szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt – derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak az adataiból.

A legtöbb lakóhelyétől távol szavazó a XIII. kerületben adhatja le voksát. A második fordulóban az OVI adatai szerint 18 367 igazolással szavazó voksolhat, közülük 3 647-en még péntek délutánig „leadták” igazolásukat az igazolás helye szerinti jegyzőnél, aki felvette őket a névjegyzékbe.

Ugyanezt azonban 14 520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb (de az első fordulóhoz képest feltehetően rövidebb) adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első fordulóban a 3 174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra. Akkor ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek az igazolással szavazóknál három jegyzéket kellett „kezelniük”, és kézzel kellett felvezetniük a névjegyzékre az igazolással jelentkezőt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó önkormányzati miniszteri rendeletet. Ennél a változtatásnak a lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt. A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben van voksolás.

A legtöbb igazolással szavazót a budapesti 19-es választókerületben (XIII. kerület) várják, 1 940-et; közülük 1 732 választót a szavazás napján kell felvenni a névjegyzékre. A második legtöbb igazolással szavazó Zuglóban, a 21-es választókerületben van, 1 918, közülük 1 509-et nem vettek fel a szavazás előtt a névjegyzékre. A harmadik legtöbb igazolással szavazó Óbudán, a 3-as választókerületben van; az 1 253 szavazó közül 1 129-en nem vetették fel magukat előre a névjegyzékre.

Az igazolással szavazók száma még Miskolcon viszonylag magas, 593, közülük csak 154-et vettek fel a névjegyzékre péntek délutánig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket