Tetszett a cikk?

Vona Gábor Új Radikalizmusért Alapítványán át kapta a legtöbb pénzt a Jobbik.

Titokban kívánja tartani a Jobbik, hogy kik finanszírozzák – erre utal, hogy a párt tavalyi bevételeinek nagy részét egy alapítványon keresztül kapta. Ez a megoldás – amit korábban mások is alkalmaztak – lehetővé teszi, hogy az igazi donorok neve ne kerüljön nyilvánosságra, hiszen azok közvetlenül nem a pártot, hanem az alapítványt segítették millióikkal. Vona Gábor Jobbik-elnök tavaly létrehozott Új Radikalizmusért Alapítványa 2009-ben 26 millió forintot utalt át a Jobbiknak, s ezzel annak legnagyobb támogatója lett. Mint a HVG a közelmúltban megírta, az 500 ezer forinttal indított alapítványt hosszú huzavona után csak nemrég jegyezték be jogerősen.

Közel 45 millió forintot gyűjtött össze támogatóktól a Jobbik a múlt évben, az alapítvány mellett magánszemélyektől, így például saját politikusaitól, köztük a legtöbbet, 1,3 millió forintot Szegedi Csanádtól. A korábbi pártnyilatkozatok szerint eddig főleg vállalkozói adományokból élt a Jobbik, valamint abból a 26 millió forintból, amit a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út nevű választási párt 2006-os eredménye alapján közvetve az államkasszából kaptak. A tagdíjbevétel tavaly még nem volt jelentős, a 4 millió forintot sem érte el. A Jobbik a saját bevallása szerint alig több mint 40 millió forintot költött 2009-ben. 

©

Az a Jobbik, amelyik éveken át törvényt szegett azzal, hogy nem tette közzé pénzügyi mérlegét, most százmilliókra számíthat az államkasszából. Választási sikerével – az LMP-hez hasonlóan - a következő négy évre jogot szerzett ugyanis a költségvetési apanázsra, amit júniustól már folyósítanak neki. A HVG becslései szerint az idén mintegy 260 millió forint közpénz kerül a Jobbik számlájára, jövőre pedig – ha az ideihez hasonló összegű marad az állami pártpénz-keret – 440 millió forint lesz a Vona-párt támogatása. Emellett a Jobbik létrehozhat egy politikai alapítványt is, amely ugyancsak számíthat költségvetési forintokra – már az idén több mint 100 millióra.

Juhász Gábor

A Jobbik hétfőn azt közölte, valótlan, hogy a Jobbik titokban tartja támogatói nevét és ennek érdekében az adományokat a Vona Gábor elnök által alapított Új Radikalizmusért Alapítványon keresztül fogadja. A valóság ezzel szemben az, hogy az Új Radikalizmusért Alapítványtól a Jobbiknak juttatott 26 millió forintos támogatás forrása a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út által az alapítványnak juttatott 26 millió forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bámulatosan alacsony költségvetéssel működik a Jobbik

Kedden a Jobbik 2004-ig visszamenőleg közzétette gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját, miután a törvény által előírt mérlegbeszámolók elmaradása miatt már az ügyészség is vizsgálódni kezdett. A beszámoló szerint a Jobbik egy kisebb családi bt. éves bevételét és kiadását mutatja.

hvg.hu Itthon

3 millió forintot dobtak össze az LMP-nek

Az LMP kedden jelentette be, hogy elfogyott a pénzük. A párt szerint az azóta eltelt két napban több mint hárommillió forint folyt be a szervezet nyílt kampányszámlájára.

HVG Itthon

Széles-milliók a Fidesznek

A Fidesz legnagyobb egyéni támogatója – Széles Gábor érdemelte ki ezt a címet – derül ki a HVG eheti számából.

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat