szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma már csak írásban kérhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól az a választópolgár, aki beteg vagy mozgásában korlátozott. Azokat a választókat, akik mozgóurnát igényeltek, a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel.

A szavazatszámláló bizottság a mozgóurnát kérőkről nyilvántartást vezet, amelyet a testület tagjai magukkal visznek. A mozgóurna helyszínre vitelét úgy kell megszervezni, hogy eközben a szavazókörben dolgozó szavazatszámláló bizottság határozatképes maradjon. A szavazóhelyiségben történő szavazást a mozgóurna kivitele ugyanis nem akadályozhatja, a szavazásnak folyamatosnak kell lennie.

Fontos előírás, hogy a szavazatszámláló bizottság mozgóurnás szavazást lebonyolító tagjai csak azoknak biztosíthatják a mozgóurnás szavazást, akiket a bizottság a mozgóurnát kérők nyilvántartásába felvett. Így például, ha egy szociális otthonban tízen jelezték előzetesen, hogy mozgóurnát kérnek, a kiérkező bizottsági tagok nem fogadhatnak el szavazatokat a többi lakótól.

A szavazatszámláló bizottság legalább két tagjának a szavazás időtartama alatt – a szavazóköri munka folyamatos biztosítása mellett – minden emberhez ki kell mennie, aki előzetesen mozgóurnát kért a helyi választási iroda vezetőjétől vagy a szavazás napján írásban a bizottságtól.

A mozgóurna kivitelét úgy kell megszervezni, hogy 19 órára, a szavazókör bezárására visszaérjenek vele a szavazatszámláló bizottság mozgóurnás szavazást lebonyolító tagjai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát