szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sehol nem alakult ki sorban állás az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulóján, a meghozott intézkedések növelték az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök „áteresztőképességét” – mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén.

Közölte, a helyi választási irodák vezetőivel folyamatosan kapcsolatban vannak. Úgy lájuk, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak – jelentette ki. Hozzátette: a szavazás gördülékenyen folyik mind a 3.150 szavazókörben, ahol a második fordulóban szavaznak.

Virág Rudolf kiemelte, hogy voltak olyan igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök, ahol már a 15 órás adatok szerint is meghaladta a részvétel az 50 százalékot. Például a budapesti XIII. kerületben igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben a 15 órai adatok szerint a részvétel 62,35 százalék volt, a III. kerületben pedig 55,17 százalék.

(A www.valasztas.hu-n "szavazóköri mélységig" lehet megtekinteni a részvételi adatokat. Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - mivel sok igazolással szavazó nem vetette magát névjegyzékbe a voksolás előtt, így őket vasárnap kell felvenni a névjegyzékbe - ahogyan veszik fel az igazolással szavazókat a névjegyzékbe, úgy nő a választópolgárok száma.)

Az irodavezető tájékoztatása szerint szervezési problémát okozott, hogy két-három szavazókörben a szavazatszámláló bizottság néhány delegált tagja nem jelent meg, de a jegyzők mindenhol megoldották a problémát, és póttagokat hívtak be.

A szavazatszámláló bizottságok határozat-képessége folyamatosan biztosított, nincs akadálya a mozgóurnás szavazásnak sem – szögezte le. Szólt arról is, hogy érdemi rendbontás nem történt, „egy-két plakátügytől” eltekintve a szavazás lebonyolítását akadályozó körülményről nem érkezett jelentés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon