szerző:
hvg.hu

A két választási forduló között a hvg.hu arról kérdezett két közvélemény-kutató intézetet, hogy a különböző korosztályok melyik pártra szavaztak, illetve, hogy a pártok szavazóbázisa mely korosztályokban erősebb. Az eredmények nem meglepőek: az MSZP-t az idős inaktívak, az LMP-t a fiatal nők, a Jobbikot pedig a fiatal férfiak választják. A Fidesz minden korcsoportban nagyon erős.

Az LMP-ről elmondható, hogy a parlamentbe jutásért versenyző pártok közül e párt szavazótáborának az átlagéletkora a legalacsonyabb – közölte a hvg.hu-val Martinák Dániel, a Forsense közvélemény-kutató munkatársa. A párt támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb biztos pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül, és az MSZP-hez hasonlóan 10 százalék körül kapna a legfiatalabb biztos szavazó pártválasztók közt. A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők.

A fiatal férfiak jobban vonzódnak a Jobbikhoz 

A Jobbik szavazótábora nem egyenletesen növekedett minden választói csoportban az elmúlt egy év során – mutat rá Martinák. Különösen a férfiak és a legfiatalabbak körében volt jelentős a párt erősödése. A 2010-es februári adatok alapján a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban egyértelműen utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig kétszer akkora a bázisa, mint az MSZP-nek. A párt 2009-ben hónapról hónapra erősödött a fiatalok és a középkorúak csoportjában, így az MSZP csak az idősebbek (60 év felettiek) körében megtartott előnyével tudott a teljes népességben a Jobbik elé kerülni. 

Az MSZP-re az idősek és az inaktívak szavaznak 

Az MSZP az idősek és az inaktívak körében támogatottabb az átlagnál, ugyanakkor a fiatalabb korcsoportokban, illetve az aktívak körében rendkívül kicsi a szocialisták bázisa. A 65 év alatti választópolgárok között a Jobbik is megelőzi az MSZP-t, a 24 év alattiak korcsoportjában, valamint 35 és 44 év között pedig a radikális párt jóval vezet a szocialistákkal szemben. Nem újdonság Martinák szerint, hogy az MSZP-támogatók aránya a fiatalok körében elmarad a lakossági szinttől. Ugyanakkor a párt szavazóbázisának általános erodálódásával párhuzamosan némileg csökkenni látszik ez a különbség: míg 2009 elején még 8 százalékponttal volt alacsonyabb az MSZP-szavazók aránya a legfiatalabbak körében, mint az összes választásra jogosult esetében, addig egy évvel később fele akkora ugyanez az eltérés. 2010 februárjában a 18-24 éves korosztály mindössze 6 százaléka szavazott volna a szocialistákra. 

A Nézőpont Intézet szerint új szavazócsoportok aktivizálódtak

A 2010-es választás a pártszerkezet átalakulásán túl (illetve azzal erős összefüggésben) új, fiatal szavazói csoportok aktivizálódását is hozta – közölte a Nézőpont Intézt a hvg.hu kérdésére. Érdekes szerintük megvizsgálni, hogy a fiatalok melyik pártokra szavaztak előszeretettel, és az idősebb korcsoportok preferenciái hogyan változtak. A korábbi években jól megfigyelhető volt, hogy a Fidesz a fiatalok és a fiatal-középkorúak pártja volt, az idősebbek, nyugdíjas korúak pedig inkább szocialista szavazónak minősültek. Az MSZP-Fidesz párharc erőegyensúlya azonban idővel felborult, az MSZP támogatottsága nagyon lecsökkent és miközben a Fidesz támogatottsága megnőtt, ezzel párhuzamosan új pártok jelentek meg a politikai palettán. A Jobbik és az LMP is a fiatalos imázsra építve próbálta megszólítani a szavazókat. A Jobbik radikális programjával, az LMP a fiatalok szubkulturális csatornáinak használatával.

Rejtőzködő LMP-sek

A Nézőpont Intézetnek a kampány kezdete óta végzett heti felméréseit összesítette, és megállapította, hogy a Jobbik a 18-29 éves és a 30-44 éves korcsoportban a legerősebb, míg az idősek körében rendre egyszámjegyű a támogatottsága. Az LMP esete bonyolultabb, mivel a választások első (az LMP számára nagy sikert jelentő) fordulójáig a pártra szavazók nem vallották be olyan arányban a pártpreferenciájukat, mint amilyen arányban később a pártra szavaztak.

Különösen igaz ez a budapesti fiatal korosztályokra, akik nagyobb arányban állították, hogy a Fideszre szavaznak, mint amennyien végül valóban a legnagyobb ellenzéki pártot választották. Így a mért eredményekben a fiatalok körében tapasztalható jelentősebb LMP-tábor nem annyira szembetűnő, mint amennyire a Jobbik erőssége. Azonban korcsoportok szerint a Lehet Más a Politika esetében is megfigyelhető, hogy leggyengébben a legidősebb korosztályban teljesített – hangsúlyozza a Nézőpont.

A Fidesz erősebb a nyugdíjasoknál, mint az MSZP

A másik tanulsága az eredményeknek, hogy az MSZP, bár továbbra is a legidősebb korosztályban relatíve a legerősebb, mindez nem jelenti azt, hogy megőrizte volna első helyét a legidősebbek között. Ugyanis mind a teljes népesség, mind az aktív szavazók válaszait vizsgálva a Fidesz támogatottsága kétszeres még a nyugdíjas korúak körében is, mint a szocialistáké. A felmérések alapján a mintegy egymilliós MSZP-tábor közel fele, körülbelül 450 ezer főnyi szimpatizáns 60 éves vagy idősebb. Tehát a Fidesz az MSZP törzsbázisának számító legidősebb korcsoportban is fölényes vereséget mért a szocialistákra az első fordulóban.

A Fidesz minden korcsoportban jól áll

A Fidesz gyűjtőpárti jellege miatt minden korcsoportban igen erős. Erős támogatottsága ugyanis egyértelmű összefüggésben van azzal, hogy mind a 18-29, mind a 30-44, mind a 45-59, mind a 60 évesek és idősebbek csoportjában felülmúlja az összes többi pártot. Igaz ez még akkor is, ha a korcsoport-szerkezet szempontjából (különösen az aktív szavazók körében) továbbra is látható a maradványa a korábbi ifjúsági rétegpártnak, illetve a szocialistákkal ellentétben, akiknek egyáltalán nincs választói értelemben utánpótlásuk, a választási korba belépő új korosztályok körében is a Fidesz a legtámogatottabb. A helyzet annyiban változott, hogy a Jobbik és az LMP megjelenésével a Fidesznek komoly konkurenciaharcra kell felkészülnie kormányzati ideje alatt a legfiatalabb csoportok támogatásának megtartásáért illetve visszahódításáért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Megvan a Fidesz-kétharmad - választási krónika percről percre

A Fidesz-KDNP pártszövetség a parlamenti mandátumok 68 százalékát megszerezve 263 képviselőt küldhet az új Országgyűlésbe. Az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 16 mandátuma lehet, s egy független is bejutott a parlamentbe. A második fordulós részvételi arány 46,57 százalék volt.

hvg.hu Itthon

Az összes körzet eredményei itt!

Személyre szabható eredménykövető szolgáltatással jelentkezünk a választások második fordulójának éjszakáján is. Minden versenyben lévő jelöltről minden eredményt megtalál mellékletünkben, amint az Országos Választási Iroda elkezdi publikálni azokat.

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Kiderült, milyen termékekre repülnek rá a magyarok a kánikulában

Kiderült, milyen termékekre repülnek rá a magyarok a kánikulában

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Térköveket hajigált üzletekre egy budapesti férfi Balatonalmádiban

Térköveket hajigált üzletekre egy budapesti férfi Balatonalmádiban

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Keanu Reeves 2077-ben is velünk lesz, csak azt nem tudni, hogy robotként vagy emberként

Keanu Reeves 2077-ben is velünk lesz, csak azt nem tudni, hogy robotként vagy emberként