szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két választási forduló között a hvg.hu arról kérdezett két közvélemény-kutató intézetet, hogy a különböző korosztályok melyik pártra szavaztak, illetve, hogy a pártok szavazóbázisa mely korosztályokban erősebb. Az eredmények nem meglepőek: az MSZP-t az idős inaktívak, az LMP-t a fiatal nők, a Jobbikot pedig a fiatal férfiak választják. A Fidesz minden korcsoportban nagyon erős.

Az LMP-ről elmondható, hogy a parlamentbe jutásért versenyző pártok közül e párt szavazótáborának az átlagéletkora a legalacsonyabb – közölte a hvg.hu-val Martinák Dániel, a Forsense közvélemény-kutató munkatársa. A párt támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb biztos pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül, és az MSZP-hez hasonlóan 10 százalék körül kapna a legfiatalabb biztos szavazó pártválasztók közt. A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők.

A fiatal férfiak jobban vonzódnak a Jobbikhoz 

A Jobbik szavazótábora nem egyenletesen növekedett minden választói csoportban az elmúlt egy év során – mutat rá Martinák. Különösen a férfiak és a legfiatalabbak körében volt jelentős a párt erősödése. A 2010-es februári adatok alapján a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban egyértelműen utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig kétszer akkora a bázisa, mint az MSZP-nek. A párt 2009-ben hónapról hónapra erősödött a fiatalok és a középkorúak csoportjában, így az MSZP csak az idősebbek (60 év felettiek) körében megtartott előnyével tudott a teljes népességben a Jobbik elé kerülni. 

Az MSZP-re az idősek és az inaktívak szavaznak 

Az MSZP az idősek és az inaktívak körében támogatottabb az átlagnál, ugyanakkor a fiatalabb korcsoportokban, illetve az aktívak körében rendkívül kicsi a szocialisták bázisa. A 65 év alatti választópolgárok között a Jobbik is megelőzi az MSZP-t, a 24 év alattiak korcsoportjában, valamint 35 és 44 év között pedig a radikális párt jóval vezet a szocialistákkal szemben. Nem újdonság Martinák szerint, hogy az MSZP-támogatók aránya a fiatalok körében elmarad a lakossági szinttől. Ugyanakkor a párt szavazóbázisának általános erodálódásával párhuzamosan némileg csökkenni látszik ez a különbség: míg 2009 elején még 8 százalékponttal volt alacsonyabb az MSZP-szavazók aránya a legfiatalabbak körében, mint az összes választásra jogosult esetében, addig egy évvel később fele akkora ugyanez az eltérés. 2010 februárjában a 18-24 éves korosztály mindössze 6 százaléka szavazott volna a szocialistákra. 

A Nézőpont Intézet szerint új szavazócsoportok aktivizálódtak

A 2010-es választás a pártszerkezet átalakulásán túl (illetve azzal erős összefüggésben) új, fiatal szavazói csoportok aktivizálódását is hozta – közölte a Nézőpont Intézt a hvg.hu kérdésére. Érdekes szerintük megvizsgálni, hogy a fiatalok melyik pártokra szavaztak előszeretettel, és az idősebb korcsoportok preferenciái hogyan változtak. A korábbi években jól megfigyelhető volt, hogy a Fidesz a fiatalok és a fiatal-középkorúak pártja volt, az idősebbek, nyugdíjas korúak pedig inkább szocialista szavazónak minősültek. Az MSZP-Fidesz párharc erőegyensúlya azonban idővel felborult, az MSZP támogatottsága nagyon lecsökkent és miközben a Fidesz támogatottsága megnőtt, ezzel párhuzamosan új pártok jelentek meg a politikai palettán. A Jobbik és az LMP is a fiatalos imázsra építve próbálta megszólítani a szavazókat. A Jobbik radikális programjával, az LMP a fiatalok szubkulturális csatornáinak használatával.

Rejtőzködő LMP-sek

A Nézőpont Intézetnek a kampány kezdete óta végzett heti felméréseit összesítette, és megállapította, hogy a Jobbik a 18-29 éves és a 30-44 éves korcsoportban a legerősebb, míg az idősek körében rendre egyszámjegyű a támogatottsága. Az LMP esete bonyolultabb, mivel a választások első (az LMP számára nagy sikert jelentő) fordulójáig a pártra szavazók nem vallották be olyan arányban a pártpreferenciájukat, mint amilyen arányban később a pártra szavaztak.

Különösen igaz ez a budapesti fiatal korosztályokra, akik nagyobb arányban állították, hogy a Fideszre szavaznak, mint amennyien végül valóban a legnagyobb ellenzéki pártot választották. Így a mért eredményekben a fiatalok körében tapasztalható jelentősebb LMP-tábor nem annyira szembetűnő, mint amennyire a Jobbik erőssége. Azonban korcsoportok szerint a Lehet Más a Politika esetében is megfigyelhető, hogy leggyengébben a legidősebb korosztályban teljesített – hangsúlyozza a Nézőpont.

A Fidesz erősebb a nyugdíjasoknál, mint az MSZP

A másik tanulsága az eredményeknek, hogy az MSZP, bár továbbra is a legidősebb korosztályban relatíve a legerősebb, mindez nem jelenti azt, hogy megőrizte volna első helyét a legidősebbek között. Ugyanis mind a teljes népesség, mind az aktív szavazók válaszait vizsgálva a Fidesz támogatottsága kétszeres még a nyugdíjas korúak körében is, mint a szocialistáké. A felmérések alapján a mintegy egymilliós MSZP-tábor közel fele, körülbelül 450 ezer főnyi szimpatizáns 60 éves vagy idősebb. Tehát a Fidesz az MSZP törzsbázisának számító legidősebb korcsoportban is fölényes vereséget mért a szocialistákra az első fordulóban.

A Fidesz minden korcsoportban jól áll

A Fidesz gyűjtőpárti jellege miatt minden korcsoportban igen erős. Erős támogatottsága ugyanis egyértelmű összefüggésben van azzal, hogy mind a 18-29, mind a 30-44, mind a 45-59, mind a 60 évesek és idősebbek csoportjában felülmúlja az összes többi pártot. Igaz ez még akkor is, ha a korcsoport-szerkezet szempontjából (különösen az aktív szavazók körében) továbbra is látható a maradványa a korábbi ifjúsági rétegpártnak, illetve a szocialistákkal ellentétben, akiknek egyáltalán nincs választói értelemben utánpótlásuk, a választási korba belépő új korosztályok körében is a Fidesz a legtámogatottabb. A helyzet annyiban változott, hogy a Jobbik és az LMP megjelenésével a Fidesznek komoly konkurenciaharcra kell felkészülnie kormányzati ideje alatt a legfiatalabb csoportok támogatásának megtartásáért illetve visszahódításáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megvan a Fidesz-kétharmad - választási krónika percről percre

A Fidesz-KDNP pártszövetség a parlamenti mandátumok 68 százalékát megszerezve 263 képviselőt küldhet az új Országgyűlésbe. Az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 16 mandátuma lehet, s egy független is bejutott a parlamentbe. A második fordulós részvételi arány 46,57 százalék volt.

hvg.hu Itthon

Az összes körzet eredményei itt!

Személyre szabható eredménykövető szolgáltatással jelentkezünk a választások második fordulójának éjszakáján is. Minden versenyben lévő jelöltről minden eredményt megtalál mellékletünkben, amint az Országos Választási Iroda elkezdi publikálni azokat.

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet