A választás első fordulójában eldőlt, hogy a Magyar Demokrata Fórum nem lesz ott a következő Országgyűlésben. Elképzelhető, hogy Bokros Lajos és a párt útjai elválnak egymástól. Kerék-Bárczy Szabolcs volt pártszóvivő kilépett a pártból.

Bokros Lajos volt miniszterelnök-jelölt és az MDF útja várhatóan elválik egymástól, s az is elképzelhető a párt föl fogja szólítani Bokrost, hogy mondjon le az Európai Parlamentben vitt mandátumáról - értesült a hvg.hu egy Bokros-párti MDF-es forrástól. 

A párt azon elnökségi tagjai, akik az SZDSZ-szel kötött, kudarcot vallott szövetség hívei voltak – Dávid Ibolya pártelnököt és Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tagot, szóvivőt leszámítva –, nem mondtak le magas posztjukról.

A neve elhallgatását kérő politikus bírálta Makay Zsolt választmányi elnököt, aki szerinte fúrta Bokros programját, miközben „Bokros gondol valamit a világról, Makay meg semmit, legfeljebb azt, hogy az Országos Választmányban jó, ha többsége van.” Szerinte az Országos Elnökségben Makaynak legalább negyven százaléka volt, s többen közülük szembementek a bokrosi programmal. Az MDF-kampány be is bizonyította, hogy Bokrost nem támogatja a párt egésze, az elnökségből Dávid Ibolya, Herényi Károly elnökhelyettes és Kerék-Bárczy Szabolcs állt ki „teljes mellszélességgel” mellette. Az ezzel együtt belső forrásaink szerint kijelenthető, hogy határozott, masszív politikai álláspontoit egyedül Bokros jelenített meg a pártban.

Az MDF kiismerhetetlen működésére jó példa, hogy míg a székesfehérvári Viniczai Tibor azt kérte támogatóitól, hogy a második fordulóban a fideszes Cser-Palkovics Andrásra szavazzanak, addig Újpest-Rákospalotán az MDF és az SZDSZ közös jelölt-jelöltje (nem lett hivatalosan az), Kovács Sándor a szocialista Kiss Péter támogatását kérte szimpatizánsaitól. (Igaz, hogy Kovács nem az MDF, hanem az SZDSZ versenyzőjeként került a képbe.) Forrásunk a székesfehérvári alpolgármester további helyi, városi szintű politikai terveit gyanítja Vinczai lépése mögött.

Dávid visszavonulhat

Forrásunk arra a kérdésre, hogy lesz-e Bokros-párt, nem tudott válaszolni, ám nem látja esélyét annak, hogy valamelyik, az MDF-ből korábban kizárt vagy kilépett politikus – például Almássy Kornél, Gémesi György vagy Hock Zoltán – legyen a párt elnöke; ezt sem a Bokros-pártiak, sem a Makay-pártiak nem akarják.

Kocsis Richárd, a Bokros Lajos Baráti Kör elnöke, a párt egyik kampányarca úgy fogalmazott: ő Bokros személye miatt vett részt a kampányban. Elsősorban a Bokros Lajos köré szerveződő kampánycsapattal dolgozott együtt, akiknek „jelen állás szerint megszakad a kapcsolata a párttal”. Úgy folytatta: „őszintén szólva, engem meglepne, ha az MDF-ben Bokros komoly szerepet vállalna ezek után”. Hozzátette: ő maga nem is tagja az MDF-nek, a párt belső viszonyairól nincsenek közvetlen információi, de azt nem tartja valószínűnek, hogy Bokros – aki szintén nem tagja a pártnak – legyen az MDF új elnöke. Úgy látja: egy Bokros-pártnak helye és perspektívája van a magyar közéletben, de „nem tartanám szerencsésnek, ha kapkodva rögtön megalakulna”.

Bokros Lajos pont azokkal volt a pártvezetésen belül jó személyes és munkakapcsolatban, „akik most távoznak”: Herényi Károllyal, Dávid Ibolya pártelnökkel, Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi taggal, pártszóvivővel és Somogyi Zoltán kampányfőnökkel. A pártalapításról – Kocsissal szinkronban – egy informátorunk azt mondta: „bohócot csinálnának magukból” azok, akik most, az önkormányzati választásokig létrehoznának egy, Bokros személye köré szerveződő pártot, ugyanakkor „egy ilyen pártnak elméleti szinten lehetne helye a magyar közéletben”. 

Információink szerint Dávid Ibolya visszavonul a politikától, Kerék-Bárczy Szabolcs pedig, aki az április 11-i első forduló másnapján mondott le magas pozícióiról, kilépett a pártból. (Utóbbit Kerék-Bárczy is megerősítette.) 

A további menetrend

Horváth István az Országos Választmány szombati ülése után nyilatkozott lapunknak. Azt mondta: a párt Országos Gyűlése (OGY) valószínűleg kétszer ül össze a közeljövőben. Először május 8-án, majd valamikor nyáron. A májusi 8-i OGY határozataitól függenek a következő OGY részletei, így helyi, területi és országos szinten teljes tisztújítás is elképzelhető az elkövetkező két hónapban, de minderről az MDF tagsága dönt majd.

A május 8-i OGY-n az is eldől, hogy milyen irányba megy tovább a párt – tette hozzá Horváth. Úgy fogalmazott: „Mindenképpen olyan vezetőséget kell választani, amely hosszútávon menedzselni tudja a Magyar Demokrata Fórumot”. Horváth megerősítette az MTI értesülését: sem Dávid Ibolya, sem Bokros Lajos nem vett részt a testület ülésén, Herényi Károly azonban igen. Az EP-képviselővel kapcsolatban hozzátette: „Bokros Lajos személyéről csak pozitívan esett szó, az ő nyakába semmiféle felelősséget nem varrunk. Szó sem volt arról, hogy Bokrosnak és az MDF-nek különválnának az útjai.” Dávid Ibolya politikai jövője viszont nem volt téma – fűzte hozzá Horváth.

Herényi Károllyal kapcsolatban Horváth annyit mondott: a pártot jelenleg vezető elnökhelyettes úgy ítéli meg, „hogy valakinek az ügyeket vinni kell, az nem megy, hogy a kardunkba dőlünk”. Arról azonban az OV ülésén szintén nem esett szó, hogy Herényi Károly indul-e a pártelnöki posztért. „Nem az a fő kérdés, hogy ki lesz az MDF új elnöke, hanem, hogy az MDF miként tudja magát a jövőben fenntartani és önmagát ismét felépíteni” – mondta. 

Szerettük volna minderről megkérdezni Dávid Ibolyát, fehérházi titkárságán azonban mindössze azt közölték velünk: szeptemberig senkinek sem ad interjút, Herényi Károlyt pedig még közvetve sem tudtuk elérni. Szintén kíváncsiak voltunk Makay Zsolt véleményére is. A hvg.hu-nak Makay a hét közepén azt mondta, hogy az Országos Választmány szombati üléséig nem nyilatkozik, utána viszont nagyon szívesen. Szombat délután azonban – bár jelentős erőfeszítéseket tettünk az ügy érdekében – Makayt nem tudtuk elérni.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világbajnok a Mercedes

Világbajnok a Mercedes

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Elsöpörheti egy tájfun a tokiói olimpiát?

Elsöpörheti egy tájfun a tokiói olimpiát?