Tetszett a cikk?

A választás első fordulójában eldőlt, hogy a Magyar Demokrata Fórum nem lesz ott a következő Országgyűlésben. Elképzelhető, hogy Bokros Lajos és a párt útjai elválnak egymástól. Kerék-Bárczy Szabolcs volt pártszóvivő kilépett a pártból.

Bokros Lajos volt miniszterelnök-jelölt és az MDF útja várhatóan elválik egymástól, s az is elképzelhető a párt föl fogja szólítani Bokrost, hogy mondjon le az Európai Parlamentben vitt mandátumáról - értesült a hvg.hu egy Bokros-párti MDF-es forrástól. 

A párt azon elnökségi tagjai, akik az SZDSZ-szel kötött, kudarcot vallott szövetség hívei voltak – Dávid Ibolya pártelnököt és Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tagot, szóvivőt leszámítva –, nem mondtak le magas posztjukról.

A neve elhallgatását kérő politikus bírálta Makay Zsolt választmányi elnököt, aki szerinte fúrta Bokros programját, miközben „Bokros gondol valamit a világról, Makay meg semmit, legfeljebb azt, hogy az Országos Választmányban jó, ha többsége van.” Szerinte az Országos Elnökségben Makaynak legalább negyven százaléka volt, s többen közülük szembementek a bokrosi programmal. Az MDF-kampány be is bizonyította, hogy Bokrost nem támogatja a párt egésze, az elnökségből Dávid Ibolya, Herényi Károly elnökhelyettes és Kerék-Bárczy Szabolcs állt ki „teljes mellszélességgel” mellette. Az ezzel együtt belső forrásaink szerint kijelenthető, hogy határozott, masszív politikai álláspontoit egyedül Bokros jelenített meg a pártban.

Az MDF kiismerhetetlen működésére jó példa, hogy míg a székesfehérvári Viniczai Tibor azt kérte támogatóitól, hogy a második fordulóban a fideszes Cser-Palkovics Andrásra szavazzanak, addig Újpest-Rákospalotán az MDF és az SZDSZ közös jelölt-jelöltje (nem lett hivatalosan az), Kovács Sándor a szocialista Kiss Péter támogatását kérte szimpatizánsaitól. (Igaz, hogy Kovács nem az MDF, hanem az SZDSZ versenyzőjeként került a képbe.) Forrásunk a székesfehérvári alpolgármester további helyi, városi szintű politikai terveit gyanítja Vinczai lépése mögött.

Dávid visszavonulhat

Forrásunk arra a kérdésre, hogy lesz-e Bokros-párt, nem tudott válaszolni, ám nem látja esélyét annak, hogy valamelyik, az MDF-ből korábban kizárt vagy kilépett politikus – például Almássy Kornél, Gémesi György vagy Hock Zoltán – legyen a párt elnöke; ezt sem a Bokros-pártiak, sem a Makay-pártiak nem akarják.

Kocsis Richárd, a Bokros Lajos Baráti Kör elnöke, a párt egyik kampányarca úgy fogalmazott: ő Bokros személye miatt vett részt a kampányban. Elsősorban a Bokros Lajos köré szerveződő kampánycsapattal dolgozott együtt, akiknek „jelen állás szerint megszakad a kapcsolata a párttal”. Úgy folytatta: „őszintén szólva, engem meglepne, ha az MDF-ben Bokros komoly szerepet vállalna ezek után”. Hozzátette: ő maga nem is tagja az MDF-nek, a párt belső viszonyairól nincsenek közvetlen információi, de azt nem tartja valószínűnek, hogy Bokros – aki szintén nem tagja a pártnak – legyen az MDF új elnöke. Úgy látja: egy Bokros-pártnak helye és perspektívája van a magyar közéletben, de „nem tartanám szerencsésnek, ha kapkodva rögtön megalakulna”.

Bokros Lajos pont azokkal volt a pártvezetésen belül jó személyes és munkakapcsolatban, „akik most távoznak”: Herényi Károllyal, Dávid Ibolya pártelnökkel, Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi taggal, pártszóvivővel és Somogyi Zoltán kampányfőnökkel. A pártalapításról – Kocsissal szinkronban – egy informátorunk azt mondta: „bohócot csinálnának magukból” azok, akik most, az önkormányzati választásokig létrehoznának egy, Bokros személye köré szerveződő pártot, ugyanakkor „egy ilyen pártnak elméleti szinten lehetne helye a magyar közéletben”. 

Információink szerint Dávid Ibolya visszavonul a politikától, Kerék-Bárczy Szabolcs pedig, aki az április 11-i első forduló másnapján mondott le magas pozícióiról, kilépett a pártból. (Utóbbit Kerék-Bárczy is megerősítette.) 

A további menetrend

Horváth István az Országos Választmány szombati ülése után nyilatkozott lapunknak. Azt mondta: a párt Országos Gyűlése (OGY) valószínűleg kétszer ül össze a közeljövőben. Először május 8-án, majd valamikor nyáron. A májusi 8-i OGY határozataitól függenek a következő OGY részletei, így helyi, területi és országos szinten teljes tisztújítás is elképzelhető az elkövetkező két hónapban, de minderről az MDF tagsága dönt majd.

A május 8-i OGY-n az is eldől, hogy milyen irányba megy tovább a párt – tette hozzá Horváth. Úgy fogalmazott: „Mindenképpen olyan vezetőséget kell választani, amely hosszútávon menedzselni tudja a Magyar Demokrata Fórumot”. Horváth megerősítette az MTI értesülését: sem Dávid Ibolya, sem Bokros Lajos nem vett részt a testület ülésén, Herényi Károly azonban igen. Az EP-képviselővel kapcsolatban hozzátette: „Bokros Lajos személyéről csak pozitívan esett szó, az ő nyakába semmiféle felelősséget nem varrunk. Szó sem volt arról, hogy Bokrosnak és az MDF-nek különválnának az útjai.” Dávid Ibolya politikai jövője viszont nem volt téma – fűzte hozzá Horváth.

Herényi Károllyal kapcsolatban Horváth annyit mondott: a pártot jelenleg vezető elnökhelyettes úgy ítéli meg, „hogy valakinek az ügyeket vinni kell, az nem megy, hogy a kardunkba dőlünk”. Arról azonban az OV ülésén szintén nem esett szó, hogy Herényi Károly indul-e a pártelnöki posztért. „Nem az a fő kérdés, hogy ki lesz az MDF új elnöke, hanem, hogy az MDF miként tudja magát a jövőben fenntartani és önmagát ismét felépíteni” – mondta. 

Szerettük volna minderről megkérdezni Dávid Ibolyát, fehérházi titkárságán azonban mindössze azt közölték velünk: szeptemberig senkinek sem ad interjút, Herényi Károlyt pedig még közvetve sem tudtuk elérni. Szintén kíváncsiak voltunk Makay Zsolt véleményére is. A hvg.hu-nak Makay a hét közepén azt mondta, hogy az Országos Választmány szombati üléséig nem nyilatkozik, utána viszont nagyon szívesen. Szombat délután azonban – bár jelentős erőfeszítéseket tettünk az ügy érdekében – Makayt nem tudtuk elérni.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják