szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Látják, hogy a nap is másképp süt, örülök, hogy önök is jobb kedvűen érkeztek a mai sajtótájékoztatóra - kezdte hétfőn tizenegy óra után a képviselői irodaházban összehívott nemzetközi sajtótájékozatóját Orbán Viktor.

Versengő pártokra épülő politikai rendszerben is el lehet érni rendszerváltás értékű eredményt; Európát a legjobb énjére szerettük volna emlékeztetni a tegnapi eredménnyel - fogalmazott a Fidesz első embere külföldi újságírók előtt. Politikai rendszert váltani nem lehet, ha egy rendszer rossz, meg kell buktatni és kell alapítani helyette másikat - ismételte meg vasárnap esti szavai a Fidesz elnöke. Vasárnap az emberek megbuktattak egy rendszert, és úgy döntöttek, hogy alapítanak egy újat - folytatta, hozzátéve: "a mi dolgunk megtölteni ezt tartalommal". Ez egyelőre csak az alapok lerakását jelenti, nem annak felépítését - fogalmazott. Az alapok lerakása többek között a szükséges törvények megalkotását jelenti az első hónapokban, az első egy-két évben - tette hozzá.

A kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának és érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az új Országgyűlés megalakulását követően - utalt Orbán Viktor a délelőtt már Navracsics által is ismertetett levélre. A magyaroszági politikai szokásokon változtatni szeretnénk annak érdekében, hogy minden kormányzati lépés értelmes és világos és követhető legyen - mondta a pártelnök.

Magyarországon úgy élünk, mintha nem ért volna véget a szocializmus - folytatta Orbán Viktor. Folyamatosan azt hallom, hogy nulla összegű játszma van itt, ez viszont egymással szembe fordítja a társadalmi csoportokat, s ez nem jó - mondta a Fidesz-elnök, majd úgy folytatta: a cél az, hogy minél nagyobb legyen az elosztható kenyér; win-win politikában gondokodnak. A pénzügytechnikai kérdéseket ebből a szempontból Orbán nem érzi fontosnak, a lényeg szerinte az, hogy az emberek azt érezzék a döntéseink nyomán, hogy több lehetőséghez jutottak.

©

A 68 százalékos választási győzelem a demokrácia megerősítését jelenti Magyarországon - mondta Orbán Viktor. Az elmúlt 8 év kormányzati politikája az országot megalázta, de a jobboldal, az ellenzék mindig a demokratikus kereteken belül állt ki az ország mellett - szólt a pártelnök, s szerinte a választás megerősítette az Európai Unió melletti elköteleződést is. Egy unióellenes párt is bejutott ugyan a parlamentbe 17 százalékkal, de a voksok nagy része uniópárti úgy is, hogy a kormány nem tudott élni az EU adta lehetőségekkel - mondta külföldi újságírók előtt Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke - vasárnapi szavait megismételve - azt mondta, az oligarchák rendszerét megdöntötték a választók, s a kormány minden döntése a nemzeti együttműködés rendszerét szolgálja majd, amelyben tilos a politikának magánérdekekről szólnia. Ami jó a közösségnek, azt támogatni fogjuk, ami nem - így a bűnözés, korrupció, bürokrácia - azzal szemben megyünk - mondta Orbán, aki kifejtette: a határon túli magyarok vezetőivel már felvette a kapcsolatot, és kérte őket, hogy egyeztetések, tárgyalások útján alakítsák ki elképzeléseiket.

Adóforradalom

Először gazdaság és közbiztonság, és csak utána minden más - utalt a várható intézkedésekre, miközben leszögezte, hogy gyors alkotmányozásra, ezzel kapcsolatos átrendezésre nem kell számítani, mert "nem ennek az idejét éljük".

A mai adórendszer mellett a gazdaság meg fog fulladni, ezen jelentősen változtatni kell, "adóforradalomról" is beszélhetünk - fogalmazott. Söralátét nagyságú adóbevallás – ez a minimális kitűzés – mondta annak kapcsán, hogy lesz-e adócsökkentés, bár ez kijelentése inkább az adóegyszerűsítésre utal. Azt mondta, a családi elem nem kerülhet bele az adórendszerbe ebben az évben, ez legkorábban januárban várható. Amit év közben megalkotnak az nem az ideális adórendszer lesz, hanem amire "itt és most" szükség van.

©

Hozzátette azonban, hogy Magyarország adózása nem lehet kedvezőtlenebb, mint a környező országok adórendszere, hiszen velük gazdásági versenyben vagyunk. A versenyképesség mellett megnyugvásra és felszabadulásra is szüksége van az országnak - mondta, hiszen, mint fogalmazott, olyan szabályok kötik gúzsba a polgárokat, amelyeket nem értenek. Majd utalt az évekkel ezelőtt beindult nemzeti konzultációs rendszerre.

A cél Orbán szerint az, hogy az ország vezetői és a választók közötti kapcsolat sokrétű és sokcsatornás legyen. A konzultációk legfontosabb témái a rend, a gazdaság talpraállítása, egészségügy megmentése, a szociális biztonság és a demokratikus normák helyreállítása.

Működni fog a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság, így képet kaphatunk majd az ország valós gazdasági helyzetéről. "Ha ez megvan, akkor három blokkból álló tervet nyújtunk be a parlament elé" - mondta Orbán. Az első ebből az adórendszert érinti majd, a második a bürokrácia csökkentését, a harmadik az önkormányzatokat illeti. Néhány intézményt nagyon gyorsan fogunk megszüntetni, lesz róla persze parlamenti vita, de ez nem akadályozhatja meg, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen - utalt arra, hogy az csődközeli önkormányzatok helyzetén változtassanak.

A leendő kormány névsoráról nem mondott semmit, arra hivatkozva, hogy "tartsuk be a normákat", s amíg az államfőtől nem kap felkérést, nem akar erről beszélni.

A védelemhez való jog

A közbiztonság is kiemelt blokk lesz a kormány tevékenységében, mondta Orbán, eszerint találkoznak majd helyi vezetőkkel, polgármesterekkel, cigány vezetőkkel és megbeszélik, mik azok a dolgok, amelyeket azonnal foganatosítani kell. A kis bűncselekmény is bűncselekmény - folytatta, hozzátéve: most nem úgy lesz, hogy a kis halak horogra akadnak, a nagyok megússzák. A szociológiai-filozófiai mentegetés nem lehet ok a kis bűncselekmények elfeledésére - mondta Orbán, aki szerint ehhez persze lehetőséget kell teremeteni mindenkinek, hogy dolgozzon, eközben fel kell szólítani mindenkit, hogy tartsa be a törvényeket. A kis bűncselekményeket a jegyzőtől visszahelyezik a rendőrséghez - ígérte, a védelemhez való jog mindekit megillet. Csak akkor tudok felszámolni félkatonai törvénytelen szervezeteket, ha közben biztonságot tudok adni egy megerősített rendőrséggel - tette hozzá.

©

Az IMF-ről

Aki a pénzt adja, azzal kell tárgyalnunk, de ennek nem az a célja, hogy diktátumokat hallgassunk meg - mondta az IMF-fel történő tárgyalást firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Magyarország segítségre szorul, de partneri együttműködésre törekszenek azokkal, akik az országot finanszírozták az elmúlt időszakban. Az ország jelenleg nyakig úszik az adósságban; meggyőződésem szerint meg tudunk állapodni az IMF-fel, az unióval, a finanszírozókkal egy évközbeni intézkedéscsomagról - mondta. Azt is leszögezte, a Fidesz felfogásában a nulla százalékos államháztartási hiány lenne a legjobb, de erről egyelőre nem beszélhetünk.

A BBC kérdésére, vagyis hogy milyen terveik vannak az uniós földvásárlási moratóriummal, Orbán Viktor angolul válaszolt. Arra hívta fel a figyelmet: más a törvény és más a valóság. Arra utalt, hogy bár Ausztriában vagy Franciországban például nincs moratórium, mégis olyan a rendszer, hogy nem juthat egy magyar példéul tulajdonhoz. Olyan rendszert akarunk alkotni, amely hasonló az említett külföldiekhez, függetlenül a moratóriumtól, azt szeretnénk, hogy a helyi termelők, itt élők számára kedvező legyen a szabályozás - válaszolt a kérdésre. Ezzel együtt Brüsszelben is megegyezésre fogunk törekdeni, s persze örülünk, ha sikerül meghosszabbítani a moratóriumot - tette hozzá.

A hivatásos rettegőkről

A határon túli magyarsággal folyó egyeztetésekre vonatkozó kérdésre Orbán úgy válaszolt: az elefánt nem fogja bizonygatni, hogy nagy, mert az látszik. Nagyok vagyunk, erősek vagyunk és olyan felhatalmazás van a kezükben, amelyet kellő tapintattal, de határozottan foguk érvényesíteni - mondta, s hozzátette: nem fogják engedni, hogy (határon túli) magyar emberekről úgy beszéljenek, ahogyan az utóbbi időben az megtörtént.

©

A Nemzeti Bank és a PSZÁF esetleges átalakítását érintő kérdésre válaszolva azt mondta: a PSZÁF-nak az a dolga, hogy ne engedje, hogy a magyar hitelfelvevők kiszolgáltatott helyzetben legyenek, márpedig most így van. "Nincs szabadság és egyenjogúság, itt csak oroszlánszerződések vannak, amiben az egyik fél visszaél a túlhatalmával, így itt indokolt új szempontokat felvetni, néhány változást eszközölni" - fejtette ki Orbán. A Nemzeti Bankról pedig így szólt: büszkék szeretnének lenni arra az intérményre, és a vezetőire is, az nem "az offshore-lovagok szálláshelye".

A jövőbeni parlamenti egyeztetésekre reagálva azt mondta: a parlament az a hely, ahol a törvényekről egyeztetnek, a törvényalkotás rendje megmarad. A kormányzati kérdések esetén persze más a helyzet - mondta. Azt is mondta: furcsa, hogy azok rettegnek most tőlük, akik az egypártrendszer idején mindenféle egyeztetés nélkül hoztak döntéseket. Ki mint él, úgy ítél, bátorság, elvtársak, elvtársnők - tette hozzá. Végül azt mondta: az álszentség megrontja a politikát, nincs helye a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.