szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május második felében megalakulhat az új parlament, június elején pedig már az új kormányfő személyéről szavazhatnak az újdonsült képviselők. A szakértők, politológusok konkrét dátumokat is megjelöltek már nyilatkozataikban, ahogy Orbán Viktor korábban elhangzott mondataiból is következtethetünk arra, mikor fog megalakulni az új kabinet és mikor lesz a Fidesz első emberéből miniszterelnök.

Legkésőbb (tehát ez megtörténhet korábban is) a választást követő 21. napon emelkedik jogerőre a szavazás eredménye, ami esetünkben május 16. Törvényi előírás, hogy a választást követő 30 napon belül a köztársasági elnöknek össze kell hívnia a parlament alakuló ülését: ez május 10. vagy 17. lehet. A gyakorlati menetrend igyekezetet jelez.

Sólyom László már vasárnap este tudatosította: a lehető legkorábbi időpontra szeretné kitűzni az említett alakuló ülés időpontját. Vasárnap esti beszédében úgy fogalmazott: „az ország érdeke, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány”. Ennek szellemében ma már levélben jelezte az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőinek, hogy május 14-re, péntekre tervezi az alakuló ülést. (A legutóbbi három ciklusban 23-25 nap telt el a második forduló és az alakuló ülés között.)

Az eddigi gyakorlat szerint az államfő az alakuló ülés előtt találkozóra hívta a pártok vezetőit - vagy az addig esetleg mág kiválasztott frakcióvezetőit - és velük egyetértésben hívta össze az alakuló ülést. (Négy évvel ezelőtt az április 23-i második fordulót követően, május 2-án ült egy asztalhoz Sólyom László a parlamenti pártok képviselőivel.) Most a koalíciós tárgyalások nem lassítják majd az ügymenetet. Az alakuló ülés első napján - tehát a jelenlegi állás szerint május 14-én -pedig várhatóan javaslatot is tesz a miniszterelnök személyére – még akkor is, ha erre amúgy 30 napja lenne.  Ezt követően a megnevezett személy – esetünkben Orbán Viktor - elkészíti programját, benyújtja a parlamentnek, ezt megvitatják, majd megszavazzák. Amennyiben a miniszterelnök-jelöléstől számított 40 napon belül nem választana kormányfőt, úgy a köztársasági elnöknek lehetősége van feloszlatni az Országgyűlést.

Tehát a korábbi gyakorlat alapján 15-20 napot érdemes rászámolni a Sólyom-féle javaslattételre, azaz egymájus közepén összehívott parlament valamikor június elején szavazhat a kormányfő személyéről, és programjáról. Ha sikeres a voksolás, az új miniszterelnök megnevezi a kormányának tagjait, az államfő pedig kinevezi őket.

A korábbi hírek is erre a verzióra rímelnek: a Fidesz május 17. és június 14. között készül a kormányprogram benyújtására és a miniszterjelöltek meghallgatására, a programról és a miniszterelnökről szóló szavazásra pedig május 20. és június 14. között lát esélyt. A kormány megalakítását gyorsítja, hogy most nem kell koalíciós tárgyalásokra időt szakítani.

Orbán Viktor múlt pénteken a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott: az új parlament valamikor május 20-a és 30-a között alakulhat meg. A ma már nemzetközi sajtótájékoztatót tartó Fidesz-elnök azt is közölte múlt héten: pártja kedden fog elnökségi ülést tartani a párt, és úgy számol, hogy május közepére ülhet össze az új Országgyűlés, amely elé egy héttel később már kerülhetnek konkrét ügyek.

A fentiek szerint tehát akár már május 20-án megalakulhat az új kabinet. A korábbi választások gyakorlata szerint a miniszterelnök megválasztásának napján történik meg a miniszterek kinevezése, Országgyűlés előtti eskütétele is, amely aktussal a kormány megalakultnak tekintendő. Ezt követően kérdés, hogy a futball világbajnokság idején, nyár derekán milyen aktivitást várhatunk majd a türelmi időt nem kérő kormánytól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Erre készülhet a Fidesz

Három csapás, kisebb bürokrácia, „zöld bank”, testnevelés óra. A hamarosan színre lépő Fidesz-kormány néhány terve már napvilágot látott. Ezeket gyűjtöttük össze.

hvg.hu Itthon

Orbán: a védelem joga mindenkit megillet

Látják, hogy a nap is másképp süt, örülök, hogy önök is jobb kedvűen érkeztek a mai sajtótájékoztatóra - kezdte hétfőn tizenegy óra után a képviselői irodaházban összehívott nemzetközi sajtótájékozatóját Orbán Viktor.

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek