szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja parlamenti frakcióvezetőnek; a döntést a megyei elnökök is támogatták. A kongresszust június elején tartják a szocialisták.

Lendvai Ildikó pártelnök a több órás elnökségi és megyei elnöki tanácskozások után tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: a képviselőcsoport alakuló ülése május 3-án lesz, ezen megvitatják a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, valamint megválasztják az új frakcióvezetőt. Az MTI úgy tudja, a frakcióvezető-helyettesek számát a  képviselőcsoport szabályzatában rögzítik majd.

A leköszönő pártelnök kitért arra: az elnökség kezdeményezte kongresszus összehívását június első hétvégéjére - valószínűleg június 6-ra - , és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21-én vagy 22-én megtartandó választmány összegzi. A pártkonzultáció keretében írásban kérnek válaszokat arra: hogyan értékelik a párttagok az elmúlt négy évet, min kell változtatni, javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki, politikai stratégiájának az iránya, valamint milyen menetrendben végezzék el a tisztújítást. 

Felidézte a menetrend két alternatíváját: az egyik szerint a júniusi kongresszus pártelnököt választ és azonnal belekezd a teljes, felmenő rendszerű tisztújításba, a másik szerint a pártelnök megválasztása után előbb új alapszabályt készítenek elő kora őszre és csak az önkormányzati választás után indítják el a teljes tisztújítást. Az MTI azon kérdésére, hogy a megyei elnökök tanácskozásán kiderült-e, melyik tisztújítási alternatívának lehet többsége, azt válaszolta: a megyei elnökök mindkét alternatívát reálisnak tartották. Hangsúlyozta: a menetrendről a döntést a kongresszus hozza majd meg. A pártelnök tájékoztatása szerint a kongresszus napirendjén a politikai értékelés, az ellenzéki politika aktuális feladatainak meghatározása, az önkormányzati választások előkészítése, új alapszabállyal kapcsolatos feladatok, a teljes, felmenő rendszerű tisztújítás feladatai, valamint az új pártelnök megválasztása szerepel.

Lendvai Ildikó jelezte, hogy megalakult a pártelnök személyét jelölő bizottság is. Az MTI úgy tudja, a testületet Juhász Ferenc elnökségi tag vezeti. Kérdésre válaszolva közölte: a megbeszéléseken nem merült fel olyan igény, hogy szét kellene választani a frakcióvezetői és a pártelnöki posztot. A Gyurcsány Ferenc által tervezett értékeléssel kapcsolatban azt mondta: egy olyan meghatározó politikustól, mint a volt kormányfő-pártelnök, el is várja, hogy részt vegyen a pártkonzultációban és hozzájáruljon a közös értékeléshez.

Lendvai Ildikó a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az MSZP ellenzékben egy perc türelmet sem kért, azonnal megkezdte a felkészülést arra, hogy 1,1 millió választóját képviselje és sokak elvesztett bizalmát visszaszerezze. A szocialista párt látja, tudja, érti, hogy nem csak a választást vesztette el, hanem sokak bizalmát is, ami keserűség nemcsak egy pártnak, hanem a választónak is, aki csalódottnak érzi magát - tette hozzá. Ezért - mint mondta - az MSZP kötelezőnek érzi, hogy kihasználja azt az esélyt, amit a választóktól mégiscsak megkapott arra, hogy megerősödve, megújulva és megtisztulva erős baloldali párt legyen, a váltópártiság igényével. Arra a felvetésre, mennyire lehet hiteles az MSZP megtisztulása úgy hogy, a frakcióban benne vannak a "nagy öregek", azt válaszolta: "öreg a hóhér", majd hozzátette: a listát demokratikusan állították, és természetes, hogy azok a párttagok szerepelnek rajta, akiknek a kongresszus ismeri és elismeri a teljesítményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Nagy Feró is elkapta a koronavírust