szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem biztos, hogy hétfői sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor kellő súllyal mérlegelte, hogy a nemzetközi közvéleménynek is beszél. A Fidesz elnöke által mondottakat idehaza értik, külföldön nem biztos, hogy minden kijelentésének jó az akusztikája. Krekó Péter politika elemzőt kérdeztük a nemzetközi sajtótájékoztató főbb üzeneteiről.

A Fidesz-kormány számára – sok más mellett – komoly kihívást jelent majd, hogy megtalálja azt a nyelvezetet, amellyel kormányzási terveit a nemzetközi sajtónak kommunikálja. Orbán egyes megjegyzéseiből ugyanis arra lehet következtetni, egyelőre erre még nem lelt rá. Hétfői, nemzetközi sajtótájékoztatóján például kifejezetten a belföldnek szánt és inkább belföldön érthető, külföldön másféle asszociációkat keltő üzenetek is elhangzottak.

A magyar közvéleménynek alighanem tetszett például, ahogyan a győztes párt elnöke kioktatta és képmutatással vádolta a „hivatásos rettegőket”; bizonyára azon baloldali politikusokra és véleményformálókra célzott, akik a demokráciát éppen a Fidesztől féltik. Orbán azonban arról a körülményről elfeledkezhetett, hogy tegnapi társasága, vagyis maga a nyugati sajtó is a hivatásos rettegők közé tartozik. „Magyarországhoz a nyugat a válság mellett a szélsőjobboldali veszélyt kapcsolja, erre a témára a nemzetközi közvélemény nagyon ki van hegyezve, a félelmek sokszor eltúlzottak” – mondja Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője.

Krekó Péter szerint a leendő kormány kétharmados többsége ellenére a nyugat szemében továbbra is él az a félelem, hogy a Jobbik befolyásolja majd a magyar politikát, olyan versenyhelyzetekre kényszeríti a Fideszt, amely a nacionalista-protekcionista, bezárkózó politika irányába viszi. Ha ehhez még a Fidesz a rendszer megbuktatásáról, és a nemzeti konszenzus politikájáról beszél, abból a külföldi újságírók azt érezhetik, hogy a Fidesz „egypárti” rendszerre rendezkedik be, holott Orbán inkább arra utalt, hogy a kormánypárt elkezdi a társadalmi partnerekkel való konzultációt, s egyeztetésekkel igyekeznek alátámasztani a kormányzati döntéseket.

„Az országimázs az elmúlt években jelentősen romlott, felépítése türelmet igényel” – mondja, majd úgy folytatja: az első és a második fordulót követő nemzetközi sajtótájékoztatón is kiszámítható kérdéseket kapott Orbán, mégis, egyes kérdésekre mintha mint támadásokra reagált volna. Az országimázst nem kis részben a külföldi újságírók formálják, a kormánypártnak be kell tehát látnia azt is, hogy a külföldi sajtóval való jó viszony végeredményben visszahat a befektetőkkel való viszonyra, a diplomáciai kapcsolatokra és a belföldi megítélésére is.

A Jobbik egyébként már láthatóan elkezdte a hangolást, s szimbolikus, nemzeti érzelemre ható üzenetek terén feltehetően nem lesz versenytársa: június 4-ét például trianoni nemzeti emléknappá nyilvánítanák első parlamenti aktusuk egyikeként. Elemzőnk szerint a Fidesz „versenyt fut a Jobbikkal”, ezért nagyon gyorsan bevezeti a kettős állampolgárságot, amely reményei szerint a későbbi, a Jobbik felől érkező nemzetellenes vádak ellenében is védelmet nyújt. Más kérdésekben pedig a Fidesz ekkora többséggel a háta mögött ragaszkodhat a korábban kialakított álláspontjához.

Különös fejlemény volt magának a Nemzeti Konzultáció fogalmának leporolása, hiszen a Fidesz 2005-ös akcióját lényegében balul elsült marketingeszközként könyvelte el az utókor. (Emlékezetes: a választási kampány szövege szerint a Fidesz három millió emberrel konzultált, az ellenzék viszont azon ironizált, hogy mégis csak kétmillióan szavaztak Orbánékra.) „A mostani nemzeti konzultációt akkor tervelték ki, amikor úgy nézett ki, hogy az LMP nem jut be, a Fidesz pedig két tűz közé szorul egy hárompárti parlamentben; a 'szélsőséges' pártokkal való együttműködés helyett tehát parlamenten kívüli partnerek után kell néznie” – magyarázza Krekó Péter. Vagyis olyan népfrontos jellegű politikát folytatna a párt, amely mintha elmosná a társadalmi-politikai érdekkülönbségeket, s egyszerre szól mindenkiről. Kérdés, hogy a majd konzultációra hívott szakmai-érdekképviseleti szervezetek mennyire legitimálják majd a kormány politikáját, hiszen gyakran ezek is a politika szférájában mozognak, ráadásul a tapasztalatok szerint saját rövid távú, partikuláris érdekeikkel összhangban lévő döntéseket képesek csak elfogadni. Kétséges ezért, hogy komolyabb érdeksérelmek (pl. egészségügyi vagy közlekedési reform) esetén is sikerül-e ezt a fajta egységet fenntartani.

Orbán Viktor olyasféle gesztusra ragadtathatja magát, mint Nicolas Sarkozy, amikor a kiegyezés (vagy éppen a kormányzati populizmus) jegyében egy alapvetően vele szemben álló szocialista szakpolitikust, Dominique Strauss-Kahnt jelölte az IMF élére. Ehhez hasonló lépésnek tűnhet az az egyesek által valószínűsített forgatókönyv, amely szerint a Fidesz Surányi Györgyöt látná szívesen a jegybank élén.

Emlékezetes, Orbán Viktor egy év eleji Facebook-bejegyzésben Surányi György cikkét ajánlotta szimpatizánsai figyelmébe. A cikkben Surányi a jegybank monetáris politikáját, lényegében Simor Andrást támadja. Az Orbán Viktor által hétfőn elmondottak pedig nyílt hadüzenettel érnek fel Simorral szemben, aki nemrég a felkészülés jegyében elkezdte erősíteni kommunikációs csapatát. Miközben Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök kedden reggel már Simor szükséges távozásáról beszélt, utóbbi azt tette nyilvánvalóvá, hogy ki akarja tölteni 2013-ig szóló mandátumát.

©

„A piaci szereplők szemében alapérték, hogy a monetáris politikát a kormány tiszteletben tartja, Simor nemzetközi megítélése jó, megindultak a kamatcsökkentések, eltávolítását tehát nehéz lesz úgy intézni, hogy ne tűnjön direkt pártpolitikai döntésnek; talán csak ha Surányi követi, akkor tűnhet szakmainak a bírálat” – vélekedik Krekó.

Az elemző tehát úgy látja, hogy a Fidesz számára éppen az első tervezett lépések hozhatnak olyan konfliktusokat, amelyek nemzetközi szinten ronthatják a kormány reputációját. Akárhogyan is, a kormány első nagy erőpróbájának számító Simor-kormány konfliktus mellett az IMF-hitel újratárgyalása is részben a nemzetközi médiaszíntéren zajlik majd. A kettős állampolgárság ügye Szlovákiával, Szerbiával, Romániával alakíthat ki konfliktusokat, és fontos, hogy e konfliktusokhoz Magyarország találjon nemzetközi szövetségeseket. Olyan ügyek ezek, amelyek intenzív diplomáciai menedzselést és diplomatikusabb stílust igényelnek majd a nyugattal és sajtójával szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vona: Orbán sötétben tapogatózik

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor hétfői nemzetközi sajtótájékoztatójából az derül ki, hogy a kormányfői poszt várományosa "sötétben tapogatózik", nem tudja, merre induljon az ország a jelenlegi zsákutcából.

hvg.hu Itthon

Ők heten, akik 1990 óta képviselők

Egy MSZP-s képviselő kivételével csak fideszes honatyák mondhatják el magukról, hogy az első szabad parlamenti választások óta az Országgyűlésben dolgoznak és ezt teszik majd a következő négy évben is. Igaz, közülük ketten annak idején még az MDF színeiben politizáltak.

MTI Hazai gazdaság

Orbán: idén még nem lesz családi adózás

Az új adórendszerbe a családi elem idén még nem kerülhet be, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani – jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Itthon

Mikor alakul meg az új kormány?

Május második felében megalakulhat az új parlament, június elején pedig már az új kormányfő személyéről szavazhatnak az újdonsült képviselők. A szakértők, politológusok konkrét dátumokat is megjelöltek már nyilatkozataikban, ahogy Orbán Viktor korábban elhangzott mondataiból is következtethetünk arra, mikor fog megalakulni az új kabinet és mikor lesz a Fidesz első emberéből miniszterelnök.

hvg.hu Itthon

Orbán: a védelem joga mindenkit megillet

Látják, hogy a nap is másképp süt, örülök, hogy önök is jobb kedvűen érkeztek a mai sajtótájékoztatóra - kezdte hétfőn tizenegy óra után a képviselői irodaházban összehívott nemzetközi sajtótájékozatóját Orbán Viktor.

MTI Gazdaság

Simor: Orbán Viktor kijelentései a politika világába tartoznak

Nem kívánom kommentálni Orbán Viktor délelőtti, az MNB vezetésére vonatkozó mondatatait, a Fidesz elnökének kijelentései a politika világába tartoznak – felelte újságírói kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

WSJE: kemény hangon beszél Orbán az adósságról

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

Radar360: Csehországban egyre rosszabb a helyzet, de Franciaországban se jobb

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t