szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték a Honvédelmi Minisztérium legnagyobb hadiipari cége, a HM EI Zrt. vezérigazgatóját – értesült a Magyar Nemzet.

A HM-nél leleplezett, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés egyik gyanúsítottja azt vallotta a nyomozóknak, hogy a vezérigazgató is elfogadott kenőpénzeket állami megbízásokért cserébe.

A lapnak nyilatkozó Isaszegi János dandártábornok, a honvédség kiképzőközpontjának nemrég leváltott parancsnoka elmondta: régóta sejtették a katonák, hogy a HM-nél és gazdálkodó szervezeteinél megjelent a korrupció. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a szaktárca fejlesztési ügynöksége olyan beszerzési megállapodásokat kötött, amelyeket nem lehetett felbontani akkor sem, ha penészes kenyeret, erjedő befőttet, büdös felvágottat szállított a megbízott vállalkozó. A katonák látták, hogy miközben havi százezer forintból kell megélniük, egyesek meggazdagodtak a pótlékokból és a tiszteletdíjakból – olvasható a Magyar Nemzetben.

Februárban felfüggesztették állásából Ács Tibort, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjét, aki a Honvédelmi Minisztérium közeli korrupció példájaként gengszterszervezetnek nevezte a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-jét.

Az utóbbi időben több eljárás is indult a Honvédelmi Minisztérium cégeinek gyanús szerződéseivel kapcsolatban. A katonai ügyészség és a szaktárca központi ellenőrzése is nagy mennyiségű iratot vizsgál, többek között korrupció, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás gyanújával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vesztegetési ügy egy HM-cégnél: a Currus Zrt. nem érintett

A HM Currus Zrt. nem érintett abban a vesztegetési ügyben, amelyben a Budapesti Katonai Ügyészség nyomoz a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) által végzett belső ellenőrzés alapján - jelentette ki Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője csütörtökön.

Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5