szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági növekedés beindításához források kellenek, és alapkérdés az országban a likviditás bővítése, amelyhez belső és külső források szükségesek - mondta újságíróknak Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke, akit szerdán újraválasztottak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének.

Az elnök óva intett az új kormány felállását követő "csodavárástól", és úgy vélekedett, hogy a vállalkozások esetében négy, a lakosságnál hat év alatt lehet az adókat a régió átlagos szintjére levinni.

A VOSZ elnöke kifejtette: a gazdasági növekedés beindításához forrás lehet, ha növelik a költségvetés hiányát, de ez nem szerencsés megoldás. Utalt az amerikai központi bank (Fed) elnöke, Ben Bernanke szavaira, aki szerint a válság idején a jegybankelnök egyet tehet, "két kézzel szórja a pénzt a gazdaságba". Magyarországon is a jegybanki forrásokat a gazdaság élénkítésére kellene felhasználni - emelte ki.

Demján Sándor elmondta: szükséges lenne annak a társadalmi irigységnek a száműzésére is, amely eddig jellemzően az uniós források elosztásánál jelent meg, a vállalkozások tőkehiányát pótolni lehetne az uniós pénzekből, mint ahogyan ezt más országok is tették. Példaként erre Portugáliát és Írországot említette.

Az elnök véleménye szerint "Magyarország hálás lehet a Nemzetközi Valutaalapnak", amelynek pénzügyi segítsége nélkül kétmillió munkanélküli lenne az országban, és a jövedelmek értéke, a vagyonok nagysága jelentősen csökkent volna.

Végezetül hozzátette: a ténylegesen rászoruló társadalmi réteget támogatni kell, a fizika munka becsületét pedig vissza kell adni az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy fiatalok egy része elmegy Magyarországról, és máshol keresi a megélhetését. Ezen a helyzeten változtatni kell, itt kell számukra megteremteni a boldogulás lehetőségét - hangsúlyozta Demján Sándor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Demján: kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája

Demján Sándor szerint kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája: az ország vezető régiós helyéről - az eladósodottságot tekintve - "Burundival azonos helyre" sorolódott. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet hétfői budapesti fórumán kiemelte: a szövetség pártsemleges, az eredmény érdekli

MTI Gazdaság

Demján felvásárolhatja a Milton Bankot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Demján Sándor nagyvállalkozó tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. megvásárolja a Milton Bankot, amely most a Wallis Zrt. tulajdonában van.

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye