szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai külképviseletekről kilenc útvonalon gépkocsival gyűjtötték be és hozták Magyarországra a külképviseleti szavazatokat az országgyűlési képviselőválasztás után, a legtovább − három napig − a romániai és moldovai voksok utaztak.

Az izlandi vulkánfelhő, illetve az annak következtében elrendelt légtérzár miatt a múlt hét elején még úgy tűnt, hogy a voksolás második fordulója után a külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnák egy részét nem lehet majd Magyarországra szállítani. Ezért az Országos Választási Iroda és a Külügyminisztérium megszervezte, hogy az európai kontinensről a repülővel nem elérhető részeken az urnákat "hálózati begyűjtéssel" szedjék össze és gépkocsival szállítsák Magyarországra. Végül − a légtérzár feloldása és a közlekedési rend helyreállása miatt − csak kilenc gépkocsis begyűjtési út "maradt".

A legtovább a Bukarest-Kisinyov-Csíkszereda-Kolozsvár útvonalon tartott az utazás: kedd hajnalban indultak és csütörtök este 9 órára értek a választási központba az urnák. Itt a közlekedést nem is a távolság, hanem az utak rossz állapota nehezítette.

Hosszú volt a Barcelona-Párizs-Bern, valamint (ugyancsak az útviszonyok miatt) az Athén-Tirana-Podgorica-Szarajevó útvonal is. Érkeztek még voksok a Tallinn-Riga-Varsó, a Koppenhága-Berlin-Prága, a Hága-Brüsszel-München, az Isztambul-Szkopje-Szófia, a Minszk-Kijev-Ungvár, továbbá a Róma-Milánó-Ljubljana-Zágráb útvonalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

900 külképviseleti szavazat hazaérkezése kérdéses

Kétséges, hogy közel 900 - Amerikából, illetve a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, amennyiben marad Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője a Külügyminisztériumban folytatott operatív egyeztetés után újságíróknak.

MTI Itthon

Megkezdődött a szavazás a magyar külképviseleteken

Megkezdődött vasárnap hajnalban Európában, illetve az amerikai kontinensen kívüli többi magyar külképviseleten is a magyar parlamenti választások második fordulója. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

MTI Itthon

Csütörtök éjfélig várják a külképviseleti urnákat Budapestre

Még tart az áprilisi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának szavazása Magyarország külképviseletein, a szavazás befejeztével a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig várják Budapestre, az Országos Választási Központba (OVK).

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma