szerző:
MTI

Először a kettős állampolgárságot adják meg, a szavazati jog a választójogi törvény témája, amelyhez mindenképpen hozzá kell majd nyúlni - nyilatkozta Semjén Zsolt. A nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben nem tartozik a Külügyminisztériumhoz - jelentette ki szombaton a Magyar Televíziónak adott interjúban Martonyi János arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lesz a munkamegosztás közte és Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes között.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke - aki az újonnan megalakuló kormányban általános miniszterelnök-helyettesként a nemzetpolitikai kérdésekért is felel - a Hír TV Péntek 8 című műsorában erről szólva azt is elmondta, hogy az állampolgárság szabályozása mindenben megfelel majd az európai jognak. Megjegyezte: 1886 körül volt hasonló törvény a külhoni magyarokra vonatkozóan. 

Semjén elmondta, hogy a román példát követik majd, azaz egyéni kérelem alapján, gyorsított eljárással megadják az állampolgárságot annak, akinek "magyar identitása" van. Ilyen megítélés alá az eshet, aki valamilyen szinten tud magyarul, a történelmi Magyarországról származik vagy vélelmezhetően innen vándorolt el a történelem folyamán - mondta. Ha Románia kiterjeszthette az unión kívüli Moldáv Köztársaság polgáraira a román identitás alapján a román állampolgárságot, akkor Brüsszel se szólhat egy szót se, ha a felvidéki és erdélyi magyarság is megkapja az állampolgárságot - tette hozzá.

A KDNP elnöke ismét leszögezte: nincs "A" és "B" kategóriájú állampolgár, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal. A szavazati jog kapcsán megfogalmazott felvetésekre reagálva feltette a kérdést: attól az embertől, aki elmegy Hollandiába néhány évre dolgozni, ott fizeti az adót, de Magyarországon van lakása, magyar állampolgár, el kell venni a szavazati jogát? 

Most az állampolgárságot adják meg, a szavazati jog nem ennek a törvénynek a témája, hanem a választójogi törvényé. Ehhez pedig mindenképpen hozzá kell majd nyúlni, meg kell oldani többek között az országon belüli kisebbségek szavazati jogának kérdését is - tette hozzá. Az állampolgárság azonban nem lehet megcsonkított állampolgárság. A szavazati jog feltétele most is az, hogy a választópolgárnak legyen egy Magyarországon bejelentett címe, ahol szavazhat - hívta fel a figyelmet Semjén Zsolt. 

Martonyi: a nemzetpolitikát nem a külügy viszi

A külügyminiszteri poszt várományosa a köztévé Európa Magyarországon című műsorában azt mondta: a nemzetpolitika nem külpolitika, "a nemzetpolitika a nemzetstratégiának egy nagyon fontos eleme". Külpolitikai "lecsapódása" a szomszédpolitikával és a Közép-Európa-, illetve Európa-politikával összefüggésben van - jegyezte meg. 

Martonyi János kifejtette: a határon túli magyarokkal kapcsolatos alaptétel az, hogy az ott élő magyar közösségek maguk határozzák el, milyen stratégiát, politikát folytatnak, milyen autonómiaformát tartanak a maguk szempontjából megfelelőnek. 

A mindenkori magyar kormánynak az a dolga - folytatta -, hogy ezeket a törekvéseket a lehető legnagyobb mértékben támogassa. "Nekünk azt kell meghallanunk, hogy mit mondanak a határon túli magyar közösségek" - vélekedett. 

Az egyeztetési fórumokra vonatkozó felvetésre Martonyi János közölte: a Magyar Állandó Értekezletet egy megújított formában újra létrehoznák, de hozzátette, hogy szerinte az egyik fórum nem zárja ki a másikat. 

A határon túli magyar pártok számával, illetve az egységgel kapcsolatban példaként említette Szlovákiát, és rámutatott: korábban volt három párt, azután egy, most pedig kettő van. "Ez nem jó, én sokkal jobban örülnék egy pártnak" - tette hozzá.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nemzeti emléknappá nyilvánítaná június 4-ét a Jobbik

A Jobbik egyik első parlamenti kezdeményezéseként országgyűlési határozati javaslatot kíván benyújtani, hogy már az idén nemzeti emléknappá válhasson június 4., az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulója; a párt azt is szeretné elérni, hogy augusztus 20-ig kettős állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok.

Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Szellemi gyorsétterem

Szellemi gyorsétterem

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne

Holttesteket találtak egy barlangban Tenerifén, családi leszámolásról lehet szó

Holttesteket találtak egy barlangban Tenerifén, családi leszámolásról lehet szó

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet