szerző:
MTI

A Kendermag Egyesület nem a drogfogyasztást propagálja, hanem a hozzáférés és a használat lehetőségének szabályozott keretek közé szorítását akarja elérni - mondta a szervezet szóvivője vasárnap a fővárosi Margitszigeten.

A könnyű drogok fogyasztásának legalizálásáért szót emelő, világszerte megrendezett Global Marijuana March megmozdulás magyarországi rendezvényén, amelyen mintegy százan vettek részt, Tóth Balázs azt hangsúlyozta: ha a könnyű drog fogyasztói ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, mintegy 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést. 

Hozzátette: a fő probléma abból adódik, hogy a könnyű drogok dílereken keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, és a bevétel a bűnözőkhöz, valamint a terrorizmust támogatókhoz jut el. Az egyesület szerint a könnyűdrogok legalizálása esetén drasztikusan visszaesne a kemény drog használata.

A szóvivő azt mondta: tartanak attól, hogy az új Országgyűlés szigorítani fogja a jelenlegi törvényeket, amely alapján most aki kábítószert fogyaszt, akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Mint fogalmazott, a törvény és a valóság messze áll egymástól, ugyanis legutóbb 2000-ben szabtak ki fogyasztásért börtönbüntetést, és a végrehajtás alól az illető köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

Tóth Barnabás arra reagálva, hogy a rendezvényük helyszínének közelében tartott sajtótájékoztatón az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) bejelentette: büntetőjogi szigorítást kezdeményez, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen, úgy reagált: a pártok a megoldással foglakozzanak, és ne kampánytémaként kezeljék a több mint kétszázezer embert érintő kérdést.

A Kendermag Egyesület első, a könnyűdrogok legalizációjáért hirdetett megmozdulásának budapesti helyszíne 2003-ban a Vörösmarty tér volt, ahol a több ezer résztvevőnek nagyszámú ellentüntető feszült. A következő évben, a Parlament előtti Kossuth téren már jóval kevésbé erős megnyilvánulásokat váltott ki a rendezvény, amelyet 2005-ben a Margitszigetre költöztettek. 

A vasárnapi budapesti rendezvény kezdetén mintegy száz ember jelent meg a kordonokkal körbezárt margitszigeti réten. Az estig tartó megmozduláson koncerteket hallgathatnak az érdeklődők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyítás

Rövid az élet a drogtanyán - Nagyítás

Afganisztán a világ második legnagyobb kábítószer-termelő vidéke. Az ópium - és heroin kereskedelemből származó bevétel az ország GPD-jének 50 százalékát adja, ami nem meglepő, hiszen a világ heroinforgalmának 90 százaléka az ázsiai országból indul. A pénz a fegyveres ellenállókat gazdagítja annak ellenére, hogy közel 3 millió afgán számára jelent munkát a máktermesztés. 2007 óta az Egyesült Államok 80 millió dollárt ölt az ültetvények felszámolására a térségben, a fogyasztók viszont magukra maradnak reménytelen helyzetükkel. A szerencsésebbek Kabulban, az egykori orosz kulturális központ romjai közt működő rehabilitációs centrum falai között próbálnak leszokni, a többségnek az utcákon és drogtanyákon kell megküzdenie függőségével.

Krisztina O'Brien Shake

Legális drog az iskolákban - videó

Az Egyesült Királyságban rendhagyó, intervenciós felvilágosító tanfolyamokat tartanak tanárok és diákok ezreinek, miután egyre több fiatal esik áldozatul a meow-meow elnevezésű vegyszernek, amely az ecstasy-hoz hasonló „élményt” okoz. A tanárok, az érintettek hozzátartozói és a rendőrség azt szeretné, ha a drogot minél hamarabb illegálissá nyilvánítanák a hatóságok.

hvg.hu Napi merítés

A debreceni "drogbuli" a másik oldalról

Február végén a rendőrség rajtaütött egy debreceni szórakozóhelyen tartott zártkörű bulin, mivel a rendőrség közleménye szerint lakossági bejelentést kaptak arról, hogy ott “kábítószeres parti” zajlik” – olvasható a TASZ blogján. A szervezet szerint a félretájékoztatás hatalmas méreteket öltött.

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak