szerző:
MTI

Elhunyt Toller László volt szocialista országgyűlési képviselő.

A 60. évében járó politikust hétfőn hajnalban a pécsi kórházban érte a halál, ahova hetekkel ezelőtt vitték be, miután állapota rosszabbodott.

©

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs volt polgármestere, valamint szolgálati autójának gépkocsivezetője 2006. június 19-én a 61-es számú főúton szenvedett balesetet. A balesetet követően Szőke János, Toller László gépkocsivezetője a kórházban életét vesztette, a politikus pedig nyílt koponyacsonttörést, agyroncsolódást szenvedett, amelynek következtében tartós egészségkárosodás érte. Toller négy éve kómában feküdt, élete csak folyamatos, intenzív ápolással volt fenntartható.

Toller László 1950. október 21-én született Budapesten. 1969-ben a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. A Janus Pannonius Tudomynyegyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, 1975-ben szerzett oklevelet. 1974-1975-ben a Baranya Megyei Tanács előadója, majd három évig Beremend Nagyközségi Közös Tanács vb-titkára. 1978-tól 1991-ig a megyei tanács, illetve önkormányzat munkatársa Pécsett: csoportvezető, majd igazgatási osztályvezető-helyettes, végül 1990-től irodavezető. 1992-től 1994-ig a megyei sportigazgatóság helyettes vezetője.1989-től a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület, 1991-től a Pécsi Vasutas Egyesület tagja. 1997-től a Pécsi MFC labdarúgó klub elnöke.

Az MSZMP-be1972-ben lépett be. 1989 októberében az MSZP alapítója. 1999-2000-ben az országos választmány alelnöke. 2003 március végétől 2004 augusztus végi lemondásáig országos elnökségi tag; megyei pártelnöki tisztségében a 2004 szeptember-októberi rendkívüli tisztújítás során megerősítették. Az októberi kongresszus előtt országos pártelnöknek jelöltette magát, majd visszalépett.

1990 októberében Pécsett bejutott a városi közgyűlésbe. 1998. október 18-án a baranyai megyei jogú város polgármesterévé választották. Az októberi helyhatósági választásokon ismét a város polgármestere lett, majd decemberben a Megyei Jogú Városok Szövetsége élére is megválasztották. 2003 áprilisától az újonnan induló Magyar Városok Szövetség megbízott elnöke; majd december 16-án az új önkormányzati érdekszövetség alapító elnöke lett.

1994 óta országgyűlési képviselő (1994 és 1998: Baranya 3. vk., Pécs). 1995 márciusától 1998. november 14-ig, majd 1998. decembertől 2000. decemberig frakcióvezető-helyettes. A 2002. évi országgyűlési választásokon az első fordulóban megvédte pécsi mandátumát. Május közepétől az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagja. A 2004. október 4-én hivatalba lépett új kormányfő, Gyurcsány Ferenc önkormányzati tanácsadó testületének vezetője. Júniusban a Népszabadság 100 legbefolyásosabb magyart felvonultató listájára is felkerült.

Felesége Toller Tünde. Egy felnőtt fia és egy középiskolás lánya, valamint két unokája van. Idén A Toller-jelenség címmel könyv jelent meg róla. „Annyi bizonyos, hogy Toller Laci nem átlagpolitikus. Azt mondanám, hogy igazi vagabund. Az a fajta vagabund, aki mögött van egy erős érzelmi és racionális elkötelezettség, elköteleződés. Ő egy sajátos színfoltja a baloldalnak, befolyásos és sikeres személyiség” – ajánlotta a könyvet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az MSZP őt jelölte volna

"Vegyük úgy, hogy a polgármester szabadságon van, személyes dolga és feladata, hogy felépüljön. Mi ebben mindannyian hiszünk és bízunk. (...) Itt olyan masszívan alábetonozott működési mechanizmusok vannak, amelyek azt a pár hetet semmiképpen nem befolyásolják, ameddig a munkájára ismét számítani tudunk" – mondta Juhász István párt városi elnöke a baleset után, miközben Toller Lászlót műtötték. A párt városi elnöke akkor utalt rá, hogy Toller László jelölését a szocialisták városi küldöttértekezlete egyhangúlag támogatta.

A kómában fekvő polgármester állapota azonban nem javult. 2009 februárjában cselekvőképességet kizáró gondnokság alá került, s az erről szóló bírósági döntés kapcsán vesztetette el parlamenti mandátumát. (A gondnokság alá helyezést két éve indítványozta egy ismeretlen.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Toller cselekvőképtelensége jogerősen kimondatott

Cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerül Toller László, fellebbezés hiányában ugyanis csütörtökön jogerőssé vált a Szigetvári Városi Bíróság erre irányuló korábbi, elsőfokú határozata - közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője.

MTI Itthon

Toller parlamenti helyéért is indul egykori jobbkeze

Nemcsak Pécs polgármesteri, hanem Toller László megüresedett parlamenti székéért is versenybe száll Juhász István, a pécsi közgyűlés szocialista párti, de független képviselője, aki korábban Toller jobbkezének számított.

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon