szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma folytatódtak az írásbeli érettségi vizsgák: a diákok nemzetiségi nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról közép- és emelt szinten.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen tíz, német nemzetiségi nyelvből négy vizsgahelyszínen 47, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 7 vizsgahelyszínen 188, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 53, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 26, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 15, míg szlovén nemzetiségi nyelvből egy vizsgahelyszínen négy vizsgázó tett írásbeli érettségit.

A vizsgázók középszinten két feladatlapot oldottak meg. Az első feladatlap (30 pontért) egy szövegértési feladatsort tartalmazott, míg a második feladatlap (70 pontért) megjelölt három szövegalkotási feladatot, és a diákoknak a háromból kell egyet kellett választania és megoldania. A vizsgázók először az első feladatlapot oldották meg. A vizsgadolgozatokat 60 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután osztották ki a második feladatlapot, amelynek megoldására 180 perc állt rendelkezésre.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból  két vizsgahelyszínen 29, német nemzetiségi nyelv és irodalomból öt vizsgahelyszínen 208, míg szlovák nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 11 tanuló tett írásbeli érettségi vizsgát. melt szinten az írásbeli vizsga egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból (30 pontért) és három különböző szövegalkotási feladatból (70 pontért) tevődött össze. A diák a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta be, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta. A vizsga ideje itt is 240 perc volt.

Nemzetiségi nyelv vizsgatárgyból középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc volt, amelyből az első részre, az "Olvasott szöveg értésére"  60 perc, a második részre,  "A nyelvhelyesség"  feladatsorának megoldására 30 perc állt rendelkezésre. Ezután a 30 perces "Hallott szöveg értése" következett, majd az "Íráskészség" feladatsor. Az írásbeli vizsga során 117 pont érhető el.

Kedd reggel az informatika gyakorlati, míg délután közép- és emelt szinten a latin és a héber nyelvi írásbeli érettségi vizsgákat tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Mikor szándékozik felállni a székből?” – kérdezi Schilling Árpád Vidnyánszky Attilától

„Mikor szándékozik felállni a székből?” – kérdezi Schilling Árpád Vidnyánszky Attilától

Össztűz Boris Johnsonra a Brexit-megállapodást felülíró törvény miatt

Össztűz Boris Johnsonra a Brexit-megállapodást felülíró törvény miatt

620 lóerős biturbó V8-assal debütált az új Ferrari Portofino M

620 lóerős biturbó V8-assal debütált az új Ferrari Portofino M