szerző:
MTI

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség - mondta Illés Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi határában egy geotermikus kút megtekintésekor szerdán.

A Fidesz szakpolitikusa, a leendő kormány vidékfejlesztési tárcájának környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet felügyelő államtitkár várományosa úgy fogalmazott: minden ország számára fontos az energiafüggőség csökkentése, a saját energiaforrások feltárása, a realitás ugyanakkor más. Nyilvánvalóan mindennek helye van a Nap alatt, a hagyományos energiáknak épp úgy, mint a megújulónak, ez utóbbiaknak a részaránya növekedhet - vélekedett a politikus. 

Illés Zoltán úgy vélekedett, hogy a huszonegyedik század elején már nemcsak a környezetvédelem értékelődik fel, hanem a környezet- és természetvédelem összekapcsolása a gazdasági folyamatokkal, és emellett nem elhanyagolható szempont a munkahelyteremtés. A környezetvédelem egyaránt alkalmas a gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, az energetika ezen területen pedig hangsúlyozottan jelenik meg - hangoztatta.

A szakpolitikus szakvéleményekre hagyatkozva azt mondta: Magyarországon a Föld mélye mintegy 4 ezer megawatt energiával bír, ebből villamosenergia termelés még nem valósul meg. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain, megfelelő hatékonysággal és akár nagyobb mélységből, 300 fokos hőmérsékletű, gőzt hozzanak a felszínre, ami villamosenergia termelésre is hasznosítható. Ez a 4 ezer megawatt - ami a föld energiájából hasznosítható Magyarországon - kétszer nagyobb, mint a paksi atomerőmű teljesítménye, ez természetesen nem az atomerőmű ellehetetlenítését jelenti, sokkal inkább az előbbi térnyerését - tette hozzá.

"Az elkövetkező időszakban bizton lehet arra számítani, hogy a megújuló energiák - Nap, geotermikus, szél, biomassza - terjedését a leendő kormány támogatja, mindenkit biztatok, hogy egy olyan területre fektethetnek be, amely ígéretes az elkövetkező évtizedekben, függetlenül a kormányzati ciklusoktól" - mondta Illés Zoltán a Mályi határában lévő kút megtekintésekor.

Mályi határában a tőzsdén jegyzett PannErgy Nyrt. érdekeltségébe tartozó Miskolci Geotermia Zrt. két termelő és egy visszasajtoló geotermikus kutat létesít, mintegy kétezer méter mélységből hozzák a felszínre a forró vizet, illetve gőzt, amelyből fűtési és ipari hőt állítanak elő, és amelyet a miskolci távhőrendszerbe táplálnak. 

A PannErgy Miskolc környékére több lépcsősre tervezett beruházásának első üteme mintegy 2,8 milliárd forintba kerül, a pénzt a cég saját forrásból, banki hitelből, illetve pályázat útján biztosítja. A projektnek köszönhetően a 32 ezer miskolci lakás távfűtését ellátó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) kft. 9-15 százalékkal alacsonyabb áron jut majd a hőenergiához. Egy hosszú távú, 2030-ig szóló megállapodás értelmében a Miskolci Geotermia Zrt. évente mintegy 113 ezer gigajoule geotermikus hőenergiát szállít majd a Mihő-nek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Iható vizet csinálhatunk a levegőből

Német kutatók bebizonyították: egy berendezéssel könnyen ki tudjuk nyerni a sivatagi levegőből a nedvességet. Maga a rendszer megújuló energiaforrásokkal működik és önműködő, írja a Science Daily.

MTI Tech

2030-ra Kína szélerőművekkel biztosíthatná áramszükségletét?

Amerikai és kínai szakértők szerint a szélenergia 2030-ra egymagában biztosíthatna Kína elektromos energia-szükségletét. Az ENSZ koppenhágai klímaértekezlete előtt három hónappal közzétett jelentés szerint a projekt a szén-dioxid kibocsátást is jelentősen csökkenthetné.

hvg.hu Itthon

Orbán Az öldöklő angyalból idézett egy jelenetet

Az új kormány célja nem lehet kevesebb, mint az, hogy húsz év alatt megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, mivel ez szuverenitásának egyik legfontosabb eleme - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn Budapesten a IV. Energia Fórumon. Orbán Az öldöklő angyal című Bunuel-film egyik jelenetét idézte.

hvg.hu Tech

Szélenergiával működhetne New York városa

Elkészült az első világméretű tanulmány, amely azt vizsgálja: milyen hatékonyak lehetnének a több ezer méter magasságban telepített szélfarmok, írja a Wired. A hetvenes évek ötleteit felfrissítve működőképes energiagyűjtőket készíthetnénk, de kétségkívül nem hagyatkozhatunk csupán ezekre, állítják a szakértők.

hvg.hu Karrier

Profikat képeznek a Corvinuson az energiaszektor számára

A megújuló energiatermelés a legdinamikusabban fejlődő iparágak egyike. A versenyképesség növelésére, a környezeti kihívásokra megfelelő választ adni képes szakemberek másoddiplomás képzését kezdik meg a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetében.

MTI Gazdaság

Az ország legnagyobb szélerőmű-parkja épül Kisigmándon

A spanyol Iberdrola Renovables Magyarország legnagyobb szélerőmű-parkját építi meg Kisgmánd-Ács-Csém-Nagyigmánd települések határában, a park összesen 62 darab, 2 megawatt névleges teljesítményű szélturbinából áll majd - írta hétfői számában a 24 Óra.

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Új stadion van Miskolcon és Szombathelyen, NB I.-es licenc még nincs

Új stadion van Miskolcon és Szombathelyen, NB I.-es licenc még nincs

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök