szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amely egyszerű és kedvezményes honosítást tesz lehetővé a határon túli magyarok számára. Válaszlépésként Szlovákia is módosította saját állampolgársági törvényét. Események percről percre.

A szerdán elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet.

Az Országgyűlés szerda reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, hogy megvitassák a szlovák állampolgársági törvény módosítását. A pozsonyi parlament gyorsított eljárásban tárgyalta és késő délután el is fogadta a javaslatot, amely szerint ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. A módosítás július 17-én lép életbe.

A rendkívüli parlamenti ülésen Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette: ha a szlovákiai magyar parlamenti képviselők magyar állampolgárságot kérnek, el kell veszíteniük mandátumukat. Eddig csak úgy lehetett elveszíteni a szlovák állampolgárságot, ha az állampolgár önként lemondott róla. A szigorítás nem vonatkozik azokra, akik házasság vagy születés útján jutnak egy másik állam állampolgárságához.

1 2 3
Sorrend megfordítása

SZEMA: a törvény megnehezíti a határon túli magyarok dolgát

Nem javítja, inkább megnehezíti a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás a határon túli magyarok dolgát, miközben további károkat okoz a szomszédainkkal való viszonyunkban - mondta Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) elnöke.

A SZEMA a módosításban csak egy világos célkitűzést tud felfedezni: azt, hogy Magyarország a szomszédos államok több mint kétmillió magyar származású állampolgárára kiterjessze joghatóságát, így "egyesítve a nemzetet".Ezt az értelmezést támasztja alá az a magatartás is, hogy a kettős állampolgárságról egyetlen szomszédos állammal (köztük katonai szövetségeseinkkel és uniós tagállamokkal) sem egyeztettek - tették hozzá. Az új törvény nem könnyíti meg a Magyarországgal való kapcsolattartást sem, hiszen az egyetlen ország, ahol ez számítana, Ukrajna, nem ismeri el a kettős állampolgárságot - olvasható a SZEMA közleményében.

Több ingázót hozhat a kettős állampolgárság

Kárpátaljáról relatíve több, a Vajdaságból kevesebb napi ingázóra és betelepülőre lehet számítani azt követően, hogy az Országgyűlés szerdán megszavazta a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt − írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

Óvatosságra intett az EBESZ főbiztosa

Knut Vollebaek, az Európai  Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa óvatosságra intett az olyan lépéseket illetően, amikor egy állam a vele szomszédos állambeli polgárok meghatározott - jelentős számban ott lakó - csoportjának biztosítja az állampolgárság lehetőségét.

"Óvtam az államokat attól, hogy pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján állampolgárságot adjanak, és azt szorgalmaztam, hogy a maguk teljességében mérlegeljék az állampolgárság megadásának következményeit. Különösen igaz ez akkor, amikor egy szomszédos államban lényeges számban élő lakosoknak biztosítanak állampolgárságot" - írta a főbiztos a hivatali honlapján szerdán közzétett állásfoglalásában.

Vajdasági civil szervezet: a magyar törvény esély, amit ki kell használni

Esélyt, lehetőséget jelent az, hogy a magyar parlament elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ezt ki kell használni - írta szerdán a szerb kormányhoz, a vajdasági tartományi szervekhez és a szerbiai magyar kisebbség képviselőihez intézett felhívásában egy vajdasági civil szervezet.

A Civil Társadalom Fejlesztéséért Központ szerint "az a lehetőség, hogy Szerbia 300 ezer polgára megkapja egy európai uniós ország állampolgárságát, valóban jelentős esélyt jelent arra, hogy felgyorsuljon Szerbia európai integrációja". Hozzátették, hogy  "a hatás gyorsabb lehet, mint volt Románia esetében, tekintettel arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség politikai szervezetei megkerülhetetlen részét képezik a szerb kormányzati rendszernek, minthogy a legtöbb ellenzéki párt is lehetséges partnernek tekinti őket", és a magyar kisebbség és a szerb többség között "nincs jelentősebb feszültség".

Dzurinda pártja eltörölné a szlovák törvénymódosítást

A legerősebb szlovák ellenzéki párt közölte, ha a júniusi parlamenti választások után kormányra kerül, javasolni fogja a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosításának eltörlését. "A módosítást egy új törvénnyel helyettesítenénk az állampolgársági törvényen kívül. Úgy, ahogy azt ma előterjesztettük" - mondta Mikulás Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke szerda esti pozsonyi sajtóértekezletén.

Az ellenzéki párt azt szerette volna, hogy a kormányjavaslatot olyan értelemben módosítsák, hogy a más állampolgárságot kérelmezők ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat. A párt szerint olyan törvényre van szükség, amely kimondaná, hogy a magyar törvény ellentétes a nemzetközi joggal, ezért Szlovákia nem ismeri el. Az SDKU megoldási javaslatát a törvényhozás elutasította.

MSZP: eltúlzott, de nem meglepő a szlovák reakció

Eltúlzott, de nem meglepő a szlovák reakció a kettős állampolgárság kapcsán, ugyanakkor a magyar fél sem járt el kellő körültekintéssel - mondta Kovács László, a szocialista parlamenti frakció külügyi kabinetjének vezetője szerdán az MTI-nek. A szocialista politikus szerint tudható volt, hogy a közelgő szlovák választások, illetve a kampány részeként a szlovák válasz elutasító lesz. Ezt azzal lehetett volna tompítani, ha a választások után jelentik be a törvénymódosítást, és érdemi konzultáció is megelőzi a döntést. Erre az MSZP javaslatot is tett, de a parlamenti többség elutasította - fűzte hozzá. 

Kovács László elmondta: "az, ami történt, hogy Martonyi János, a még hivatalba sem lépett kormány, ki nem nevezett külügyminisztere Pozsonyban tájékoztatást adott a szlovák vezetésnek a magyar szándékokról, nem tekinthető érdemi konzultációnak". Szerinte a magyar fél ugyanúgy járt el, ahogy korábban a szlovák fél a nyelvtörvény kapcsán, vagyis csak a döntést jelentették be, érdemi konzultáció nem volt. 

Hangsúlyozta, hogy az MSZP megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást, amelyet elsősorban szimbolikus jelentőségűnek gondolnak a szocialisták, akik azt már nem támogatnák, ha később a Fidesz felvetné, hogy szavazójoghoz is jussanak a határon túli magyarok.

A Híd szerint a Fidesz a nacionalistákat hozta helyzetbe

A parlamenti döntés a "hisztérikus" szlovák reagálás következménye, s a szlovákiai magyarok megfélemlítését szolgálja - állítja a Híd nyilatkozatában, amelyet Czuczor Nóra, a polgári párt szóvivője juttatott el az MTI tudósítójához. "Nem vitatjuk a Fidesz jó szándékát, ugyanakkor a rossz időzítéssel elsősorban a szlovákiai nacionalista pártokat hozta ismét játékhelyzetbe. Ez  komoly veszélyt jelent a szlovákiai magyarság számára" - olvasható a dokumentumban. "Ennek eredményeképp az állampolgárok félelemben élhetik le életüket, elveszíthetik szlovák állampolgárságukat, és ezáltal szülőföldjükön hontalanokká válhatnak" - mutat rá a nyilatkozat. A párt képviselői ugyanakkor hangsúlyozzák: választóikat semmilyen körülmények között nem hagyják el.

Facebook: a szlovákgyűlölők vannak kisebbségben

Ha a Facebook rajongói klubjait nézzük, többen vannak azok, akik a magyar-szlovák barátság mellett tesznek hitet a közösségi oldalon, mint azok, akik valamilyen gyűlölködő csoporthoz csatlakoztak.

Az MKP az alkotmánybírósághoz fordul

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosítását, és elutasítja azt - közölte a magyar párt. "Az MKP kész a törvény semmissé tétele érdekében az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni" - olvasható a közleményben. "Az MKP reméli, hogy a szlovákiai parlamenti választások után lecsillapodnak az indulatok, s Szlovákia és Magyarország kormányai megoldást találnak erre a mesterségesen felfújt problémára".

A szlovák parlament módosította az állampolgársági törvényt

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál. A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben