szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint a győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhat mást, mint hogy "nehéz lesz". Az új miniszterelnök a Fidesz-KDNP szombati budapesti nagygyűlésén, a Kossuth téren azt mondta: "nem a tisztem, hanem a szívem hozott ide". A politikus hangsúlyozta, "nem babazsúrra" készülnek, hiszen nagy munka vár rájuk.

A kormányfő beszéde elején úgy fogalmazott: van valami, ami minden posztnál fontosabb. "Itt, a Kossuth téren, önök előtt, előttetek egy vagyok azok közül, akik mindig hittek abban, hogy mi, magyarok képesek leszünk végérvényesen szakítani a kommunista múlttal és annak örökségével" - mondta, hozzátéve: mindig hittek abban, hogy képesek lesznek egy teljesen új rendszert létrehozni, amelyben a hazaszeretet az alkotmány első pontja. "Egy vagyok azok közül, aki magyar, tehát nem keleti, nem nyugati, hanem magyar országot akart, amely a saját lábán áll, saját útját járja, és a saját tengelye körül forog" - közölte. 

A kormányfő azért kérte, hogy ismét a Kossuth téren találkozzanak, mert ennek, a nyolc éve ezen a téren született közösségnek a hitéből, elszántságából szeretne erőt meríteni a következő évekre, tudja ugyanis, élete legnehezebb feladata előtt áll. Mint fogalmazott, a győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhat mást, mint hogy "nehéz lesz". Hangsúlyozta azonban, ha a Kossuth téri közösséget maga mellett és maga körül tudhatja, nincs az a nehéz munka, amelybe ne vágna bele örömmel. 

A Kossuth tér jelképes helye a nemzet összetartozásának, szabadságának. Orbán Viktor szerint nem véletlenül vették körbe a teret azok, akik mindig is féltek a magyar nemzet egységét; be akarták zárni a "hely szellemét", féltek tőle, mert ez a szellem nem tűr hazugságot. "Mi elbontottuk a kordonokat. Újra és újra nekifeszültünk, hol kézzel, hol népszavazással, aztán végül, idén áprilisban a magyar választók forradalmával végérvényesen lebontottuk őket" - jelentette ki.

Azt mondta, 2002-ben még nem voltak elég erősek, 2006-ban még nem voltak elég okosak, hogy legyőzzék a hazugságot, a népbutítást, a spekulációt. Azonban "mostanra elég erősek és elég okosak lettünk, hogy az átmenet korszakát lezárjuk, és új irányba fordítsuk Magyarországot" - fogalmazott. Most nagy munka vár ránk: az elmúlt nyolc évben "térdere roskadt hazánkat" talpra kell állítani és erős, tekintélyes országgá kell formálni - húzta alá.

"Nekünk való, testhez álló feladat, mert mi tudjuk, mi magyarok különbek vagyunk annál, mint amilyennek ma mutatjuk magunkat, ez csak egy csúf fertőzés, idegen nyavalya, a kommunizmussal és a megszállással behurcolt váltóláz, ami eltorzította az igazi alkatunkat" - fogalmazott azzal, hogy ebből gyorsabb lesz a kilábalás, mint ma sokan gondolnák. 

Orbán Viktor szerint az új kormánynak azért kell dolgoznia, hogy mindenkinek jobb legyen Magyarországon élni, azoknak is, akik nem a Fideszre, vagy a KDNP-re szavaztak, vagy nem mentek el szavazni; de értük is felelősek, ők is a nemzethez tartoznak. Azért is dolgozniuk kell - fűzte hozzá -, hogy minden jó szándékú ember megtalálhassa a helyét a nemzeti együttműködés rendszerében, de meg kell védeni ezt a rendszert a támadói és gyengítőitől is. "Dolgoznunk kell azért is, hogy aki egymásra uszította az embereket, aki visszaélve a hatalommal kárt okozott az országnak, az kapja meg méltó büntetését" - húzta alá a Fidesz elnöke. 

A miniszterelnök a kormány megválasztása előtti gyors sikerének nevezte többek között, hogy gyökeresen megváltoztatták a választási rendszert, csökkentették a politikusok számát, kiköszörülték december 5-e csorbáját, és ezzel minden eddiginél nagyobb lépést tettek a "nemzet határon átívelő újraegyesítése felé". Kiemelte: csattanós választ adtak mindenkinek, aki kétségbe vonta a nemzeti egység létrejöttét, hiszen a kettős állampolgárságot az új Ház képviselőinek több mint 97 százaléka szavazta meg. "Változnak az idők, hegednek a sebek, csillapodik a láz, gyógyul az ország" - vélekedett. Orbán Viktor leszögezte: a gyors sikerek ne tévesszenek meg senkit, "nem babazsúrra" készülnek, hanem küzdelemre és munkára. 

Ezzel kapcsolatban azt mondta: le kell győzni az elmúlt nyolc év szocialista örökségét, a munkanélküliséget, a korrupciót, az államadóságot, a szélsőségek, a bűnözés terjedését, a fiatalok kilátástalanságát, az idős emberek és a gyermekes családok kiszolgáltatottságát, az elszegényesedést. A kormányfő aláhúzta: a magyarok nyugalmat, nyugodt, békés fejlődést akarnak. Erre a nemzeti egység lehetőséget ad - tette hozzá. 

Orbán Viktor azt mondta: az a dolguk, hogy megteremtsenek egy olyan korszakot, amelyet később a történelemben "modern békeidőként jegyezhetnek fel". Ehhez - tette hozzá - szilárd gránittalapzatra van szüksége az országnak. A kormányfő szerint az ő feladatuk az, hogy alapot építsenek falak nélkül, az elmúlt nyolc évben felhúzott falakat pedig porig fogják rombolni, és gránitalapot építenek a helyükre. Ennek alapjai a közös értékek, a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend, ami pedig ezeket egybefogja, az a "tisztelet kultúrájára épülő nemzeti együttműködés rendszere". Arra van szükség - folytatta -, hogy most minél több magyar hajtsa végre magában azt a gyökeres változást, amellyel végérvényesen a becsület, a haza, a szorgalom és a műveltség mellé állhat. 

Az új kormányfő úgy fogalmazott: "azért jöttünk ma össze, hogy megerősítsük szövetségünket, és megerősítsük azt, amit négy éve mondtunk". Így hangzott: "én maradok, fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Engem mindig meg fogtok találni, a sikerben, a bajban, az örömben, a munkában, és én az elkövetkező négy évben is harcolni fogok veletek, értetek, a hazámért". Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! - zárta szokásos fordulatával beszédét Orbán Viktor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Parlament: az Orbán és a Lévai családé a sajtópáholy szombaton

Tizenegykor kezdődik az Országgyűlés ünnepi ülése. Tízkor már elég sokan vannak a Házban, újságírók, képviselők, vendégek egyaránt. Egy volt német miniszternek nem voltak rendben a papírjai, a kapunál alig tudott bejönni, hiába magyarázta, hogy a leendő miniszterelnök felesége, Lévai Anikó hívta meg.

hvg.hu/MTI Itthon

Az új kormányprogram és a régi-új miniszterelnök

Szombaton a magyar országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. A szavazáson 261 igen és 107 nem szavazat mellett kapott kétharmados többséget az új miniszterelnök. Orbán Viktor megszavazása mellett a kormányprogramot is elfogadta a Parlament. Orbán Viktor korábban, 1998 és 2002 között már állt magyar kormány élén.

MTI Itthon

Navracsics: Orbánból nem lesz köztársasági elnök

Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és közigazgatási miniszter szerint szükség van a szerkezeti reformokra, ezek azonban nem jelenthetnek megszorítást - derül ki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúból.