szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor bemutatta az új kormányszóvivőt, beszámoltak az átadás-átvétel jelenlegi állásáról és bejelentették, hogy duplájára növelték az árvízkárok enyhítésére és a védekezésre fordítható összeget.

"Érdekes pillanat ez, utoljára 2001-ben álltam itt, amikor helyettesíteni kellett az akkori kormányszóvivőt" - kezdte az új kormány első kormányszóvivői tájékoztatóját Navracsics Tibor, és egyben bemutatta az új kormány szóvivőjét, Nagy Annát.

Ő a politikán kívüli világból jött, tapasztalt kommunikációs szakértő, ismeri az újságírás világát és kicsit ismeri a politika világát is, franciául és angolul is beszél - foglalta össze Navracsics Tibor, mit kell tudni Nagy Annáról. A kormányszóvivő bemutatkozásakor kiemelte: az elmúlt húsz évben főként újságíróként dolgozott, de volt Chikán Attila sajtófőnöke, amikor a gazdasági minisztérium élén állt, s felelt a brit nagykövetség kommunikációjáért is.

Eligazítás

Elhangzott, hogy ma Orbán Viktor és Navracsics Tibor eligazítást tartott a minisztereknek. A nap folyamán megkezdődött az átadás-átvétel. "Rendezettebben, szervezettebben folyik mint valaha. Célja a tényfeltárás, az állapot és a felelősök rögzítése"- magyarázta Nagy Anna.

Navracsics Tibor azt mondta, a törvény úgy rendelkezik, hogy az új kormány megalakulása után három napon belül az átadás-átvételt le kell vezényelni. Vannak olyan minisztériumok, ahol ez már a hétvégén megkezdődött - például a honvédelmi tárcánál, biztonsági okokból -, de a közszférában ez ma történt meg" - mondta. A minisztériumokat az általános jogutódok átveszik, és továbbosztják az új sturktúrának megfelelően - magyarázta Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy a leköszönő apparátus együttműködő, az új apparátus pedig egy héten belül felállhat.

Lesz-e jegyzőkönyv a kormányüléseken?

Közölték azt is, hogy kétszeresére, vagyis 800 millióról, másfél milliárdra emelték az árvízkárok enyhítésére és a segítségnyújtásra szánt összeget. A polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban elhangzott: a 2007-ben Vékás Lajos professzor vezette 19 tagú bizottság által összeállított tervezetből nem kért az előző kormány, most viszont ismét felkérik a bizottság egykori tagjait  a munkára.

A kormányzati honlapokkal kapcsolatban Nagy Anna azt mondta: "nagyon-nagy erőkkel dogloznak azon, hogy egységes és valóban informatív" oldalak legyenek. A kormányüléseken készülő jegyzőkönyvre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban röviden csak azt válaszolta Navracsics Tibor: követni fogjuk a törvényi előírásokat. Az újságírói kérdésre, miszerint - ahogy korábban is - most sem lesz szó szerinti jegyzőkönyv, csupán összefoglaló, a politikus megismételte korábbi kijelentését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Navracsics átvette a MeH-et

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő reggel átvette Molnár Csaba volt kancelláriaminisztertől a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH).