szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégsem lesz a londoni Hyde Parkhoz hasonló, Szónokok Hordója elnevezésű civil fórum a budapesti Városligetben, mert a Fővárosi Közgyűlés két év után sem biztosított forrást a testület által egyébként korábban támogatott kezdeményezés megvalósítására.

A tér kialakításának a célja az lett volna, hogy egy nyitott, mindenki által látogatható helyet hozzanak létre, s ott lehetővé tegyék a szólás- és véleményszabadság alkotmányos jogának időben korlátlan gyakorlását.

A Fővárosi Közgyűlés 2008 júniusában fogadta el Bojár Iván András városarculati tanácsnok javaslatát, ám pénzt azóta sem adtak a programra. Bojár ezért a testület csütörtöki ülésén arra tesz javaslatot, hogy a kialakításra vonatkozó korábbi határozatokat "véglegesen" vonják vissza, azaz a közgyűlés mondja ki: nem támogatja a civil tér kialakítását.

A városarculati tanácsnok a közgyűlési dokumentumban egyebek mellett arra emlékeztet, hogy már a Főkert Zrt.-vel és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal is egyeztettek, és a Szónokok Hordója helyéül a XIV. kerületi Stefánia út és Ajtósi Dürer sor kereszteződésében fekvő aszfaltozott területet jelölték ki.

Bojár Iván András szerint a közgyűlés álláspontja a civil tér kialakításával kapcsolatban gyakran változott, ám mostanra világossá vált, hogy "ez a mindenhol máshol ragyogóan működő létesítmény nálunk nem megvalósítható". A tanácsnok közölte: munkatársaival együtt azzal szembesült, hogy "az ügyre fordított idő, a civilekkel és a szakértőkkel folytatott tárgyalások munkaórái mind veszendőbe mentek". Közölte azt is, az ötlettel rokonszenvezőkkel együtt az a meggyőződése, hogy a Szónokok Hordója lelkes fogadtatásra számíthatott volna a város lakói részéről, tekintet nélkül politikai hovatartozásra.

Bojár Iván András a visszavonást kezdeményező előterjesztését azzal zárta: "a politikai háttérben meghúzódó érdekellentétek következtében sosem volt reményünk arra, hogy a (Szónokok Hordója) projekt megvalósuljon".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!