szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több polgármesternek is le kell mondania harminc napon belül tisztségéről, mivel államtitkárrá nevezték ki szerdán, a két poszt pedig összeférhetetlen.

Sólyom László államfő szerdán energiaügyi és otthonteremtési államtitkárrá nevezte ki Bencsik Jánost, akinek így le kell mondania tatabányai polgármesteri pozíciójáról, amelyet 1990 óta tölt be. A komárom-esztergomi megyeszékhely fideszes vezetője az MTI megkeresésére elmondta: harminc napon belül lemond a polgármesteri posztjáról, és mivel időközi önkormányzati választásra már nincs lehetőség, az alpolgármester, a fideszes Schmidt Csaba viszi tovább a város ügyeit az ősszel esedékes helyhatósági választásig. 

A Somogy megyei Csurgó polgármesterének, a KDNP-s Szászfalvi Lászlónak ugyancsak távoznia kell városvezetői székéből, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára lett szerdán. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárrá nevezte ki a köztársasági elnök a fideszes V. Németh Zsoltot, akinek a Vas megyei vasvári polgármesteri posztjáról kell lemondania. 

Az összeférhetetlenségben Tállai András is érintett, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd vezetéséről kényszerül lemondani. A fideszes politikus, aki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára lett, az MTI-nek elmondta: az önkormányzati választásokig párttársa, Csiger Lajos alpolgármester fogja irányítani a várost. 

A helyi önkormányzatokról szóló 1990-es törvény kimondja: a polgármester többek között nem lehet a kormány tagja, államtitkár, szakállamtitkár, valamint központi államigazgatási szerv köztisztviselője. A polgármester az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától, illetve az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni - olvasható a jogszabályban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Negyvenegy államtitkárt nevezett ki Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök első körben huszonegy, második körben húsz államtitkárnak adta át a kinevezési okmányát szerdán délután a Sándor-palotában, mivel egyszerre olyan sokan nem fértek el a teremben.

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb