szerző:
MTI

Az LMP elégedetlen azzal, ahogy a kormányoldal kezeli az ellenzéki kezdeményezéseket, de nem fog "lövészárokból politizálni". A párt továbbra is konstruktív és következetes ellenzékként akar az Országgyűlésben dolgozni, ha azonban a kormány olyan lépéseket tesz, amelyek az ellenzéki jogok "további csorbítása irányába mutatnak", akkor a párt "ezzel keményen szembe fog menni", minden parlamenti eszközt felhasznál, illetve egyéb nyomásgyakorlási eszközöket, például a nyilvánosság erejét is beveti - mondta az MTI-nek adott szerdai interjújában Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője.

Schiffer András kedden a parlamentben szóvá tette, hogy a kormányoldal részéről többször is elhangzott, az ellenzék akadályozza a munkát, miközben meglátása szerint érdemi egyeztetés nélkül mennek át a törvényjavaslatok. A frakcióvezető azt mondta, kedden "picit elege lett abból", hogy három hete folyamatosan kapják azt, hogy az ellenzék működjön együtt, hiszen ez "merő cinizmus". 

A kormányoldalon elképzelhető koalíció, de az ellenzéki oldalt a világ minden parlamentjében, ahogy a magyarban is, különböző világnézetű pártok alkotják - mutatott rá. Hozzátette, hogy az LMP soha nem vonta kétségbe, hogy a kormánynak joga van alkotmányozni, mert az elfogadott eljárásjogi szabályok alapján megkapták az ehhez szükséges felhatalmazást, de "azt mondani, hogy az ellenzék akadályozza a munkát, miközben olyan javaslatokat is lesöpörnek az asztalról, amelyek láthatóan fideszes képviselők szimpátiáját is elnyerik, ez egyszerűen arcátlanság". 

Példaként említette: a kettős állampolgárságról szóló törvény esetében az LMP javasolta, hogy az elutasító határozatokat kötelezően meg kelljen indokolni és a döntésekkel szemben legyen lehetőség a jogorvoslatra. Hozzátette, hogy a nemzeti összetartozásról szóló törvény esetében a szándékot és a szöveg irányát is respektálták, de a kormányoldal nem volt nyitott, az LMP-től is csak egyetlen kisebb javaslatot vett be. 

Elterjedt gyakorlatnak nevezte azt is, hogy ha olyan ellenzéki javaslat érkezik, amely korábban elkerülte a kormányoldal figyelmét, akkor azt saját néven benyújtják, "csak azért, hogy ne ellenzéki néven menjen be és egy ellenzéki javaslatot kelljen beszavazni". Schiffer András elmondta: már az alakuló ülést előkészítő tárgyalások kezdetén letették az ellenzéki jogok bővítését célzó javaslataikat az asztalra, de a Fidesz indoklás nélkül lesöpörte azokat. Ide sorolta azt az indítványukat, hogy a frakciók alanyi jogon vitanapot vagy vizsgálóbizottságot kezdeményezhessenek, ha ebben a kérdésben konszenzus van a képviselőcsoporton belül. Azt is javasolták, hogy a bizottságokon belül legyen elég egyötödnyi egyetértés ahhoz, hogy egy módosító indítvány a plenáris ülés elé kerüljön. 

Szavai szerint ezek a jogok, miközben nem csorbítanák a kétharmados többség törvényalkotási jogait, arra alkalmasak, hogy a parlamenten belül kellő reprezentációt kaphasson minden párt. Schiffer András felrótta azt is, hogy a Fidesz "cinikusan felajánlotta, hogy csinál egy új házszabályt", de semmivel nem indokolta, hogy az LMP elképzelései miért nem férnek bele a nemzeti együttműködésbe. 

A politikus kijelentette: ennek ellenére továbbra is folyamatosan el fogják mondani a véleményüket, beterjesztenek javaslatokat. Megjegyezte, hogy a kedd esti vita végén már úgy látta, hogy a racionális érvekre van fogékonyság a kormányoldalon. Továbbra is konstruktív és következetes ellenzéki politikát folytatnak és önmagában azért, hogy a kormányoldal hogyan viszonyul az ellenzéki javaslatokhoz, nem fognak lövészárokból politizálni - hangsúlyozta. Kijelentette, hogy amennyiben viszont olyan kísérletek történnek, amelyek az ellenzéki jogok vagy reprezentáció "további csorbítása irányába mutatnak, mint a helyi képviselők választásáról szóló törvény", akkor minden parlamenti eszközt felhasználva és nyomásgyakorlással is próbálnak fellépni ezek ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Egymilliárdra emelné a kampányra fordítható összeget az LMP

Jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget az LMP. Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűléshez benyújtott javaslatában 60 napban szabná meg a kampány idejét.

MTI Itthon

Kormányprogram: "jókívánság-gyűjtemény" és "közhelyparádé"

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányprogramja a nemzeti szemfényvesztés programja, éppen a lényeg hiányzik belőle, hogy miként oldják meg a problémákat. "Nincsenek konkrétumok, a határozati javaslat jókívánság-gyűjtemény" - ezt már az LMP egyik vezérszónoka mondta. Míg Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint unos-untalan elismételt paneleket tartalmaz a leendő kormány programja.

Fürjes Judit Vélemény

Karácsony Gergely: bennünket az emberek egyelőre inkább szeretnek, mint becsülnek

Az LMP támogatja a kettős állampolgárságot, a Trianonról szóló június 4-i vitanapot, amelyet a Jobbik javasolt, de nem ért egyet a Fidesz Nemzeti Együttműködésről címmel előterjesztett nyilatkozatával. Nyílttá tenné a kampányfinanszírozást, igazságosabbá a választási rendszert. Minderről Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban.

MTI Itthon

LMP: a Fidesz sűríti a titokerdőt

Az LMP azt akarja elérni, hogy a jövőben is megmaradjon az ÁSZ joga az llami tulajdonú vállalatok felügyelőbizottsági elnökének megnevezésére, s három módosító javaslatot nyújtanak be az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz.

MTI Itthon

Az LMP támogatja a Jobbik Trianon-vitanapját

Az LMP támogatja a Jobbik arra vonatkozó kezdeményezését, hogy Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot tartson az Országgyűlés június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulóján.

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

A radikalizáció veszélyeiről konferenciázik a külügy

A radikalizáció veszélyeiről konferenciázik a külügy