szerző:
MTI

Katonai helikopterek segítik az árvízi védekezést a borsodi Edelényben, ahol a megáradt Bódva elsodorta a töltésmagasításokat és elöntötte a város nagy részét. Csónakkal menekítik a lakókat, a városban 180 családot, mintegy 550 embert kellett kiköltöztetni. A városba megérkezett Orbán Viktor és Pintér Sándor is.

A két katonai helikopter pénteken kora reggel érkezett meg Edelénybe, ezekkel fogják bezárni azokat a töltésmagasításokat, amelyeket a Bódva elsodort. A folyó egyre nagyobb területet vesz birtokba - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A víz elöntötte a Bódva utcát, az Újtemplom utat és a Kővágó út egy részét.

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt meglátogatta az Egresi Iskolába költöztetett embereket, akiknek házait elöntötte a Bódva áradata. A 24 kitelepített emberrel - köztük idős nők, férfiak - Orbán Viktor elbeszélgetett, sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánt nekik a kialakult rendkívüli helyzetben. Közölte, reméli, hogy minél előbb visszatérhetnek majd otthonaikba. A miniszterelnökkel érkezett Pintér Sándor belügyminiszter, az iskolánál többek között fogadta őket Bencze József országos rendőrfőkapitány és Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató. A kitelepítettek látogatása után az iskola felső emeletére vonultak a szakemberek, ahol ismertetik a településen, illetve a Bódva mentén és a megyében kialakult árvízi helyzetet.

©

A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban. A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz.

©
©

A töltés már alig látható, csak a tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki. A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített. A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen.

Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni, amelyekre azért is szükség van, mert elzárt területen vannak a zsákok, a homok és a védekezők szálláshelye is.  A holtág másik oldalán található a L'Huillier-Coburg kastély. Az MTI helyszínen lévő tudósítója nem látja ugyan a kastélyt, de úgy tűnik, nincs víz alatt, odáig nem ér el az áradás.

©
©

A Bódva éjszaka sodorta le a töltésmagasítást a kisvasúti hídnál, ezután pedig óriási erővel öntötte el a települést. Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Először úgy tervezték, hogy megtámasztják géppel, de a szakemberek véleménye szerint ezzel már nem lehetett megoldani a problémát.

Több helyen csónakokkal menekítették a lakókat - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Voltak, akik nem akarták elhagyni otthonukat, őket erőszakkal nem hozták ki. Az említett területre  gumicsizmával sem lehetett bemenni, mert a rendőrök szerint a víz  olyan erővel zúdult, hogy kerítést is ledöntött. A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. A posta utcájában is áll a víz. Ott egy pénzintézet, egy görög katolikus templom és a folyó felé vezető útszakasz áll vízben.

©

Legalább 180 családot, hozzávetőleg 550 embert kellett kiköltöztetni. Molnár Oszkár polgármester korábban azt mondta: a lakók elszállásolását közintézményben oldják meg, négy helyet jelöltek ki a kiköltöztetés esetére: három általános iskolát, illetve a pilléreken álló ifjúsági házat. Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, más útra irányítanak, mert a városba nem lehet bejutni.

Kövesse az árvízi eseményeket percről percre a hvg.hu-n.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

14 ezer csirke fulladt vízbe egy baromfitelepen

Több mint tízezer szárnyas pusztult el szerdán egy csikóstőttősi baromfitelepen, amelyet elöntött a víz, a községben délután ismét lezárták a Kaposszekcső felé vezető utat.

MTI Itthon

Félmillió homokzsák a gátakon

Mintegy 12 ezren védekeztek, illetve védekeznek csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az áradó Bódva, a Sajó és a Hernád gátjain, ahová a honvédség újabb erőit várják.

MTI Itthon

Újabb településeken hirdettek veszélyhelyzetet

Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerdai esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is.

MTI Itthon

Elzárta a Bódva a Szlovákia felé vezető utat

Lezárták Szalonnán a Bódva híd utáni utat a hatalmas vízátfolyás miatt, ezért megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel csütörtök éjszaka.

MTI Itthon

Veszélyhelyzet kihirdetését kérik Borsodban és a Zagyva mentén

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára.

MTI Itthon

Óbudán is felkészülnek a kitelepítésre

Negyven lakóházat, tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán, amennyiben a Duna eléri a kritikus szintet. A polgárőrség és a közfenntartó már megkezdte a környéken lakók tájékoztatását a várható helyzetről.

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket