szerző:
MTI

Észak-Magyarországon még mindig sok helyen korlátozásra és vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon már a Duna vízszintjének emelkedése miatt is korlátozásokat kellett bevezetni - közölte az MTI-vel vasárnap a MÁVINFORM.

A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Szombaton 15 órától Miskolc és Felsőzsolca között az egyik vágányt le kellett zárni ez újabb késéseket eredményez. A szerelvények így átlagosan 25-30 perc késéssel tudnak közlekedni. Vasárnap 0.00 órától 24.00 óráig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati - körIC-k -, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

Galéria az árvízről, kattintson!
©

A Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, azonban a volánjáratok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat. Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatárforgalom szünetel.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között - a megemelkedett Duna-vízszint miatt - 10 órakor le kellett zárni a folyóhoz közelebbi vágányt. A másik vágányon pedig óránkénti hatvan kilométerre korlátozták a sebességet. Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt vasárnap éjfélig valamennyi a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr-Sopron, valamint a Győr-Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az erre a két napra előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Szintén a Duna áradása miatt kellett lezárni az egyik vágányt Vác és Verőce között vasárnap fél tízkor, emiatt a Budapest-Szob vasútvonalon néhány perces késések kialakulhatnak.

A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. 

Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Kövesse az árvízi eseményeket percről percre a hvg.hu-n.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

Lázár János biciklivel gurult be a szavazókörbe

Lázár János biciklivel gurult be a szavazókörbe

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg