szerző:
MTI

Jelenleg nyolc megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér területén van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet - írta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Az írás szerint vasárnap reggelig az ország 12 megyéjében 265 településen védekeztek az ár ellen, több mint 23 ezren. A közlemény úgy fogalmaz, hogy összességében az árvízhelyzet az elmúlt 24 órában nem romlott, több helyen megkezdődött az apadás, ez alól kivétel Felsőzsolca, ott súlyosbodott a helyzet. A településről eddig 861 főt kellett kimenekíteni. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése alapján az elmúlt 24 órában a legnagyobb feladatot továbbra is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók mentén történő védekezés és az ott élő lakosság életének és vagyonának védelme jelentette. A legkritikusabb folyó továbbra is a Hernád.  Jelenleg összesen több mint 21 ezren védekeznek az árvíz ellen, köztük a kormány által kirendelt rendvédelmi szervek munkatársai is. A Magyar Honvédség újabb eszközöket, lánctalpasokat is bevet a védekezésre.

A közlemény azt írja, hogy a kitelepítettek létszáma tovább emelkedett. Országosan eddig 3607 embernek kellett elhagyni otthonát. A legtöbben, több mint 3400-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kényszerültek arra, hogy átmenetileg befogadó helyeken, illetve rokonoknál vagy barátoknál találjanak menedéket az árvíz okozta veszély miatt. Továbbra is sokan vannak olyanok, akik a hatóságok kezdeményezése ellenére sem hagyták el otthonukat, szükségtelenül vállalva az életveszélyt is.

Galéria, kattintson!
©

Magyarország az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus keretén belül a korábban már kért kétmillió homokzsákon felül további hárommilliót kér a tagországoktól. A hivatásos katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó hivatásos önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok állományából 557 tűzoltó, a katasztrófavédelem országos, illetve megyei szervezeteitől pedig 195 fő vett részt a védekezésben, a logisztikai biztosításában, a veszélyeztetett személyek kitelepítésének őkészítésében, végrehajtásában, a kitelepített lakosság ellátásának szervezésében. 

Az árvíz elleni védekezésben rajtuk kívül 1159 polgári védelmi szervezetbe beosztott ember, a speciális mentőszervezetek 24 tagja, 8482 rendőr és 2960 katona, a büntetés-végrehajtás 678 alkalmazottja, a vám- és pénzügyőrség 311 munkatársa, valamint a lakosság és közmunkások vettek részt. 

Miskolc megközelítése a terelések és a torlódások miatt egyre nehezebb, kritikus helyzet alakult ki a város észak-keleti bejáratánál a 3. számú főútvonal elöntése miatt. Miskolc térségében Alsózsolca, Arnót, Bőcs, Felsőzsolca, Gesztely, Harsány, Hernádkak, Hernádnémeti, Kistokaj, Mályi településeken rendületlenül végzik a védekezési munkákat. Bőcsön az áramellátás megszűnt, a telefonátjátszó tornyok sem működnek. 

Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajólád, Sajókeresztúr, Sajópálfala, Sajósenye, Sajóvámos, Szirmabesenyő településeken az épületek homokzsákkal való bevédését és kiépített védművek megerősítését, magasítását végezték. A megyében jelenleg 6 elzárt település van: Halmaj, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Rakacaszend, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Az utóbbi négy traktorokkal, nehézgépjárművekkel megközelíthető. Megkezdődött az árvíz elöntés miatt összedőlt házak felmérése is.

Komárom-Esztergom megyében 11 településen folyamatos a védekezés. Az éjszaka Dunaalmáson, a Duna Által-ér dunai befolyásánál 400 méter hosszban megépült a nyúlgát. A Bécs-Budapest vasútvonal víz felőli oldalán az ideiglenes védmű építése folyamatos.

Nógrád megyében Honton húsz házat elöntött a víz, az Ipoly lassú apadásnak indult. Jelenleg 18 fő van kitelepítve. A Hasznosi víztározó vízszintje továbbra is lassan apad, kitelepítésre továbbra sincs szükség.

Kövesse az árvízi eseményeket percről percre a hvg.hu-n.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tűzoltókat sodort el a Bódva

Elsodort egy motorcsónakot a Bódva szombaton a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, a csónakban négy tűzoltó ült, őket markolókanalas járművekkel mentették ki a vízből.

MTI Itthon

Ötszáz embert telepítettek ki Felsőzsolcáról

A Sajó szombat éjszakai kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról mintegy ötszáz lakost kellett kitelepíteni, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnapra 2900-ra nőtt az árvíz miatt evakuáltak száma - közölte az MTI-vel Encsről Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

MTI Itthon

Késések és korlátozások a vasúti közlekedésben

Észak-Magyarországon még mindig sok helyen korlátozásra és vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon már a Duna vízszintjének emelkedése miatt is korlátozásokat kellett bevezetni - közölte az MTI-vel vasárnap a MÁVINFORM.

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Karácsony Gergely: Két levelet írok meg a beiktatásom napján

Karácsony Gergely: Két levelet írok meg a beiktatásom napján

Üres, leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin

Üres, leplombált urnát találtak az utcán Budakeszin

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kis időutazás: ezek voltak a YouTube legnézettebb videói tíz évvel ezelőtt

Kis időutazás: ezek voltak a YouTube legnézettebb videói tíz évvel ezelőtt