szerző:
Szegő Péter

Az MSZP vasárnapi kongresszusának nem nyilvános szakaszában a párt parlamenti képviselője, Szanyi Tibor – nevek említése nélkül – arra kérte a párt azon vezetőit, akik felelősek az MSZP amortizációjáért, hogy ne vállaljanak párttisztséget a közeljövőben. Lendvai Ildikó nem emlékezett Szanyi felszólalásaira.

„Meg kell állapítani azok politikai felelősségét, akik ide juttatták a pártot” – fogalmazott forrásaink szerint Szanyi Tibor az MSZP kongresszusán, azt javasolva, hogy ne vállaljanak párttisztséget ezek a vezetők.

A kongresszus után Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila frakcióvezető közös sajtótájékoztatót tartott. Mesterházy szerint a párt célja, hogy az „új szerepben ismét képes legyen az ország szolgálatára”. Ennek érdekében az MSZP segélyalapot hoz létre és gyűjtést kezd a károsultak megsegítésére – derül ki a frakcióvezető által ismertetett dokumentumból. Egymillió forintot ad össze az ötvenkilenc fős frakció. Az ellenzéki politikus azt kérte az Országgyűlés nem MSZP-s képviselőitől, hogy ők is adakozzanak.

A hvg.hu azt kérdezte Mesterházy Attilától, hogy mi értelme van egy MSZP-közeli segélyalap létrehozásának, miért nem a már működő szervezetekkel, például a Magyar Vöröskereszttel működik együtt a szocialista párt. Az ellenzéki frakcióvezető úgy reagált: szeretnék egyértelműen kifejezni a saját szolidaritásukat. Megkérik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnököt, Gúr Nándort, hogy gyorssegélyként hasznosítsa a frakció által összeadott egymillió forintot.

Mesterházy azt is mondta: „Örömmel vettük, hogy Varga Mihály elmondta a saját őszödi beszédét.” Ezek szerint a költségvetés konszolidált, tartható a 3,8 százalékos államháztartási hiány, a Fidesz viszont az elmúlt négy évben hazudott reggel, délben és este. „Kósa Lajos és Szíjjártó Péter butaságokat beszélt” – tette hozzá Mesterházy.

A volt miniszterelnök-jelölt által idézett szocialista felhívás kimondja: „veszély fenyegeti a közszférában dolgozókat, a munkavállalók jogait”. A szocialisták szerint „olyan törvény készül, amely lehetővé teszi az indoklás nélküli gyors elbocsátásokat, a politikai tisztogatást”. Ezt ellensúlyozandó „az MSZP tanácsadó- és jogsegélyszolgálatot hoz létre a szakmai indok nélküli, önkényes elbocsátások áldozatainak”.

A szót átvevő Lendvai Ildikó a kongresszus állásfoglalását – ami ugyancsak olvasható a párt honlapján – ismertette. A tizenkét pontos dokumentumból hét foglalkozik a parlamenti és önkormányzati képviselők, míg öt a pártszervezetek föladataival. A szocialista képviselők hét vezérfonala innentől: a politikai tisztogatás ellen és a munkavállalók jogaiért történő föllépés, az ország gazdasági biztonságának megóvása: annak követelése, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon elfoglalt pozícióját, az alkotmányos rendszer védelme, a társadalmi különbségek csökkentése, a közvagyonnal való felelős gazdálkodás melletti föllépés, az igazságtalan újraelosztás és erőfölénnyel való visszaélés elleni küzdelem, valamint a „a konzervatív és autoriter politikai kultúra fordulatával" szembeni eurokompatibilis (kül)politika sürgetése

Az MSZP Lendvai szavai szerint négyéves ellenzéki stratégiát dolgoz ki a július 10-iki kongresszusra, s elkezdi a felkészülést az önkormányzati választásokra. Megkezdik a párt új alapszabályának kidolgozását, a párt "morális önvédelmét" az eddigieknél hatékonyabban igyekeznek biztosítani, s a júliusi kongresszussal záruló teljes tisztújítást is előkészítik, a jelöltek programjánal publikálásával.

A hvg.hu a kongresszusi, cikkünkben korábban már említett – és azóta más forrás által is megerősített – Szanyi-beszédre is rákérdezett. „Nem hallottam ilyen hozzászólást a kongresszuson. Nem emlékszik egyikünk sem erre. Ha ő azt mondta, hogy mondta, akkor biztos mondta” – felelt Lendvai Ildikó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Papp László Tamás Vélemény

Szoci tájkép csata után, kongresszus előtt

A Fidesz által hangoztatott forradalmiság (illetve a retorikában még „forradalmibb” Jobbik és LMP) által uralt rendszerkritikai diskurzustér a korábbinál is előnytelenebb „ellenforradalmi” szerepbe kényszeríti az MSZP-t. Amely sokat tett azért, hogy a részben általa létrehozott, öt ciklusból háromban általa kormányzott parlamentáris demokrácia milliók szemében azonossá váljon a lopással, az inkompetenciával, a hatalom cinizmusával.

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5