szerző:
MTI

A gazdasági akciótervről hétfőn megszületik a kormánydöntés, amit Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben ismertet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a TV2 Mokka című műsorában.

Matolcsy György hangsúlyozta, a kormány olyan akcióterven dolgozik, amelynek egyszerre két feladatot kell teljesítenie: egyfelől a költségvetési hiány nem lehet több 3,8 százaléknál az év végén, másfelől be kell indítani a gazdasági növekedést.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: költségvetési megtakarítást a bürokrácia csökkentésével lehet elérni. Hozzátette, élénkíteni kell a beruházásokat és meg kell gyorsítani az uniós források lehívását. Matolcsy György kijelentette: semmilyen új megszorító programra nincs lehetőség. A korábbi kormány súlyos megszorító programot léptetett életbe, amelynek következménye a jelenlegi mély gazdasági válság Magyarországon.

Kifejtette, vizsgálják a környező országok egykulcsos személyijövedelemadó-gyakorlatát, ott ennek az adónak a mértéke 15-20 százalék között van. A miniszter úgy látja, hogy 2011 január elsejétől bevezethető az egykulcsos adó, s két éves időtávban véglegesíthető a családi egykulcsos adózás is Magyarországon. Úgy vélte, az 58 adónem akár ötödét is ki lehet vezetni még az idén, s el tudnak indítani egy 3 éves radikális adócsökkentési csomagot is.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője Matolcsy szavaira reagálva azt mondta, az egykulcsos adózás "vegytiszta" formája sehol nem működik. Az APEH volt elnökhelyettese szerint a tervek alaposabb értékeléséhez többet kellene tudni a részletekről. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések kapcsán rámutatott: adómentes sáv nélküli egykulcsos adó sehol nincs. Szlovákiában is van adómentesség, a lineáris adó az adómentes jövedelem feletti részt sújtja. Úgy vélekedett, vélhetően adócsökkentésről van szó annak érdekében, hogy a belső vásárlóerő javuljon. Ez a vállalatoknak is jó lenne, mert nem kellene emelniük a béreket, nyilván ilyen megfontolások játszanak szerepet - mondta. Hozzátette: Magyarországon 2008-ban az átlagos adókulcs 18,3 százalék volt (a különadók nélkül). 

Az egykulcsos adó bevezetése főszabályként az átlagos és azt meghaladó jövedelműeknek kedvezne, de ez attól is függ, hogy mi lesz a sorsa az adójóváírásnak. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az adójóváírás megszüntetése sokat hozhatna a konyhára, de az érintettek számára ez adónövelés lenne. Hangsúlyozta: az adónemek számának csökkentésével maximálisan egyetért, ez nagyon hasznos lenne, a szakma már régóta javasolja.

 MH: banki különadó, államosítás

A Magyar Hírlap hétfői számában - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - azt írta, az intézkedési terv része a banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a bürokrácia leépítése és a minimálbéresek megadóztatása. A kormány eddig mindössze annyit közölt, hogy 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésére készül. Matolcsy a TV2 Mokka műsorának hétfő reggeli adásában cáfolta, hogy a nyugdíjpénztárakról illetve a minimálbérek adóztatásáról a kormányülésen szó lett volna, ugyanakkor megerősítette, hogy tárgyaltak bürokrácia leépítéséről illetveaz adóreformról. Nem szólt viszont a banki különadóról, igaz, erre a riporter nem is kérdezett rá.

A banki különadó mellett a lap szerint az szól, hogy a válság idején is háromszázmilliárd forintos nyereséget értek el a pénzintézetek, és hogy a kormányok az Egyesült Államokban, de több európai országban is élnek ezzel az eszközzel.  A bürokrácia leépítésére, a párhuzamosan működő intézmények összevonására lehetőséget ad a lap szerint például az, hogy Magyarországon mintegy 40 olyan szakhatóság működik, míg más európai országokban jóval kevesebb.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Matolcsy kiemelt szerepet szán a turizmusnak

A turizmusnak kiemelt szerepe lehet a magyar gazdaság jövőbeli növekedésében és a következő tíz évben létrehozandó egymillió új munkahely kialakításában - mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter az oktatási és sport bizottságok csütörtöki együttes ülésén.

MTI Gazdaság

NYTimes: Magyarország nem Görögország

Orbán Viktor számára szinte lehetetlennek bizonyul egyszerre két nagyon eltérő érdeknek megfelelni - írja a magyar gazdaság állapotáról és az elmúlt hét nagy figyelmet kapott kormánypárti nyilatkoztairól a New York Times.

MTI Itthon

LMP: Kósa nyilatkozata kimeríti a böszmeség fogalmát

Teljes mértékben felelőtlen, elfogadhatatlan módon nyilatkozott Kósa Lajos a magyar gazdaság helyzetéről és a várható intézkedésekről - mondta Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra