szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orkán erejű széllel, nagy mennyiségű eső kíséretében csapott le a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részére hétfő délután. Szakolyban egy egész házsor tetejét vitte el a szél. Borsodban tüzek gyulladtak a villámcsapások nyomán.

A mintegy félórán át tartó, sűrű villámlással és égzengéssel kísért vihar Újfehértó térségében tombolt a legerősebben: a szél fákat tépázott meg, a hirtelen leesett csapadék miatt gyorsan megteltek az utak melletti vízelvezető árkok - tapasztalta az MTI tudósítója. A város egyes részein több mint egy órája nincs áram, fennakadások voltak a mobilkommunikációban is. A megyei katasztrófavédelem ügyletese az MTI-nek elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a bejelentések a tűzoltókhoz, akiket többségében fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztanak.

Hatszáz ház teteje sérült meg Geszteréden

Geszteréden minden ház, összesen hatszáz otthon tetőszerkezetében okozott kárt a hétfő délutáni vihar - közölte Vitkovics Béla, a mintegy kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere az MTI-vel. Száz ház tetejét ideiglenesen le kell fóliázni, a többin pedig cserepek törtek össze kisebb-nagyobb területeken - mondta az önkormányzati vezető. A kevésbé károsodott tetőkön a javításokat már megkezdték a helybéliek, míg a 100 fóliázásra váró lakáshoz Nyíregyházáról kapnak anyagot, s a tűzoltók is segítik majd a munkálatokat. Vitkovics Béla elmondása szerint "ilyen nagy erejű szélre még a legöregebb geszterédiek sem emlékeznek, mint amilyen hétfőn lecsapott a településre". Az egyik házról például a teljes tetőt leemelte az orkán, s a szelet követő hatalmas eső teljesen átáztatta a plafont, lakhatatlanná téve az épületet. A családot a rokonoknál helyezték el ideiglenesen.

Egy sérült tetejű ház a Balkányhoz tartozó Cibakpusztán
©

A polgármester hozzátette: az érintett családba most érkezett gyermek, az édesanyát úgy volt, hogy a szülés után hétfőn hazaengedik a kórházból, de erre szerencsére nem került sor, így a kismama és gyermeke biztonságos körülmények között maradt a gyógyintézetben. Az önkormányzati vezető az is megjegyezte, hogy az önkormányzat minden segítséget megad majd a családnak, hogy tönkrement otthonát rendbe hozza.

Negyven településen nincs áram Szabolcsban

Negyven településen nincs áram Szabolcsban, emellett több magyar-román, illetve magyar-ukrán határátkelőn az áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom. A hétfő délutáni viharban megyeszerte fák dőltek az elektromos vezetékekre és villanyoszlopok fordultak ki az erős szélben - közölte Kocsis Antal tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-vel. A tűzoltók jelenleg ezeken a helyeken dolgoznak, az E.ON szakemberei pedig - amint lehet - a fokozatosan kapcsolják vissza az elektromos hálózatba a településeket.

Az alezredes hozzátette: a megfeszített munka ellenére valószínűleg lesz olyan település, ahol csak reggel lesz újból áram. A vihar összesen 39 települést, közte Balkányt, Szakolyt, Bökönyt, és Nyírbátort, valamint ezek térségét érintette a leginkább. Azt még egyenlőre nem lehet tudni, hány megrongált házat kellett eddig lefóliázni - közölte az ügyeletvezető. Ezt a polgári védelmi kirendeltségek ezt folyamatosan összesítik, de Kocsis Antal hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat az áramellátás újbóli biztosítása. A megyében a vasúti közlekedés is akadozik, mert fák dőltek a sínekre Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat, valamint Ópályi és Nagydobos között, amelyet a tűzoltók próbálnak meg eltávolítani. A szabolcsi tűzoltókat miskolci és sátoraljaújhelyi kollégáik segítik, mellettük önkéntes tűzoltó egyesületek kapcsolódtak be a munkába, de még így is kevesen vannak - tette hozzá Kocsis Antal.

Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a vihar miatti áramkimaradás következtében a magyar-román határon Vállajnál és Csengersimánál szünetel az átléptetés, az utazóknak az ártándi határátkelőt ajánlják. A százados közlése szerint ugyanezen okból Záhonynál is szünetel a határforgalom, Ukrajna felé a beregsurányi határátkelőhely használható.

Szabolcs déli részén is pusztított a vihar

A vihar délután Szabolcs déli részén, Újfehértó, Balkány, Szakoly, Nyírbátor, Mátészalka és Túristvándi vonalában pusztított - mondta Kocsis Antal tűzoltó alezredes. A nagyon erős szél lakóházak tetejét bontotta meg, kéményeket borított le, fákat döntött ki, s a térségben, főként Nyírbátor környékén több település közötti út is járhatatlanná vált. Az ügyeletvezető tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni mekkora a kár. A tűzoltók megkezdték a mentést, ezt hátráltatják a közlekedési nehézségek, valamint az is, hogy Szabolcs déli részén akadozik a telefonszolgáltatás, több településen pedig áram sincs. A jelenlegi információk szerint a legsúlyosabb károk Balkányban és környékén keletkeztek. Rácz Imre, a balkányi gazdakörök vezetőjének tájékoztatása szerint a kisvárosban tetőket bontott meg az orkánszerű szél, szinte minden utcában vannak sérült házak, melléképületek. A gazdaköri elnök a földeken keletkezett károkat "igen jelentősnek" nevezte, mint mondta, a szél a földre döntötte a gabonatáblákat, a kukoricásokat, sőt az erdőket is. Van olyan nyárfaerdő, ahol 3-6 méteres magasságban derékba törte a fákat a vihar, s "a törzsek karóként, lomb nélkül merednek az égre". A Balkányhoz tartozó Cibakpusztán pedig egy húszhektáros erdő fáit 45 fokos szögben mozdította ki a földből az orkán - mondta Rácz Imre.

Egy egész házsor tetejét vitte le a szél Szakolyban

Egy egész utca lakóházainak tetejét vitte el az orkánerejű szél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban; a településen jelenleg nincs áram, a kár a becslések szerint több száz millió forint is lehet. "Borzasztó a helyzet" - így jellemezte Szakoly jegyzője hétfő kora este az MTI tudósítójának a vihar utáni helyzetet. Nánássy Elek elmondta: a 2800 lakosú községben példátlan károkat okozott a szél, volt olyan utca, ahol az összes házat megrongálta, teljesen letépte azok tetőszerkezetét.

Egy ház tető nélkül: Szakoly, vihar után
©

Az önkormányzati tisztségviselő szavai szerint "a könyvtár és a teleház gyakorlatilag megszűnt létezni", a legnagyobb gondot azonban mégis az jelenti, hogy a településen nincs áram. Az elektromos vezetékek lógnak az oszlopokról, a mobilkommunikáció akadozik, a hűtők nem működnek, az emberek nem tudják hűteni az élelmüket. A jegyző hozzátette: emiatt egyetlen boltot sem engedtek bezárni, az összes szárazárut kiosztják a fedél nélkül maradt emberek között, de mindez valószínűleg így sem lesz elegendő.

Nyírbátor környékén félszáz lakóház teteje sérült meg

Nyírbátor környékén mintegy 50 lakóház, illetve több középület teteje sérült meg a hétfő délutáni viharban, s a város egy időre megközelíthetetlenné vált az utakra döntött fák miatt - közölte Nagy Imre, a nyírbátori tűzoltóság parancsnoka az MTI-vel. Az orkánszerű szél tetőket bontott meg, kéményeket, tűzfalakat döntött le Nyírbátorban, Nyírbélteken, Encsencsen, Kislétán, Nyírgyulajban és Máriapócson - mondta az alezredes. Hozzátette: a legnagyobb kár a nyírbátori Bethlen Gábor Szakközépiskola épületében keletkezett, ahol a megrongálódott tető alatti térben tartott számítógépek egy részét is tönkre tette az eső. 

Borsodban villámcsapás okozott tüzet Varbón és Tiszavalkon

Villám csapott egy ház kéményébe, kigyulladt az épület tetőszerkezete is a Borsod megyei Varbón, a hétfői vihar és villámcsapások következtében Tiszavalkon meggyulladt egy juhhodály, ahonnan mentik az állatokat - mondta Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Közlése szerint a hétfő délelőtti esőzés nem okozott különösebb károkat, Miskolcon a reptéri aluljárónál gyűlt össze a csapadék. Varbón villámcsapás nyomán gyulladt ki egy épület tetőszerkezete, Tiszavalkon pedig egy ötvenszer tíz méteres juhhodályt ért villámcsapás. A lángok elől kimenekítik az állatokat - tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgató.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Vitray Tamás a kórházban búcsúzott el Földi Teritől

Vitray Tamás a kórházban búcsúzott el Földi Teritől

Amerikában már a szobordöntésnél tartanak

Amerikában már a szobordöntésnél tartanak

Németországban kényszeríthetett prostitúcióra magyar lányokat egy sarkadi banda

Németországban kényszeríthetett prostitúcióra magyar lányokat egy sarkadi banda