szerző:
MTI

Orkán erejű széllel, nagy mennyiségű eső kíséretében csapott le a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részére hétfő délután. Szakolyban egy egész házsor tetejét vitte el a szél. Borsodban tüzek gyulladtak a villámcsapások nyomán.

A mintegy félórán át tartó, sűrű villámlással és égzengéssel kísért vihar Újfehértó térségében tombolt a legerősebben: a szél fákat tépázott meg, a hirtelen leesett csapadék miatt gyorsan megteltek az utak melletti vízelvezető árkok - tapasztalta az MTI tudósítója. A város egyes részein több mint egy órája nincs áram, fennakadások voltak a mobilkommunikációban is. A megyei katasztrófavédelem ügyletese az MTI-nek elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a bejelentések a tűzoltókhoz, akiket többségében fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztanak.

Hatszáz ház teteje sérült meg Geszteréden

Geszteréden minden ház, összesen hatszáz otthon tetőszerkezetében okozott kárt a hétfő délutáni vihar - közölte Vitkovics Béla, a mintegy kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere az MTI-vel. Száz ház tetejét ideiglenesen le kell fóliázni, a többin pedig cserepek törtek össze kisebb-nagyobb területeken - mondta az önkormányzati vezető. A kevésbé károsodott tetőkön a javításokat már megkezdték a helybéliek, míg a 100 fóliázásra váró lakáshoz Nyíregyházáról kapnak anyagot, s a tűzoltók is segítik majd a munkálatokat. Vitkovics Béla elmondása szerint "ilyen nagy erejű szélre még a legöregebb geszterédiek sem emlékeznek, mint amilyen hétfőn lecsapott a településre". Az egyik házról például a teljes tetőt leemelte az orkán, s a szelet követő hatalmas eső teljesen átáztatta a plafont, lakhatatlanná téve az épületet. A családot a rokonoknál helyezték el ideiglenesen.

Egy sérült tetejű ház a Balkányhoz tartozó Cibakpusztán
©

A polgármester hozzátette: az érintett családba most érkezett gyermek, az édesanyát úgy volt, hogy a szülés után hétfőn hazaengedik a kórházból, de erre szerencsére nem került sor, így a kismama és gyermeke biztonságos körülmények között maradt a gyógyintézetben. Az önkormányzati vezető az is megjegyezte, hogy az önkormányzat minden segítséget megad majd a családnak, hogy tönkrement otthonát rendbe hozza.

Negyven településen nincs áram Szabolcsban

Negyven településen nincs áram Szabolcsban, emellett több magyar-román, illetve magyar-ukrán határátkelőn az áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom. A hétfő délutáni viharban megyeszerte fák dőltek az elektromos vezetékekre és villanyoszlopok fordultak ki az erős szélben - közölte Kocsis Antal tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-vel. A tűzoltók jelenleg ezeken a helyeken dolgoznak, az E.ON szakemberei pedig - amint lehet - a fokozatosan kapcsolják vissza az elektromos hálózatba a településeket.

Az alezredes hozzátette: a megfeszített munka ellenére valószínűleg lesz olyan település, ahol csak reggel lesz újból áram. A vihar összesen 39 települést, közte Balkányt, Szakolyt, Bökönyt, és Nyírbátort, valamint ezek térségét érintette a leginkább. Azt még egyenlőre nem lehet tudni, hány megrongált házat kellett eddig lefóliázni - közölte az ügyeletvezető. Ezt a polgári védelmi kirendeltségek ezt folyamatosan összesítik, de Kocsis Antal hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat az áramellátás újbóli biztosítása. A megyében a vasúti közlekedés is akadozik, mert fák dőltek a sínekre Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat, valamint Ópályi és Nagydobos között, amelyet a tűzoltók próbálnak meg eltávolítani. A szabolcsi tűzoltókat miskolci és sátoraljaújhelyi kollégáik segítik, mellettük önkéntes tűzoltó egyesületek kapcsolódtak be a munkába, de még így is kevesen vannak - tette hozzá Kocsis Antal.

Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a vihar miatti áramkimaradás következtében a magyar-román határon Vállajnál és Csengersimánál szünetel az átléptetés, az utazóknak az ártándi határátkelőt ajánlják. A százados közlése szerint ugyanezen okból Záhonynál is szünetel a határforgalom, Ukrajna felé a beregsurányi határátkelőhely használható.

Szabolcs déli részén is pusztított a vihar

A vihar délután Szabolcs déli részén, Újfehértó, Balkány, Szakoly, Nyírbátor, Mátészalka és Túristvándi vonalában pusztított - mondta Kocsis Antal tűzoltó alezredes. A nagyon erős szél lakóházak tetejét bontotta meg, kéményeket borított le, fákat döntött ki, s a térségben, főként Nyírbátor környékén több település közötti út is járhatatlanná vált. Az ügyeletvezető tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni mekkora a kár. A tűzoltók megkezdték a mentést, ezt hátráltatják a közlekedési nehézségek, valamint az is, hogy Szabolcs déli részén akadozik a telefonszolgáltatás, több településen pedig áram sincs. A jelenlegi információk szerint a legsúlyosabb károk Balkányban és környékén keletkeztek. Rácz Imre, a balkányi gazdakörök vezetőjének tájékoztatása szerint a kisvárosban tetőket bontott meg az orkánszerű szél, szinte minden utcában vannak sérült házak, melléképületek. A gazdaköri elnök a földeken keletkezett károkat "igen jelentősnek" nevezte, mint mondta, a szél a földre döntötte a gabonatáblákat, a kukoricásokat, sőt az erdőket is. Van olyan nyárfaerdő, ahol 3-6 méteres magasságban derékba törte a fákat a vihar, s "a törzsek karóként, lomb nélkül merednek az égre". A Balkányhoz tartozó Cibakpusztán pedig egy húszhektáros erdő fáit 45 fokos szögben mozdította ki a földből az orkán - mondta Rácz Imre.

Egy egész házsor tetejét vitte le a szél Szakolyban

Egy egész utca lakóházainak tetejét vitte el az orkánerejű szél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban; a településen jelenleg nincs áram, a kár a becslések szerint több száz millió forint is lehet. "Borzasztó a helyzet" - így jellemezte Szakoly jegyzője hétfő kora este az MTI tudósítójának a vihar utáni helyzetet. Nánássy Elek elmondta: a 2800 lakosú községben példátlan károkat okozott a szél, volt olyan utca, ahol az összes házat megrongálta, teljesen letépte azok tetőszerkezetét.

Egy ház tető nélkül: Szakoly, vihar után
©

Az önkormányzati tisztségviselő szavai szerint "a könyvtár és a teleház gyakorlatilag megszűnt létezni", a legnagyobb gondot azonban mégis az jelenti, hogy a településen nincs áram. Az elektromos vezetékek lógnak az oszlopokról, a mobilkommunikáció akadozik, a hűtők nem működnek, az emberek nem tudják hűteni az élelmüket. A jegyző hozzátette: emiatt egyetlen boltot sem engedtek bezárni, az összes szárazárut kiosztják a fedél nélkül maradt emberek között, de mindez valószínűleg így sem lesz elegendő.

Nyírbátor környékén félszáz lakóház teteje sérült meg

Nyírbátor környékén mintegy 50 lakóház, illetve több középület teteje sérült meg a hétfő délutáni viharban, s a város egy időre megközelíthetetlenné vált az utakra döntött fák miatt - közölte Nagy Imre, a nyírbátori tűzoltóság parancsnoka az MTI-vel. Az orkánszerű szél tetőket bontott meg, kéményeket, tűzfalakat döntött le Nyírbátorban, Nyírbélteken, Encsencsen, Kislétán, Nyírgyulajban és Máriapócson - mondta az alezredes. Hozzátette: a legnagyobb kár a nyírbátori Bethlen Gábor Szakközépiskola épületében keletkezett, ahol a megrongálódott tető alatti térben tartott számítógépek egy részét is tönkre tette az eső. 

Borsodban villámcsapás okozott tüzet Varbón és Tiszavalkon

Villám csapott egy ház kéményébe, kigyulladt az épület tetőszerkezete is a Borsod megyei Varbón, a hétfői vihar és villámcsapások következtében Tiszavalkon meggyulladt egy juhhodály, ahonnan mentik az állatokat - mondta Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Közlése szerint a hétfő délelőtti esőzés nem okozott különösebb károkat, Miskolcon a reptéri aluljárónál gyűlt össze a csapadék. Varbón villámcsapás nyomán gyulladt ki egy épület tetőszerkezete, Tiszavalkon pedig egy ötvenszer tíz méteres juhhodályt ért villámcsapás. A lángok elől kimenekítik az állatokat - tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgató.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Elképesztő összeget, 15 milliárd eurót akarnak spórolni az Audinál

Elképesztő összeget, 15 milliárd eurót akarnak spórolni az Audinál

Kiszivárgott, mekkora béremelést akar kínálni a BKV

Kiszivárgott, mekkora béremelést akar kínálni a BKV

Indul a falusi csok: 2000 településnek 25 milliárd, mire lesz ez elég?

Indul a falusi csok: 2000 településnek 25 milliárd, mire lesz ez elég?

Milyen villanykörtéi vannak otthon? Megéri ebből is okosra váltani?

Milyen villanykörtéi vannak otthon? Megéri ebből is okosra váltani?

Az Európai Néppárt listavezetője is meglenne a Fidesz nélkül

Az Európai Néppárt listavezetője is meglenne a Fidesz nélkül

Elkapták a férfit, akinek rabolnia nem sikerült, de egy embernek súlyos sérülést okozott – videó

Elkapták a férfit, akinek rabolnia nem sikerült, de egy embernek súlyos sérülést okozott – videó