szerző:
Szegő Péter

A szlovákiai választások eredménye volt a témája a külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi zárt parlamenti ülésén, illetve az azt követő két sajtótájékoztatón. Az első sajtótájékoztatót Balla Mihály, a bizottság fideszes elnöke és Németh Zsolt külügyi államtitkár, a másodikat Kovács László, szocialista bizottsági alelnök tartotta. A zárt bizottsági ülésen értesülésünk szerint a fideszes képviselők is bírálták az MKP politikáját, de a magyar kormányt nem tartják felelősnek azok bukásáért.

A szlovákiai választások következményeiről még korai nyilatkozni, „figyelemmel kell kísérnünk, hogy hogyan fog a kormány megalakulni” – vélte Balla Mihály, aki szerint Robert Fico jelenlegi kormányfő nem fog tudni kormányt alakítani. Mint a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta, Magyarországnak párbeszédre, a vitatott kérdések tisztázására kell törekednie a megalakuló új szlovák kormánnyal.

„Szeretnénk üdvözölni a Szlovákiában bekövetkezett demokratikus fordulatot” – lépett a mikrofonhoz Németh Zsolt, aki „intenzív, problémamegoldó párbeszédre” igyekszik a leendő szlovák kormánnyal. Úgy folytatta: „Némi üröm az örömünkben, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a felvidéki magyarok képviseleti szervezete megbukott, elvesztette parlamenti képviseletét.” Németh megköszönte az MKP képviselőinek eddigi tevékenységét és azon vágyának adott hangot, hogy az MKP meg tudjon újulni. Az államtitkár egyúttal gratulált a Hídnak. „Bízom abban, hogy a magyar érdekek képviseletére ezt a szervezet az elkövetkezendő időszakban készen fog állni” – tette hozzá.

A hvg.hu azt kérdezte Némethtől, hogy miért kért zárt bizottsági ülést – különös tekintettel a választási eredmények nyilvános voltára. A Némethnek föltett kérdésre Balla válaszolt: „Olyan részletkérdésről is beszéltünk, amely a későbbiekben az önkormányzati választáson is fontos lehet: hogy milyen együttműködéseket lehet prognosztizálni a következő időszakban. Ennek a részleteibe nem szeretnék belemenni” – mondta.

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a Fidesz hibásnak érzi-e magát, amiért az MKP kiesett a szlovák Nemzeti Tanácsból. Balla erre a kérdésre nemmel felelt. „A magyar szavazatok megoszlottak” – hangsúlyozta. Németh hozzátette: „A magyar politika semmilyen felelősséget nem visel, hogy milyen módon zajlanak egy szomszédos országban a politikai folyamatok. Ha valamilyen hatással voltunk, akkor inkább segítettük a Magyar Koalíció Pártját. Nem igazán föladatunk, hogy ilyen befolyást bármilyen szinten és bármilyen viszonyban gyakoroljunk” – vélte.

Újságírói kérdésre Németh úgy felelt: a szlovák nyelvtörvény „kiemelkedő helyet foglal el” a két ország közötti problémák sorában. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a nyelvtörvény ügyében „kielégítő megoldás” születik.

Kovács László bizottsági alelnök, kétszeres volt külügyminiszter egyetértett a Fidesz politikusaival abban, hogy „a szlovákiai választások összességében kedvező eredménnyel végződtek” és az új kormánynak valószínűleg „nem a nacionalizmus lesz a jellemző irányvonala”. Kovács szerint az is jó hír, hogy az új kormánynak valószínűleg része lesz a Híd. Az ellenzéki külpolitikus szerint is sajnálatos, hogy a MKP kiesett a törvényhozásból. Szerinte ennek egyik oka a magyar kormányzat politikája, amelyre válaszul a most leköszönő szlovák kormány pártjai, így a Robert Fico kormányfő vezette Smer és a Jan Slota-féle SNS szívesen használták ki a magyar kártyát.

Ha a felvidéki magyar politikai erők nem lennének megosztottak, még erősebb lenne a magyar politikai képviselet Pozsonyban – vélte Kovács, aki hangsúlyozta az MSZP szolidaritását „mindkét magyar párt irányába”.

A hvg.hu felvetésére Kovács logikusnak nevezte azt az eshetőséget, hogy az őszi felvidéki önkormányzati választásokon a Híd és az MKP választási együttműködést kössön. Szerinte a magyar politikának mindkét pártot támogatnia kellene. Kovács bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és Martonyi János külügyminisztert, amiért közvetlenül a szlovákiai választások előtt az előbbi esztergomi, illetve az utóbbi pozsonyi tárgyalásain nem tárgyaltak a Híd képviselőivel „és ez valószínűleg visszafelé sült el”: sok felvidéki szavazó a Hidat szlovákiai magyar pártnak, míg az MKP-t „egy magyarországi párt ottani meghosszabbításának” tekintette.

Ha ez így van, tehát ha az MKP egy magyarországi magyar párt – nyilvánvalóan a Fidesz - meghosszabbítása, akkor az MSZP szempontjából nem jó-e, hogy kiestek a Nemzeti Tanácsból, kérdeztük Kovács Lászlótól, aki határozott nemmel felelt: „Az MKP kiesés a szlovákiai magyarok pozícióit gyengíti. Minket nem vezetnek belpolitikai szempontok. Minket az ottani magyarok sorsa szempontjából érdekel az egész, tehát olyan megoldásokat keresünk, amik nekik jó.”

A bizottsági ülésről még annak vége előtt pár percre kijövő Dorosz Dávid, a bizottság egyetlen LMP-s tagja is nyilatkozott a hvg.hu-nak. A fiatal politikus azt mondta: kifejezetten Németh Zsolt kérése volt az ülés zárttá nyilvánítása. „Gondolom azért, mert a szlovákiai pártok eredményeit és Magyarországhoz fűződő viszonyát is tárgyaljuk.”

Volt-e arról szó, hogy a fideszes többség hogy ejtse az MKP-t és hogy vegye föl a kapcsolatot az általa eddig teljesen elhanyagolt, sőt, időnként ellenségesen kezelt Híddal? – kérdezte lapunk. A zárt ülésre való tekintettel Dorosz erre nem kívánt válaszolni, de azt elmondta, szerinte a Fidesz részéről rossz stratégia volt csak az MKP mellett kiállni. Az ellenzéki külpolitikus példaként Semjén Zsolt minapi esztergomi kijelentését említette, mely szerint a Híd nem magyar párt. Azt mondta: pártja nem örül az MKP elhullásának, mert így majdnem száztízezer magyar szavazat veszett el. „Jobban örültünk volna, ha mindkét magyar párt bent van, hisz annál több magyar képviselő lett volna.” Úgy fogalmazott: az eddigi húsz magyar képviselő helyett a Híd tizennégyet delegálhat a Nemzeti Tanácsba, akik közül hét magyar. „Mindenféleképpen ez veszteség” – tette hozzá. Az LMP azt szeretné, hogy – habár a két felvidéki magyar párt között nagyon rossz a viszony – az őszi önkormányzati választáson a két párt „esetleg szövetségben, együttműködve” indulna el. A bizottsági ülésen sem az MKP, sem a Híd nem képviseltette magát – tudtuk meg Dorosztól.

Egy név nélkül nyilatkozó ellenzéki bizottsági tag megerősítette azt a felvetésünket, hogy a zárt ülésen szóba kerültek az MKP-nak a kampány során elkövetett, a Nemzeti Tanácsból való kiesést eredményező hibái, konkrétan az, hogy a kampány során nem programjuk ismertetésére, hanem a Híd elleni támadásra, ezen belül a Híd magyarpárti mivoltának megkérdőjelezésére fókuszáltak. Forrásunk szerint a bizottságban fideszes politikusok is bírálták az MKP-t, azonban a párt kudarcát „még véletlenül sem hozták összefüggésbe a saját szerepükkel”.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: jó-e nekünk a szlovákiai választási eredmény?

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.

toma Vélemény

Szlovákiai választás: Orbán Viktor elkalkulálta magát

A kettős állampolgárság ügyben Pozsonyba menesztett Martonyi János tüntetően mellőzni kényszerült Bugár Bélát. Felelőtlen és oktalan gesztus volt így megalázni a szlovákiai politikust, de ma már látni: mégiscsak hasznosaknak bizonyultak az efféle gesztusok a Híd-Most számára, elvégre ezek állítottak Bugár mellé sok olyan szlovákot, akiknek e téren alighanem rendben lehetnek politikai ösztöneik.

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni