szerző:
hvg.hu

A zuglói képviselő-testület egyhangúan elutasította Weinek Leonárd polgármesternek a Zuglói Vagyonkezelő átvilágítására tett javaslatát, így sem a közpénzen működő szervezet által bonyolított ingatlaneladásokról, sem a szerződéseiről nem lehet érdemi információhoz jutni – közölte a polgármester kommunikációs irodája.


 

 
A képviselő testület június 15-i ülésén a polgármester ismét határozati javaslat-csomagot terjesztett elő a kerület vagyonkezelőjének átvilágítására. Erre a XIV. kerület vezetője szerint azért van szükség, mert nem állnak rendelkezésére olyan alapvető információk, amelyből nyomon követhető volna az önkormányzati cég eredményessége, gazdaságossága és hatékonysága.

A javaslat alapján a Zuglói Vagyonkezelő Zrt-nek az összes ingatlanértékesítésekkel felújításokkal kapcsolatos összesítéseit, szerződéseit nyilvánosságra, vagy legalább az önkormányzat számára megismerhetővé kellene tennie. Az előterjesztéseket a képviselő-testület nem támogatta.
 
Weinek 2006 óta mintegy 20 alkalommal terjesztett elő határozati javaslatokat Zugló vagyongazdálkodásának átalakítására és így a vagyonkezelő átláthatóbbá és hatékonyabbá tételére, ám a képviselő-testület minden alkalommal elzárkózott ezektől, csak apró részsikereket lehet elkönyvelni az elmúlt években. A június 15-i ülésen is mindössze egy képviselő – Weinwurm Árpád, a Fidesz-KDNP tagja, a pénzügyi bizottság elnöke – szavazott igennel két határozati javaslatra a négy közül.

„Úgy tűnik, a képviselők között politikai hovatartozástól függetlenül meglepően nagy az összhang a Vagyonkezelővel kapcsolatban. Mindenki vonja le ebből a tanulságokat” – mondta a polgármester a szavazást követően. A Bokor István vezérigazgató által vezetett zrt. éves pénzkiáramlása több mint 4 milliárd Forint, bevételei szinte kizárólag az önkormányzattól származnak.
 
A képviselő-testületi ülés másik fontos döntése a Mexikói úti Millfav beruházáshoz köthető. A kérdésben kialakult heves vita alapján úgy tűnt, a képviselők hozzájárulnának a metróvégállomáson tervezett komplexum parkoló-kapacitása felének elengedéséhez. A főépítész, összhangban a polgármester és a jelen lévő civil szervezetek szándékával nem támogatta az elképzelést, mivel azt szakmailag nem találta megalapozottnak és időszerűnek, illetve mert a parkolószám-csökkentést szorgalmazók nem tudták megfelelő elemzéssel alátámasztani ezen igényt.
 
Noha a képviselő-testület látszólag konszenzussal támogatta volna az előterjesztést, végül úgy döntöttek, hogy a következő alkalommal szavaznak róla. A polgármester az ülést követően külön levélben hívta fel a képviselők figyelmét a civilek álláspontjára és a főépítész szakmai érveire, és szaktanulmány elkészítéséhez kötötte a javaslat ismételt napirendre tűzését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Közpénzek tűntek el Zuglóban is?

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. működésével kapcsolatban, miután két feljelentés is érkezett hozzájuk. A XIV. kerületben egyéb gondok is akadnak: a képviselő-testület ugyanis nem fogadta el a 2010-es költségvetést, ami miatt többek között a közalkalmazottak, köztisztviselők bérének kifizetése csúszhat.

hvg.hu Itthon

Zuglóban vizsgálják a fiktív lakáscseréket

Befellegzett a fiktív lakáscseréknek – nyilatkozta a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Bokor István a Zuglói Lapokban. A Polgármesteri Hivatal a cikk alapján azonnali vizsgálatot indított, amely – információjuk szerint – március elején zárulhat. Egy másik ügyben, egy újonnan alakult cég már másnap 6 millió forintos megbízást kapott a zuglói vagyonkezelőtől, ám ebben a zrt. vezérigazgatója semmi rendkívülit nem talált..

Csikász Brigitta Itthon

A zuglói önkormányzat érdekes kifizetései

A szocialista- szabaddemokrata zuglói önkormányzat, a helyi KDNP-frakció kérésére egy olyan könyvviteli céggel szerződött pénzügyi és jogi szakértői feladatok ellátására, amelynek átmenetileg Seychelles-szigeteki tulajdonosa volt, a jogi szakértést pedig alvállalkozóra bízta, tudta meg a hvg.hu. A vállalkozás tulajdonosa szerepel azon az APEH listán, amely a tízmillió forintnál nagyobb adósságot felhalmozó személyek neveit tartalmazza.

Meghalt a The Cars frontembere

Meghalt a The Cars frontembere

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Keddtől jön az újabb lehűlés

Keddtől jön az újabb lehűlés

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üres üveget rugdosott a járdán

Azért ütötte le a vendéget a biztonsági őr, mert üres üveget rugdosott a járdán