szerző:
MTI

A Fidesz öt pontból álló médiacsomagjának csak a "médiaalkotmánynak" nevezett, a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslatot halasztja az őszi ülésszakra.

Működőképes és olcsóbb közmédiumokat szeretne a Fidesz, ezért azokat a változásokat, amelyek a média működését kiegyensúlyozottabbá és olcsóbbá teszik, még a nyári ülésszak alatt végigviszik a parlamenten - mondta Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának csütörtöki ülése közben tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz csak a "médiaalkotmánynak" nevezett, a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslatot halasztja az őszi ülésszakra. "Ennek érdekében össze fogjuk vonni a közmédiumok felügyelőbizottságait, és végig fogjuk vinni azokat a módosításokat, amelyek a kiegyensúlyozottságot szolgálják" - fogalmazott a képviselő.

A képviselő bejelentette, hogy a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi létszámát a tervezett öt főről nyolcra emelik, s ezáltal minden ellenzéki párt tud tagot delegálni a testületbe.

A Fidesz bizottsági módosító javaslatban terjesztette újabb indítványait a kulturális és sajtóbizottság elé. Ezek a módosítások a közmédiumok törvényes működésének visszaállítását, a kuratóriumok nagyságának csökkentését szolgálják - mutatott rá Rogán Antal, aki hangsúlyozta, hogy a módosító csomagban az ellenzék által kifogásolt jó néhány tételt igyekeztek figyelembe venni.

Rogán elmondta: a "médiaalkotmánynak" nevezett, a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló módosító indítvánnyal kapcsolatos társadalmi vitát nyáron le lehet folytatni, így annak parlamenti részletes vitájára csak az őszi ülésszakban térnek vissza.

A kulturális és sajtóbizottság csütörtökön a Cser-Palkovics András és Rogán Antal képviselők által benyújtott, a közmédiumokat, a felügyeleti szerveket, és a médiatörvényt érintő törvényjavaslati csomagról tárgyalt, de immár a fideszes módosításokról szavazott.

Egy kormánypárti módosítás nyomán az alkotmánymódosítással foglalkozó részbe visszakerült a sajtószabadságra való utalás mellett a véleménynyilvánítás szabadsága. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjainak száma az előzetesen tervezett öt helyett nyolc lesz, amelybe hármat a kormánypártok, hármat az ellenzék, kettőt pedig a Médiatanács delegálna.

Rogán Antal még a bizottság ülésén elmondta: csak a későbbiek folyamán válik véglegessé, hogy külön-külön vezetője lesz-e a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak és a mellette működő Médiatanácsnak, vagy egy személy tölti be majd mindkét funkciót.

Mandur László MSZP-s képviselő az MTI-nek az ülés után elmondta, hogy a Fidesz módszere elfogadhatatlan, hiszen a bizottsághoz érkezett módosító indítványokat csak az ülésen ismerhették meg a bizottsági tagok. Továbbá ebben az ügyben szerinte nem lehet valós társadalmi vita lefolytatásáról beszélni.

A Jobbik részéről Novák Előd az ülésen nehezményezte, hogy a közmédiumok civil felügyeleti szervének tizenkét tagú kuratóriumában az újságírói szervezetek nem képviseltethetik magukat.

Az összesen öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők még múlt pénteken nyújtották be. A két képviselő egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódjaként hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű - a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló - előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Lendvai: a Fidesz médiadiktátumot tervezett

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz médiával kapcsolatos törvényjavaslatai három célt szolgálnak: az einstandolást, a fideszes káderek bebetonozását és a paritás megszüntetését, valamint a közmédiumok és az MTI politikai irányítását.

MTI Itthon

Módosításokat ígér a médiacsomagban Cser-Palkovics

Több olyan módosító indítványt terjeszt be a médiacsomaghoz csütörtökön a Fidesz, amelyben figyelembe veszi az MSZP-frakció álláspontját, de csak olyan javaslatokat támogat, amelyek olcsóbb, átláthatóbb és működőképes rendszer létrehozását eredményezhetik - közölte Cser-Palkovics András szerdán. Lendvai Ildikó és Mandur László nem sokkal korábban azt jelentette be, hogy az MSZP másfél tucat módosító indítványt nyújtott be a médiacsomaghoz annak érdekében, "hogy a közszolgálat ne váljon pártszolgálattá".

MTI Itthon

Haraszti a Fidesz "puccsszerűen végighajszolt" médiacsomagjáról

A Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg - nyilatkozza Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

hvg.hu Itthon

TASZ: vitára is alkalmatlan a kormány médiacsomagja

Átgondolatlan, szakmailag megalapozatlan és alkotmányellenes a két fideszes képviselő által a média szabályozására benyújtott törvénycsomag – közölte a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezet felhívja a képviselők figyelmét arra, hogy a jogalkotás egy szakma, azt a köztisztviselői karral együttműködve kellene végezni.

MTI Itthon

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet, és a közszolgálati média szervezetrendszere a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett javaslatok nyomán, amelyek létrehozzák többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, annak médiatanácsát, a hírközlési és médiabiztos tisztségét, a Közszolgálati Kódexet és az annak betartását ellenőrző Közszolgálati Testületet, továbbá a Közszolgálati Közalapítványt és a négy közmédium különálló, egyszemélyes nonprofit részvénytársaságait.

MTI Itthon

Öt javaslatból álló médiacsomag a Ház előtt

Öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők pénteken. Kezdeményezik a többi között a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

MTI Itthon

Médiacsomag: augusztustól indulhat az új rendszer

A Fidesz szerint azért van szükség a közmédiumok működésének újraszabályozására, mert bebizonyosodott: a régi rendszer megbukott. Cser-Palkovics András a pénteken, fideszes képviselők által az Országgyűléshez benyújtott átfogó médiacsomagról az MTI-nekazt mondta: augusztustól elindulhat az új rendszer, amely teljesen átszabja a közmédiumok működését; a javaslat nem az alkalmazotti körről, hanem a szervezetek működőképesebbé tételéről szól.

MTI Itthon

Fideszes képviselők is módosítanák a médiacsomagot

Kővári János és Révész Máriusz fideszes képviselők azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg 9 évre.

MTI Itthon

Ellenzék nélkül küldték tovább a fideszes médiacsomagot

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek

Farkas Franciska: Félelem nélkül élek