szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három jelölés érkezett a péntek déli határidőig a jövő kedden megválasztandó köztársasági elnök személyére: a Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az MSZP Balogh Andrást, az LMP pedig Sólyom László jelenlegi államfőt javasolta legfőbb közjogi méltóságnak, utóbbi, a szükséges számú aláírás hiányában érvénytelen jelölés.

A köztársaságielnök-jelöléshez az alkotmány értelmében legalább 50 képviselő aláírására van szükség. Az ajánló ívhez a Fidesz-KDNP 62, az MSZP 59 aláírást, az LMP pedig frakciója 16 tagjának kézjegyét csatolta, utóbbi így érvénytelen jelölés, csak szimbolikus lépés. 

A Fidesz-KDNP ajánló ívét Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök, Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, az MSZP-jét Mesterházy Attila frakcióvezető, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nyújtotta be az Országgyűlésnek. 

A Ház kedden titkos szavazással választ új köztársasági elnököt. Ezt megelőzően 10-10 percben Schmitt Pál és Balogh András is kifejtheti elképzeléseit a plénum előtt. Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 5-én éjfélkor jár le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Schmitt Pál lerázta a Sólyom-párti aktivistákat

Schmitt Pál házelnök elfoglaltságára hivatkozva elhárította a Sólyom László újraválasztását szorgalmazó értelmiségiek megkeresését, akik szerették volna átadni neki a felhívásukat - közölte a szervezők nevében Lányi András szerdán.

HVG Itthon

Miért nem kellett Sólyom?

Emelt fővel távozik Sólyom László államfő, aki pár napon belül két törvényt is visszaküldött a parlamentnek. A Fidesz Schmitt Pál személyében egy könnyebben kezelhető személyt ültet az elnöki székbe. De miért nem kellett Sólyom a fideszeseknek? – erről szól a friss HVG címlapsztorija.

MTI Itthon

A Jobbik Morvait látná Sólyom helyén

A parlamenti frakciókhoz fordult levélben a Jobbik, hogy támogassák Morvai Krisztinát, a párt államfőjelöltjét - közölte Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

Sólyom jó lelkiismerettel fejezi be

Sólyom László már a választások előtt megértette, nemkívánatos újabb öt évig az általa képviselt elnöki felfogás; ezt nem volt könnyű tudomásul vennie, de jó lelkiismerettel fejezi be munkáját - derül ki a leköszönő államfő Heti Válasznak adott, a lap csütörtöki számában megjelenő interjújából. Sólyom László úgy értékeli, a "mostani törvénydömpingnek" megvannak a hátulütői, és tévképzetnek nevezi azt a felfogást, hogy a jelenlegi alkotmány kommunista alaptörvény lenne.

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására