szerző:
Csikász Brigitta

Kajos Lászlót, a Zrínyi Nonprofit Közhasznú Zrt. felügyelőbizottságának egykori tagját, a vesztegetés gyanújába keveredett Oláh János tábornokkal együtt, eltűnt szakképzési támogatások ügyében gyanúsítják, a Budaörsi Rendőrkapitányság vizsgálódik. Mintegy 40 millió forint kár érhette az óbudai tanintézményeket.

A tavaly júniusban elvégzett pénzügyi ellenőrzések során derült fény arra, hogy a Budapest III. kerületében található alapítványi iskolák kasszájából jelentősebb összeg hiányzik. Az oktatási intézményeket, amelyeknek tanítási módszerében előtérben van a gyermekek egyéni képességeinek kibontása, a Nessa Pedagógiai és Szociális Alapítvány üzemelteti. A szervezet képviselője 2008. április 25-től Kajos László, az oktatási tárca korábbi osztályvezetője és egykori szakképzési referense volt, aki ezzel egyidejűleg az iskolák gazdasági igazgatói posztját is betöltötte. Nem túl sikeresen, ugyanis az ellenőrzés megállapította, hogy igazgatósága alatt a tanintézmények 40 millió forintos hiányt halmoztak fel. Többek között kölcsönszerződések nélkül utaltak át pénzeket, felesleges és költséges felújítási munkákat rendeltek meg.

Amikor mindez napvilágra került, tavaly július 8-án az alapítvány felbontotta a Kajossal kötött szerződéseket és felszólították, fizesse vissza a hiányzó összeget. Kajos elismerte, hogy a gazdálkodás – amelynek az általa irányított és részben a tulajdonában lévő Tradenet Consulting  is aktív szereplője volt  –  jogellenesen folyt az iskolákban, és vállalta, hogy a pénzt visszafizeti. Az ígéretből azonban alig valami teljesült, ezért a Nessa Alapítvány a bírósághoz fordult követelésének behajtására. Majd több hónap hiábavaló várakozás után, néhány héttel ezelőtt a rendőrségen is feljelentést tett.

©

Más ügyek is előkerültek, amelyekkel Kajos László veszélybe sodorta az iskolák működését – tudta meg a hvg.hu. Köttettek állítólag olyan előnytelen szerződések és igazolások, amelyek feleslegesek voltak. A Trainex Szakközépiskolával aláírt bérleti megállapodás felesleges volt, szabályos elismervény nélküli kifizetésekre került sor, többek között Kajos fia cégének, a Deju Bt.-nek. De találtak aránytalanul nagy bérkifizetést illetve üdülési hozzájárulást is. Ezek egyik kedvezményezettje szintén Kajos gyermeke volt, akinek egyes hónapokban a munkabérét is duplán – átutalással és készpénzben – is kifizették. Arra is csak utólag derült fény, hogy a tanulóktól beszedett havi tízezer forintos képzési hozzájárulásokat Kajos László a már említett Tradenet és a tulajdonában lévő Kontiki-Szakképző Zrt. nevében vette át, holott ezek nem voltak jogosultak rá.

A 2008. június 11-én alapított Kontiki-Szakképző Zrt.-ben Kajos Lászlót a Nessa Alapítvány irányítására kapott megbízása és az iskolák gazdasági igazgatójává történt kinevezése előtt alig két héttel nevezték ki felügyelő bizottsági (fb) tagnak. A cég azért is érdekes, mert abban is felbukkant Kajos László fia, továbbá mert az ügyvezető igazgató nem volt más, mint Bozó Gábor, aki egyben vezérigazgatója a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vállalkozásának, a Zrínyi Miklós Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Zrt.-nek is. Ebben a nonprofit társaságban is fb-taggá nevezték ki Kajos Lászlót. A Honvédelmi Minisztérium (HM)  tájékoztatása szerint Kajos fb-tagságát ez év elején megszüntették. Nem voltak hajlandók ugyanakkor megerősíteni, ez összefüggésben volt-e azzal, hogy sikkasztás ügyében eljárás folyik Kajos ellen. Kajossal együtt volt felügyelő bizottsági tag egyébként a nonprofit zrt.-ben Oláh János honvéd dandártábornok, a HM védelemgazdasági főosztályvezetője, aki ellen – más honvédségi vezetőkkel együtt – vesztegetés gyanúja miatt folyik eljárás.

A honvédelmi tárca cáfolta, hogy a Zrínyi Nonprofit Közhasznú Zrt. és a Kontiki-Szakképző Zrt. illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) a Kontikivel azonos székhelyen található Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Iskolával szakképzési megállapodást kötött volna. A Kontiki-Szakképző nemcsak ugyanarra a címre – Csongrád, Jókai u. 14. – van bejegyezve, mint a Diana, hanem mind a kettőnek ugyanaz a személy a vezetője: Bozó Gábor. Ő a hvg.hu-nak azt állította, hogy  a Kontikiből már régen kiszállt, de amikor még vezette, a cég akkor sem végzett érdemi tevékenységet. Hozzátette: Kajos Lászlóról semmit sem tud.

[[ Oldaltörés (Eltűnt a minisztériumból kiutalt állami támogatás ) ]]

Kajos László egy másik, az oktatási tárcát érintő ügyét is előszedték a feljelentők. A Független Pedagógiai Intézet (FÜPI) 2008. szeptember 1-jén oktatási megállapodást kötött a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Nonprofit Kft-vel. A szerződés létrejöttét határozottan előmozdította, hogy értesüléseink szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tulajdonában lévő Zánkai Kft. képzési programjainak vezetője szintén Kajos László volt.

A FÜPI által vállaltak teljesítését Kajos és a Zánkai Kft. vezetője, Bogó Ágnes is leigazolta. Ennek alapján fizette ki az oktatási tárca Zánkának az igényelt szakképzési támogatásokat. Tavaly szeptemberben a Zánkai Kft., miután az állami támogatást felvette, több számlát visszaküldött a FÜPI-nek, mondván, hogy értéküket – összesen 127 millió forintot – nem fizeti ki, mert a teljesítések a megadott határidőn túl történtek. Erre hivatkozott egyébként a hvg.hu-nak Bogó Ágnes is. Ám a feljelentésben az szerepel, hogy a Zánkai Közhasznú Kft. azért nem fizetett, „mert az elnyert támogatás már nem állt a rendelkezésre. ”

©

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) mint a Zánkai Kft. fenntartója belső vizsgálatot kezdeményezett. Ám semmi sem történt, ezért a FÜPI levelet küldött a tárca korábbi államtitkárának, Szüdi Jánosnak. Ekkor kereste meg a FÜPI-t a Zánkai Kft. két ügyvédje és – mint a feljelentés is tartalmazza – azzal érveltek, számukra nagyon hátrányos lenne bármilyen hatósági eljárás, ezért kérték, az intézet hasson oda, hogy az eljárást függesszék fel, és ennek fejében „pótlólagos támogatás” címén kijárják nekik a minisztériumtól járó megbízási díjat. Kajos László és társai – a feljelentés szerint – ezután a hiányzó milliókat a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanácstól szerették volna megszerezni. Minderről Szüdi János, a volt oktatási tárca szakképzésekért felelős államtitkára csak annyit mondott, hogy „minden rendben volt a támogatások megigénylésével és kifizetésével”.

Bogó Ágnes a fentieket azzal magyarázta, hogy a FÜPI  a zánkaiak tervezett szakképzési szolgáltató centrumának egyik alprojektjében vett részt, de a teljesítéssel – mint utóbb arra hivatkoztak – nem volt elégedett az oktatási tárca, ezért nem fogadták el az intézet elszámolását és a kiutalt 25 millió forintból 15 milliót vissza is kértek. Emellett a FÜPI a szerződéses összegen felül olyan képzéseket is tartott, amelyeket előzetesen nem egyezetett és nem kötött rájuk szerződést a Zánkai Kft-vel. Emiatt tagadták meg a pedagógiai intézet részére 80 millió forint kifizetését és ezért követelnek vissza 40 milliót. Bogó Ágnes még elmondta, az idei évre megkapott támogatásból a FÜPI követelésének pótlólagos rendezése nem oldható meg, azt felnőttképzési feladatok megvalósítására adták. A Zánkai Kft. ügyvezetőjének állításai a FÜPI szerint nem fedik a valóságot, s ezt, mint mondják, azokkal a dokumentumokkal is igazolni tudják, amelyeket a rendőrség rendelkezésére bocsátottak.

Megpróbáltunk személyesen találkozni Kajos Lászlóval, aki eleinte hajlott erre, később azonban kitért előle.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Már nincs előzetesben a Zrínyi rektora

A Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján megszüntették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának előzetes letartóztatását, az intézményvezetőt február közepén tartóztatták le befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Kiengedték az ügyben érintett cég vezetőjét is, mindkettejükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Fotó: Ezt a képet küldte haza utoljára az Opportunity marsjáró

Fotó: Ezt a képet küldte haza utoljára az Opportunity marsjáró

José Cura: A bevándorló és a kivándorló múltat is ismerem

José Cura: A bevándorló és a kivándorló múltat is ismerem

Túl sok embert rúgtak ki a nagy állami leépítésben, több szolgáltatás is akadozik

Túl sok embert rúgtak ki a nagy állami leépítésben, több szolgáltatás is akadozik

Újabb megkötéseket jelentett be Novák Katalin a fiatal házasok kölcsönéhez

Újabb megkötéseket jelentett be Novák Katalin a fiatal házasok kölcsönéhez

Majdnem 5 ezer milliárd forintot tartanak a magyarok a matracban

Majdnem 5 ezer milliárd forintot tartanak a magyarok a matracban

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje