szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő héten képnapos ülést tart az Országgyűlés, amely megkezdi egy újabb alkotmánymódosítási javaslat vitáját, és dönthet a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatról. A parlament július 19-én választja meg az új házelnököt, a két új alkotmánybírót és a tervek szerint dönt a közmédiumok szerkezeti átalakítását szolgáló törvényjavaslatról.

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság csütörtöki ülése után bejelentette: újabb alkotmánymódosítást kezdeményező indítvány kerül a héten a parlament elé, amely az önkormányzati tisztségviselőkre és polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat kiterjesztené a képviselő- és polgármesterjelöltekre is.

Mindkét ülésnapon szükség lesz a határozatképességre. Hétfőn döntenek a képviselők egyebek között a gazdasági és pénzügyi, valamint a közbiztonsági törvényjavaslathoz, a nemzeti földalapról szóló indítványhoz és a közbeszerzésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról. A tervek szerint hétfőn kezdődik meg a vitája a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását szorgalmazó törvényjavaslatnak, amelyről − ha nem érkezeik hozzá módosító javaslat − kedden már döntene is a Ház.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb két ponton módosítaná az alkotmányt a kormány

A kormány által kezdeményezett alkotmánymódosítás lehetővé tenné, hogy egyes ügyekben a bírók helyett a bírósági titkárok járjanak el, valamint azt is, hogy a közpénzből kifizetett "a társadalom igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítsanak meg.

Pelle János Vélemény

Közszféra: nem hagyják magukat, az Alkotmánybírósághoz fordultak

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) élesen ellenzi, ahogy az Orbán-kormány saját képére szabja a közszférát. Fehér József, az MKKSZ főtitkára bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordultak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény azon rendelkezései miatt, amelyek az indoklás nélküli felmondásra, illetve a két hónapos felmondási időre vonatkoznak. Mind a 680 ezer közalkalmazottat érinti az a törvénymódosítás, amely augusztus elsejétől a két hónapon felüli, a két millió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos megadóztatását írja elő. Érlelődik a szakszervezetek és a kormány közötti konfrontáció.

HVG Itthon

Bohócsipkás alkotmánybírók?

Bohócsipkával egészítené ki az alkotmánybírói talárt a Fidesz: a kormánypárt olyan alaptörvény-módosításokat hajt át a parlamenten, amelyek egyetlen célja, hogy az általa javasolt új jogszabályokhoz igazítsák az alkotmányt – áll a friss HVG cikkében.

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes