szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Július 19-e, hétfő helyett július 22-én, csütörtökön választ új házelnököt az Országgyűlés, és dönt a hiányzó alkotmánybírákról. Várhatóan ezen a napon egészítik ki a Független Rendészeti Panasztestületet is.

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke hétfőn az MTI érdeklődésére elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció jövő hétfői ülésén meghallgatja az Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök által javasolt házelnököt, és dönt arról, alkalmasnak találja-e. Ezután kerül jelöltként a parlament elé.

Személyi kérdésekről - így az új házelnökről és a hiányzó alkotmánybírákról, valamint a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítéséről - jövő csütörtökön dönthet az Országgyűlés.

Hétfőn derült ki, hogy július 22-ig tart a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. A Fidesz a házbizottság rendkívüli ülésén azt javasolta, hogy az Országgyűlés a korábbi tervekkel ellentétben jövő héten ne egy, hanem négy napig ülésezzen.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után újságíróknak elmondta: a kormány jelezte, szerdai ülése után újabb törvényjavaslatokat kíván benyújtani. Közölte, amellett, hogy a kormány kérte a rendkívüli ülésszak meghosszabbítását, a kormánypárti frakciók a házbizottságon javasolták: fontolják meg az ellenzéki frakciók kérését a törvényhozás menetének lassításáról.

Az eredeti tervek szerint július 19-én egynapos ülést tartott volna a parlament a nyári szünet előtt. Ezen a napon döntöttek volna az említett személyi kérdésekről, ám azok így csütörtökre tolódnak.

Orbán Viktor jelöltje a házelnöki posztra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, míg a hiányzó két alkotmánybíró közül az egyik üres posztra Bihari Mihály volt alkotmánybírót jelöli a Fidesz. (2008. július 4-e óta nincs betöltve két alkotmánybírói poszt.) A Független Rendészeti Panasztestület kiegészítése azért szükséges, mert Kaltenbach Jenő lemondott tagságáról; ő látta el a testület elnöki tisztségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador