szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) megszüntetését jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) képviselője az Országgyűlés kulturális bizottságának az elmúlt nyolc év esetleges kulturális kormányzati visszaéléseivel foglalkozó albizottsága szerdai ülésén; a testület visszaélésgyanús esetekre hivatkozik. Nevüket egyúttal A Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt történt esetleges kulturális kormányzati visszaélésekkel foglalkozó albizottságra változtatták.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a NEFMI helyettes államtitkára közölte: a tárca elképzelései szerint a KÖSZ önálló szervezetként augusztus 1-jén megszűnik, és a Magyar Nemzeti Múzeumba olvadva fogja ellátni a régészeti feltárásokról szóló júliusi törvénymódosítás által kijelölt koordináló, a nagyberuházások előtti feltárásokat elősegítő és tudományos szerepkört.

Mint elhangzott, a KÖSZ-nél zajló ellenőrzések során eddig nem találtak az alaptevékenységtől teljesen eltérő szerződést a szakszolgálatnál, vannak azonban olyan szerződések, amelyek még további vizsgálatot igényelnek. Kálnoki-Gyöngyössy Márton hangsúlyozta: a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások a jogszabályi változások ellenére sem fognak leállni.

Az albizottság szerdai ülésén azt is vizsgálta, miként szerezhetett tulajdont vélhetően törvénysértő módon a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) a VIII. kerületi Orczy-kertben. Mint a NEFMI helyettes államtitkára emlékeztetett, az állami tulajdonban lévő Orczy-kert kezelője a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM); az ingatlan mint el nem idegeníthető műemlék szerepel az örökségvédelmi törvény mellékletében. Ennek ellenére az Orczy-kert tulajdoni lapján 2009-ben a BKV már mint az egykori Mező Imre garázs területét kitevő kertrész tulajdonosa szerepelt. A bejegyzésről sem az MTM, sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), sem az ingatlan használói nem kaptak értesítést, ezért a múzeum feljelentést tett, míg a KÖH a Legfőbb Ügyészséghez fordult - számolt be Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

Németh Zoltán fideszes képviselő hozzászólásában jelezte: tudomása szerint a BKV még 1996-ban kérte tulajdonjogának bejegyzését, azt a földhivatal 2008-ban teljesítette. Kérdés, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hogyan foglalkozott az üggyel - vetette fel.

A budapesti Erkel Színház 2007-es bezárásával kapcsolatban Kálnoki-Gyöngyössy Márton elárulta, hogy a NEFMI vizsgálja Hiller István akkori kulturális miniszter döntésének megalapozottságát. Mint hozzátette, az új színházépület felépítéséről szóló akkori kormányhatározat már a kormányváltás idején súlyos lemaradásban volt.

A Design Terminál ügyét Jánosi Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakértője tekintette át. Elmondása szerint a magyar formatervezés központjának szánt Design Terminál létrehozásáról egy 2004-es kormányhatározat döntött, amely szerint az intézmény 2006-ban költözhetett volna be az Erzsébet téri egykori buszpályaudvar műemléképületébe.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) által bonyolított beruházást azonban 2006-ban súlyos tervezési és kivitelezési problémák miatt nem lehetett átadni. Az újabb munkálatok alatt a problémák csak szaporodtak: elmaradtak a szükséges műemléki helyreállítások, de gondok adódtak többek között a klimatizálással és a tűzvédelmi rendszer kiépítésével is. 2009-re még ideiglenes használatbavételi engedélyt sem kapott az épület, ezért a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) általános vizsgálatot rendelt el - idézte fel Jánosi Andrea, aki szerint július 25-re megérkezhet az ideiglenes használatbavételi engedély, de a tárca lépni kíván a garanciális jótállási és kártérítési igények érvényesítése terén, és peres eljárásokat indít.

A szerdai ülés végén az albizottság jelen lévő tagjai - Hiller István MSZP-s tag távollétében - egyhangúlag döntöttek arról, hogy a testület nevét A Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt történt esetleges kulturális kormányzati visszaélésekkel foglalkozó albizottságra változtatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják