szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány tovább folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel, köztük a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval is - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombat este az MTI-vel.

A miniszter ezt közleményben tudatta miután az Európai Bizottság küldöttsége - szoros együttműködésben az IMF munkatársaival - lefolytatta a Magyarország számára nyújtott pénzügyi segítségnyújtás ötödik felülvizsgálatát július 6. és 17. között.

Matolcsy György szerint a magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak "a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat".

Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a költségvetés hiányát - tette hozzá Matolcsy György. A közlemény szerint "a nemzeti ügyek kormánya folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken" - megemlítve az adórendszert, az egészségügyet és a közösségi közlekedést is. A kormány elkötelezett aziránt, hogy Magyarország minél előbb Közép-Európa legversenyképesebb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb országa legyen - közölte a miniszter.

Az EU-küldöttség korábban azt közölte, hogy a magyar kormánynak számos kérdésben több időre van szüksége, hogy "további pontosítással szolgáljon". Emiatt elhalasztották a felülvizsgálat lezárását, és egyúttal arról is határoztak, hogy helyes lenne egy későbbi időpontban folytatni a tárgyalásokat - olvasható a brüsszeli közleményben. A küldöttség felszólította a kormányt, "tartsa tiszteletben a központi banknak, illetve annak működésének teljes függetlenségét" - írták.

Az IMF szintén közleményt adott ki, amelyben azt tudatta, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik" - írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem zárja le az EU a magyar felülvizsgálatot

Elhalasztja az Európai Bizottság a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtás újabb, sorrendben ötödik felülvizsgálatának lezárását - közölték szombat este Brüsszelben.

Vélemény

IMF-ultimátum nyomán a kormány a hétvégén is dolgozik

A hétvégén 100 milliárd forintos kiadási megtakarítást próbál összehozni a kormány – miután az IMF/EU küldöttsége nem volt hajlandó elfogadni a kormány javaslatát, miszerint lazítsák az idei 3,8 százalékos hiánycélt, 4-4,5 százalékra, jelentette az Index. Az MTI-nek ezt cáfolták kormányzati források, viszont vannak nézeteltérések a kormány és az IMF között. A hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon változatlanul meg kellene egyezni a jövő évi hitelcélról, a bankadó mértékéről, a bajbajutott jelzálog-hitelesek megmentését célzó programról, illetve Simor fizetéséről.

MTI Itthon

IMF: számos kérdés maradt nyitva

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik" - írták.

hvg.hu Gazdaság

Orbánék nagy dilemmája: átszabatja-e az IMF a bankadót?

A parlamenti vitánál jóval nehezebb próba vár a kormány bankadótervére és az egyéb adójavaslatokra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációjával a napokban folyó tárgyalásokon. A nemzetközi szervezeteknek ugyanis – a kiszivárgott információk alapján – nem tetszik a bankadó eltúlzottnak tartott mértéke, a mentességek köre, ahogy az az elképzelés sem, hogy a rossz jelzáloghiteleket megvásárolná az állam. Utóbbi nélkül viszont a bankok rosszabbul járnának, mint eddig gondolták.

Kocsis Györgyi Gazdaság

IMF-EU-tárgyalások: harapófogóban az Orbán-kormány

Ha a kormány és az IMF-EU között most folyó tárgyalásokon a felek jövő hétfőig nem jutnak dűlőre egymással, komolyan gyengülhet a forint, ha viszont megszületik a megállapodás, az Orbán-kabinetnek a június elején meghirdetett 29 pont közül jó néhányban vissza kell lépnie. Ez persze a Fidesz népszerűségi mutatóit tépázhatja meg. Orbán csütörtökön találkozik a küldöttséggel.

MTI Itthon

IMF: Rosenberg nem tárgyalt újabb hitelről

A Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttségének vezetője a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások szombati felfüggesztése után úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon nem volt szó Magyarországgal kötendő esetleges újabb - 2011-re, 2012-re szóló - hitelmegállapodásról.

hvg.hu Gazdaság

IMF-félbeszakítás: a Bloomberg is foglalkozik velünk

Az IMF szerint Magyarországnak többet kellene tennie a bevételek fokozására, az állami cégek reformjára. Mint ismeretes, szombaton megszakadtak a tárgyalások Magyarország és az IMF között, és a washingtoni delegáció visszautazott Amerikába, jóllehet számos forrás szerint eredetileg még hétfőn is nálunk tárgyaltak volna.

MTI / hvg.hu Itthon

Orbán tárgyalt az IMF-delegációval, de részleteket nem árultak el

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Budapesten tartózkodó delegációját - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Ennél többet egyelőre nem árultak el, pedig nagy a tét: ha a felek jövő hétfőig nem jutnak dűlőre egymással, komolyan gyengülhet a forint.

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések