szerző:
hvg.hu

A meglévő jogszabályok alapján valószínűleg nem nyilvánítja hőssé a Belügyminisztérium az Alsóörsön életét vesztett rendőrt. Gamauf János szolgálatteljesítés közben halt ugyan meg, de nem az akkor éppen végrehajtott intézkedés miatt.

Két hét alatt két rendőr vesztette életét: július 23-án a fővárosban elgázolták a 30 éves Radovics Dusán zászlóst, augusztus 4-én pedig intézkedés közben lelőtték a 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert Alsóörsön. Míg Radovics a rendőrség hősi halottja lett, addig a főtörzsőrmestert egyelőre nem nyilvánították annak. Kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Tímár Zoltán a hvg.hu-nak csak annyit mondott, hogy „a rendőrség méltó módon – vállalva a szertartás valamennyi költségét – fogja elbúcsúztatni halottját és megőrizni az emlékét”.

Az érvényben lévő, „a belügyi szervek szociális és kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes feladatairól” szóló 1997-es kormányrendelet szerint az a hivatásos rendőr számít hősi halottnak, aki az ország „alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben, vagy így elszenvedett sérülése miatt életét vesztette”.

Gamauf János halálának körülményei miatt nem áll fenn a hősi halottá való nyilvánítás, hiszen szolgálat közben, de nem rendőri tevékenysége, vagyis az intézkedés miatt érte a halálos lövés. A főtörzsőrmestert – a rendelet alapján – a szolgálat, a belügyi szervek, illetve a szervezeti egység halottjává nyilváníthatják. Az utóbbi kiesik a lehetőségek közül, a szolgálat halottjává való minősítésről a minisztérium, míg a belügyi szervekéről az ORFK hatáskörébe tartozik a döntés.

Radovics Dusán esetében egyértelművé tette a minősítést a gázoló beismerő vallomása, Gamauf ügyében azonban még nagyon sok a kérdőjel, és csak feltételezett elkövetőről és fegyverekről lehet beszélni addig, amíg az igazságügyi szakértői vélemények el nem készülnek.

Az Alsóörsön szerdára virradóra lelőtt rendőr főtörzsőrmester az igazoltatásra megállított jármű abroncsait vizsgálta, és éppen "hajlott testhelyzetben volt", amikor lövések érték körülbelül 40 méter távolságból. A nyomozás során Alsóörs határában állampolgári bejelentés alapján megtalálták a lövöldözéssel összefüggésben keresett sötétlila, svájci rendszámú Skoda Octavia autót. A gépkocsi közelében egy holttestre bukkantak, a férfi halálát a jobb halánték táján, közvetlen közelről leadott lövés okozta. Az idegenkezűséget kizárták. A megtalált autóból több lőfegyver, köztük gépkarabély és nagy mennyiségű lőszer került elő. Az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint az áldozatokat ért lövések származhattak a megtalált fegyverekből, de a bizonyossághoz további szakértői vizsgálatra van szükség.

Veszprém megye rendőri vezetői és a balatonalmádi kapitányság állományának tagjai rótták le kegyeletüket néma főhajtással és mécsesek gyújtásával csütörtökön este Alsóörsön, a szerdai gyilkosság helyszínén. Kegyeleti megemlékezést tartott a tragédia színhelyén az ugyancsak meggyilkolt Németh Ádám 21 éves főiskolás szülőfalujának, a Zala megyei Alibánfának mintegy hetven lakosa is, élükön a falu polgármesterével. Alibánfán nagyon sokan vittek virágot és gyújtottak gyertyát az ifjúsági klubnál kialakított emlékhelyre is.

A 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester egy rendészeti szakközépiskolás tanulóval látott el közúti ellenőrző feladatot Alsóörsön. Szerdára virradóra rutinigazoltatás céljából állítottak meg egy személygépkocsit, amelyben öten utaztak. Az intézkedés közben többször rálőttek a rendőrre, ennek következtében ő és az autóban ülő 21 éves főiskolás meghalt, egy 25 éves férfi pedig súlyosan megsérült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Alsóörs: halántékon lőtte magát a gyilkos

Az Alsóörsön szerdára virradóra lelőtt rendőr az igazoltatásra megállított jármű abroncsait vizsgálta, amikor a lövések érték, a lövéseket körülbelül 40 méter távolságból adták le - mondta Lőrincz Edina, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Alsóörs ügyében jobb lett volna hallgatni?

Nem először lett politikai téma egy borzalmas bűncselekményből. Aki szereti olvasgatni a régebbi újságokat vagy a parlamenti naplót, már a kilencvenes évek vitáiban is felfedezheti azokat a mondatokat, amelyekben a mindenkori ellenzék egy-egy hasonló eset kapcsán a kormány orra alá dörgöli tehetetlenségét és felkészületlenségét - olvasható Török Gábor blogján.

Momentum: Mondjanak le Budafokon az áruló, Fideszhez átálló ellenzéki képviselők!

Momentum: Mondjanak le Budafokon az áruló, Fideszhez átálló ellenzéki képviselők!

A kamaszkori durvulásnak van egy különlegesen pozitív hozadéka

A kamaszkori durvulásnak van egy különlegesen pozitív hozadéka

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

Tömegbaleset történt az M0-áson

Tömegbaleset történt az M0-áson

Ön is rászól a kutyájára? Lehet, hogy rosszat tesz vele

Ön is rászól a kutyájára? Lehet, hogy rosszat tesz vele