szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átadták a Baranyai élménykörút részeként épült a Orfűi Aquaparkot csütörtökön, a 3,2 milliárd forint összértékű, ebből 1,7 milliárd forint európai uniós forrással támogatott Baranyai élménykörút, Magyarország jelenlegi legnagyobb költségvetésű önkormányzati és civil kezdeményezésű turisztikai programja.

A Pécsi-tó partján 1,3 milliárd forintból épült aquapark a Baranyai élménykörút névre keresztelt átfogó, a megye turisztikai vonzerejét növelő fejlesztés legnagyobb eleme, amelynek kivitelezője a ZÁÉV Zrt.     

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint szükség van az ehhez hasonló fejlesztésekre, egymással versengő turisztikai beruházásokra, amelyek megteremtik további létesítmények létjogosultságát is. A politikus hangsúlyozta: a több projektből álló Baranyai élménykörút a kormány azon turisztikai elképzelését tükrözi, miszerint célszerű összefogni a fejlesztéseket.     

Hargitai János (Fidesz-KDNP), az élménykörút orfűi beruházásaiban érdekelt Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke elmondta: a jövőbeli tervek között szerepel a fürdő egy részének téliesítése, valamint termálvízzel való ellátása, amit a közeli Magyarhertelendről ”hoznának”.     

A Baranyai élménykörút fejlesztésnek öt eleme van: Mecseknádasdon úgynevezett rejtőzködő borfalu, a Pécset Orfűvel és Abaligettel összekötő, hamarosan elkészülő kerékpárút, Bikalon reneszánsz élménybirtok, Orfűn az aquapark és a vízi turisztikai központ. Utóbbi létesítmény-együttest három hete adták át, s kikötőt, csónakházat, öltözőépületet, a sportolókat és a sportolni vágyó turistákat kiszolgáló pihenőházat, továbbá egy foci- és egy rekortánborítású futópályát foglal magában.     

Az élménykörút minden elemét már a turisztikai szezon kezdetére szerették volna átadni, az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása azonban jelentősen hátráltatta az aqupark és a kerékpárút kivitelezését. A vízi élményparknál gondot jelentett az is, hogy kevésnek bizonyult a vízhozama annak a kútnak, amelyből a medencék feltöltését tervezték. A problémát a regionális vízmű segítségével oldották meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában