szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP támogatni fogja a sukorói ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállítását - mondta pénteki, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán.

A szocialista politikus hozzátette: 2009 nyarán támogatták a Fidesz által kezdeményezett, hasonló célú bizottságot is, de hiába született annak felállításáról parlamenti határozat, a testület nem kezdhette meg munkáját, mert a Fidesz nem delegált tagokat.

Szabó Zoltán egyúttal üdvözölte, hogy az ügyészség gyorsan reagált a Sukoróra tervezett King's City kaszinó ügyében az újabb fejleményekre, de azt kevésbé tartotta érthetőnek, hogy miért az azt megvalósítani szándékozó Ronald Laudernél kezdik az ügy felgöngyölítését. Reményének adott hangot, hogy az ügyészség meghallgatja Martonyi János külügyminisztert és Orbán Viktor kormányfőt is. Arról is beszélt, hogy a hírek szerint Orbán Viktor és Ronald Lauder találkozóján a Fidesz elnöke nehezményezte, hogy habár több magyarországi kaszinóberuházás is előkészületben volt, csak ehhez az egyhez nem kértek tőle támogatást. Szabó Zoltán ezért szeretné, ha az ügyészségi vizsgálat kiterjedne arra is, milyen segítséget kért és milyenre kapott ígéretet Orbán Viktortól a három másik kaszinó beruházója.

Szabó Zoltán szerint meg akarják tudni, pontosan miről tárgyalt az üzletember és a Fidesz elnöke. Egyúttal arra is kíváncsi volt, ki kezdeményezte a találkozót, és készült-e róla jegyzőkönyv.

A képviselő azt mondta, hogy a mostanában felröppent hírek szerint Orbán Viktor Joáv Blumnál szívesebben látta volna beruházóként a megbeszélésen részt vevő volt New York-i kormányzót, George Patakit. A szocialista politikus úgy fogalmazott, ha ez igaz, akkor a Fidesz elnöke "merőben banánköztársaságokra emlékeztető módon", maga próbálta kijelölni az üzleti partnert.

Szabó Zoltán megkérdezte, milyen nemzeti érdek fűződött ahhoz, hogy a beruházó ne Joáv Blum, hanem George Pataki legyen. Egyúttal arra is kíváncsi volt, hogy ha nem létezett ilyen nemzeti érdek, akkor lehetséges-e, hogy Orbán Viktort "pártérdek, saját oligarcháinak érdeke, netán saját maga üzleti érdeke vezérelte".

A 16 fős országgyűlési frakcióval rendelkező LMP csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás ügyében. Ehhez 78 képviselő aláírására van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből