szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál tovább tartott az erzsébetvárosi ingatlanpanama mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati iratának rendezése, így augusztus közepe helyett csak a hónap végén kezdődik az iratismertetés − tudta meg a Népszava.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője, Keresztes Imre főügyész a napilapnak elmondta: a 27 gyanúsítottal a jövő héten kezdik megismertetni a nyomozás során keletkezett iratokat, majd ezután készítik elő a vádiratot. Az egyik gyanúsítottat akár távollétében is elítélhetik: Czibula Csaba, a Fidesz volt kerületi alelnöke szökésben van, Mexikóban rejtőzik és a kiadatására tett intézkedések eddig nem jártak eredménnyel.

Az erzsébetvárosi ingatlanértékesítések miatt indult, többfelé ágazó nyomozás érdemi része júliusban ért véget. A dokumentumok ismertetése a gyanúsítottakkal várhatóan egy hónapnál is tovább tarthat. Az ügyészség pedig éppen azért kérte az augusztus elején lejárt nyomozati határidő két hónapos meghosszabbítását, mert az iratismertetés ideje még a nyomozati szakaszba számít. A vádirat előkészítésére az ügyészségnek − ez esetben a nyomozó és a vádhatóság is a KNYF − 30 napja van, ami legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható. E határidők alapján a vádemelés legkorábban október végén, de inkább késő ősszel vagy az év végén várható - ismerteti a napilap csütörtöki száma.
 
Az ügy eseményei négy bűncselekménycsoportra bonthatók. Az első az "alapügy", a kerületi tulajdonú ingatlanok értékesítése. E körben a csalás és vesztegetés a leggyakoribb gyanú, itt van a legtöbb gyanúsított. Köztük Hunvald György MSZP-s polgármester, a képviselő-testület két, egykor SZDSZ-es bizottsági elnöke, Gál György és Kardos Péter, valamint egy értékbecslő, továbbá helyi vállalkozók és cégek strómanjai.
 
A második csoportba önkormányzati bérlakások vélhetően szabálytalan kiutalásai tartoznak, itt többek ellen hivatali visszaélés a gyanú. A harmadik csoportban hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúja merült fel önkormányzati tanácsadói szerződések nyomán, míg az "egyéb" ügycsoportban lett gyanúsított például − mentelmi joga lejárta után − Szabó Zoltán volt MSZP-s politikus, amiért egy, az önkormányzat által fizetett mobilt használt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Meghosszabbították Hunvald előzetes letartóztatását

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad a VII. kerület szocialista polgármestere, miután a Fővárosi Bíróság első fokon két hónappal meghosszabbította a Hunvald György elleni, hétfőn lejárt kényszerintézkedést - tudta meg a Népszava.

hvg.hu Itthon

Hunvald és Kivágóné nem adta le a vagyonnyilatkozatát

Nem adta le időben vagyonnyilatkozatát Hunvald György és Kivágó Iván Györgyné korábbi szocialista fővárosi képviselő - közölte a Fővárosi Közgyűlés vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának elnöke, Szikora Linda.

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne