szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP arra kérte Szilvásy György volt titokminisztert, hogy ne menjen el a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottság ülésére.

Nyakó István, az emberi jogi bizottság szocialista tagja úgy fogalmazott: az albizottságában "kutyakomédia zajlik", a testület pedig politikailag illegitim, mivel a munkájában olyan emberek vesznek részt, akik elfogultan nézik a 2006-ban történteket. Példaként említette a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást, aki "a Kossuth téri randalírozók vezetőjének politikai és jogi védője", valamint Wittner Máriát, aki Budaházy Györgyöt szabadágharcosnak nevezte.

Bejelentette: az MSZP kéri, hogy oldják fel a titkosságát annak a két bizottsági ülésről készült anyagnak, amely 2006-ban foglalkozott a történtekkel. Az egyik egy nemzetbiztonsági bizottsági ülés volt, ahol a Magyar Televízió székházánál történt eseményekkel foglalkoztak, a másik három bizottság együttes ülése, amelyen az októberben történteket összegezték - idézte fel. A szocialista politikus szerint ez hozzájárulna a teljes igazság kiderítéséhez.

"Az üléseken elhangzott titkos információk azt támasztják alá, hogy ha valaki politikai szálat keres ebben az ügyben, akkor az nem az MSZP és a rendbontók, hanem a Fidesz és a rendbontók között van" - jelentette ki. Szerinte erről papírja van a Fidesznek, mert Vadai Ágnes pert nyert velük szemben. Mint mondta, a szocialista politikust azért perelték be 2006-ban, mert azt állította, hogy a Fidesznek és fideszes politikusoknak közük volt a Kossuth téri randalírozókhoz.

Nyakó István hangsúlyozta: az MSZP addig nem delegál tagokat a testületbe, valamint jelenlegi vagy volt szocialista politikusok, kormánytagok addig nem tesznek eleget az albizottság meghívásának, amíg a kért anyagok titkosságát fel nem oldják és az elfogult tagok nem távoznak a testületből. 

Szilvásy György volt titokminiszter kedden úgy nyilatkozott, az MSZP-frakció álláspontjától teszi függővé, hogy részt vesz-e az albizottság szerdai ülésén. Ha a bizottság szocialista tagjai elmennek az albizottsági ülésre, akkor ő is ott lesz - mondta.

Az emberi jogi bizottság "a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a testület egyik alelnöke, továbbá Morvai Krisztina, a párt Európa Parlamenti képviselője is rendszeresen részt vesz az albizottság ülésein. Az LMP is delegált képviselőt a testületbe, ugyanakkor az MSZP bojkottálja az albizottság munkáját.

A testület ülésére korábban meghívták Gyurcsány Ferencet is. Július végén Nyakó István, az MSZP korábbi szóvivője közölte, hogy a volt miniszterelnök nem megy el az ülésre, mert az albizottság politikailag illegitim és nem az igazság kiderítésére, hanem egy "hazug politikai lejárató kampány" részeként, annak alátámasztására jött létre. Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány sem ment el az albizottság ülésére, de utólag jelezte, hogy külföldi tartózkodása miatt nem volt tudomása a meghívásról és más időpontban kész megjelenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Magyar Nemzet: Szilvásyt is is meghallgatnák

Szilvásy György volt titokminisztert és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját is meghallgatná a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tényfeltáró albizottsága - közölte a Magyar Nemzet.

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre