szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felnyitja a Tubesre vezető utat lezáró sorompót Hende Csaba honvédelmi miniszter és Páva Zsolt, Pécs polgármestere szombaton.

A sorompónyitás kifejezi, hogy a pécsiek megnyerték a "tubesi csatát", a magyar kormány ugyanis eldöntötte, a Tubesen nem épít katonai lokátort. "Nincs tehát szükség tovább a sorompóra" - olvasható a pécsi polgármesteri hivatalnak az eseményre invitáló, az MTI-hez pénteken eljuttatott meghívójában. A pécsi önkormányzat tavaly decemberben zárta le sorompóval a Tubesre vezető utat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett NATO-radarállomás építését. A döntést Páva Zsolt fideszes polgármester azzal indokolta, hogy mindent meg kíván tenni a beruházás ellen, mert erre kötelezi polgármester-választási kampányában tett ígérete és annak a több mint 38 ezer embernek a szavazata, aki egy korábbi helyi népszavazáson ellenezte a katonai objektum ide telepítését. A politikus és több fideszes képviselő a bejelentést követő éjszakát a hegytetőn töltötte. 

Az önkormányzat lépésének előzménye az volt, hogy a Fővárosi Bíróság 2009. november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése akkor zöld utat kapott. Pécs a hegy csúcsán álló híradóállomás üzemeltetését és karbantartását ugyanakkor 2009 decemberétől sem akadályozta, a honvédelmi tárca kérésére a város lehetővé tette a kisebb járművek feljutását a hegyre.

A NATO még 2006 májusában, katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Tiltó-módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt. A honvédelmi tárca végül elállt a tubesi beruházástól, miután építési hatósági osztályát a Legfelsőbb Bíróság idén március 17-én új eljárásra kötelezte a hegyre tervezett NATO-radar ügyében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter idén júliusban azt mondta, sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar. Hangsúlyozta ugyanakkor: a NATO-radarállomást felállítják, mert elengedhetetlenül fontos az ország biztonságának, szuverenitásának szempontjából. Azt azonban még nem tudni, hol lesz a beruházás helyszíne.

Magyarországon a Zengő az egyetlen hegycsúcs, amely teljesen kielégíti a katonai biztonsági követelményeket. Vagyis csak a Zengőről látna a radar korlátlanul mindent, ha bárhol máshol épülne fel, legalább két, úgynevezett réskitöltő radarszázadot kell rendszerben tartani, amelynek költsége évente akár a tízmilliárd forintot is elérheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mégsem épülhet NATO-radar a Tubesen

Egyelőre mégsem épülhet meg a Tubesre tervezett NATO-radar, miután a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette az építési engedély végrehajtását - jelenti a HavariaPress. A döntés még a múlt héten született meg, de csak e hét hétfőn hozták nyilvánosságra.

MTI Itthon

Hende Csaba: sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül radar

Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar; a NATO-kötelezettségben vállalt radarállomást azonban felállítják, de egyelőre nem tudni hol - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken - egy más témában tartott - sajtótájékoztatón a fővárosban.

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait