szerző:
MTI

Nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, ha ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent - mondta az LMP frakcióvezetője, Schiffer András arról, hogy a Jobbik kezdeményezte a "cigánybűnözés" tagadásának büntethetővé tételét.

Az LMP szerint a Jobbik lelepleződött és színt vallott - Schiffer András így reagált arra, hogy három jobbikos képviselő törvényjavaslatban kezdeményezte a "cigánybűnözés" tagadásának büntethetővé tételét. Az LMP frakcióvezetője szerdán közölte, most nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, ha ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent. Hangsúlyozta, hogy az LMP korábban is következetesen kiállt a gyűlöletbeszéd kapcsán a szólásszabadságot korlátozó rendelkezések ellen, de az ellen is kiállnak, ha valaki meg akar bélyegezni egy társadalmi csoportot. 

Schiffer András azt mondta, az is kiderült, hogy a Jobbik alkalmaz kettős mércét, annak ellenére, hogy ezzel ők vádolnak más pártokat. Példaként azt említette, hogy felszólaltak a holokauszttagadást büntethetővé tevő törvény ellen, de amikor számukra nem tetsző dolgokat állítanak más pártok, akkor ők fordulnak jogi eszközökhöz. "A Jobbik maga is diktatórikus eszközökhöz nyúlna, ha erre lehetősége lenne" – vélekedett a frakcióvezető. A politikus az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy hétfőn a parlamentben "Orbán Viktor végre egyértelműen és demokratához méltóan fogalmazott". (A miniszterelnök  a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban - a mondandóját kifejezetten a Jobbiknak szánva - a plenáris ülésen leszögezte: a kormány szerint nem kell eltagadni a valóságot, azt a politikának meg kell neveznie; de mivel embereket neveznek meg, a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. "Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott. Egy polgártársunkkal szemben sem lehet származása, életútja, szociális helyzete megnevezése miatt "méltánytalanságot" elkövetni - szögezte le.)

Schiffer András jelezte, az LMP május óta folyamatosan szóvá tette a parlamentben, ha a Jobbik megbélyegzően nyilatkozott egy társadalmi csoportról és ezt később is szóvá fogják tenni. Szavai szerint hasztalan próbálták megértetni a jobbikos képviselőkkel, hogy függetlenül "különböző előráncigált statisztikáktól" a "cigánybűnözés" fogalomhasználat saját magatartásától függetlenül bélyegez meg minden cigány származású embert. Kijelentette: ehhez senkinek nincsen joga, mert az emberi méltóság szent és sérthetetlen.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a Jobbik három képviselője olyan egyéni indítványt terjesztett elő, amely szerint az, aki "nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal – így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel – kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". A normaszöveg tervezetében a "cigánybűnözésről" nem esik szó, de az előterjesztés indoklásában igen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szabó Mátét tovább kísérti cigánybűnözéses nyilatkozata

Nem találta általános vitára alkalmasnak sem az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi, sem az alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén. Az ok nyilvánvalóan az áprilisi, "cigánybűnözést" emlegető nyilatkozata.

MTI Itthon

Etnobiznisz miatt tesz feljelentést a Jobbik

Etnobizniszt gyanít, ezért csalás, valamint a választási törvény megsértése miatt feljelentést tesz a Jobbik, mert egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen olyan személyek kívánnak román kisebbségi önkormányzatot alakítani, akik korábban a cigány és a horvát kisebbségi választáson is elindultak.

hvg.hu Itthon

"Cigánybűnözéssel" ünnepelt a Jobbik

A Jobbik szombaton, Budapesten több radikális európai párttal köt szövetséget - jelentették be a párt október 23-ai nagygyűlésén, pénteken a fővárosi Deák téren.

MTI Itthon

"Cigánybűnözőkről" beszélt egy jobbikos a Parlamentben

Az Országgyűlés ülésén, az azonnali kérdések és válaszok órájában Egyed Zsolt, a Jobbik parlamenti képviselője Tállai András belügyi államtitkárhoz fordult amiatt, mert állítása szerint a kormány bejelentésével ellentétben az árvíz sújtotta borsodi településeken bűnözők fosztogattak. A képviselő azt mondta, a karzaton ül egy nő, akinek a házát "cigánybűnözők" fosztották ki.

MTI / hvg.hu Itthon

Börtönt kér a Jobbik a "cigánybűnözés" tagadóinak

Börtönnel büntetné a Jobbik, ha valaki nem fogadja el a „cigánybűnözés” létezését - írta szerdai számában a Népszabadság. A Magyar Nemzet pedig arról számolt be, hogy a párt a parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatástól távol maradókat is börtönbe zárná.

MTI Itthon

A Központi Nyomozó Ügyészség nyomoz a Magyar Szigeten történtek miatt

A Központi Nyomozó Ügyészség nyomoz a Magyar Szigeten történtek ügyében, ahol a Hetek című országos közéleti hetilap újságíróit atrocitások érték. Amennyiben kiderül hogy érintett az ügyben, az ügyészség jogosult lehet Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezni - tette közzé Dániel Péter, a sértettek ügyvédje.

MTI Itthon

A többség tehetetlen, de a cigányoktól cselekvést vár

A társadalom továbbra is erősen negatívan viszonyul a cigánysághoz; a cigányok és nem cigányok viszonyának javítását elsősorban a cigányságtól, illetve a kormánytól várják a megkérdezettek, saját maguktól nem - olvasható a Progresszív Intézet által a Publicus Intézettől megrendelt közvélemény-kutatásban.

MTI Itthon

Négy jobbikos visszalépett Kaposváron

Kaposváron visszalépett az egyéni jelöltségtől a Jobbik négy tagja, így a somogyi megyeszékhely 12 választókerületéből a korábban bejelentett és nyilvántartásba vett jelöltek helyett nyolcban indulnak a párt jelöltjei.

MTI / hvg.hu Itthon

Pártok reagálása Orbán beszédére

Az MSZP szerint rossz irányba mennek a dolgok. A Jobbik újratárgyalná az államadósságot, az LMP szerint a kormány politikája szegényellenes - a pártok Orbán Viktor parlamenti beszédére reagáltak.

MTI Itthon

Budaházyért tüntettek a Kossuth téren

A terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és társai szabadon bocsátásáért tüntettek hétfő este a fővárosi Kossuth Lajos téren; a demonstrálók előtt több jobbikos képviselő is beszédet mondott.

MTI Itthon

Az ombudsman Fodoron gúnyolódott; beszámolóját nem fogadták el

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg döntését. Vita azért volt: az SZDSZ-es Molnár Lajos bírálta a biztost.

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Antiszemita bábuk miatt repült a világörökségek listájáról egy híres belga karnevál

Antiszemita bábuk miatt repült a világörökségek listájáról egy híres belga karnevál

A TEK újra kivonult - ismét itt a karácsonyi szezon

A TEK újra kivonult - ismét itt a karácsonyi szezon

Repülőgépek, ahogy még nem látta őket

Repülőgépek, ahogy még nem látta őket

Az én hetem: Krusovszky Dénesnek van ötlete, kit lőjünk fel az űrbe

Az én hetem: Krusovszky Dénesnek van ötlete, kit lőjünk fel az űrbe

Boris Johnsonék nekimennek a BBC-nek

Boris Johnsonék nekimennek a BBC-nek